De markt begon de afgelopen week nog vrij stabiel en wou het nog hogerop zoeken, toch zien we vanaf vrijdag de verwachte daling op gang komen. De inflatiecijfers (PPI) vielen zwaar tegen terwijl de “leading indicators†aangeven dat de economische groei minder sterk kan worden dan men dacht. Vrijdag kwam Greenspan dan nog met een waarschuwing voor het veel te hoge tekort in de VS en de steeds verder dalende dollar. Ook de olie stijgt weer fors, vrijdag kwam er maar liefst 2 dollar (+5%) per vat bij tot rond de 49 dollar.
De markt:
Na een rally van 20 dagen (gestart op 25 okt) met hogere koersen binnen een stijl oplopende trend op uurbasis zien we nu eindelijk de winstnemingen op gang komen. De markt kreeg hoogtevrees door de uitspraken van Greenspan en de hogere olieprijzen vrijdag.
Op weekbasis zien we nu verlies bij de indices. De Dow Jones laat 82 pnt (-0.8%) liggen, de S&P 500 verliest 14 pnt (-1,2%). De Nasdaq moet met 15 pnt (-0,7%) terug op weekbasis, de Semi SOX doet het nu andersom en wint 8 pnt (+2%) op weekbasis. De brede Russel 2000 liet het grootste verlies optekenen met een daling van 8,5 pnt (-1,4%).
U ziet dat de markt niet ongestraft kan doorstoten met een dollar die steeds verder zakt met een rente die ook nog oploopt. Toch negeerde men dit de afgelopen 20 dagen volkomen gezien de indices een ongekende rally op los zang lieten zien. De Dow, Nasdaq en S&P 500 wonnen gedurende die periode respectievelijk 8,5%, 10% en 8%.
Wat ik vorige week al aangaf in deze nieuwsbrief krijgt stilaan gestalte. De indices kunnen tot rond "Thanksgiving" (donderdag en vrijdag) nog een 2 tot 3% inleveren. Dan is de kans aanwezig dat men de markt nog een keer kan opkrikken tot het eind van dit jaar of tot week 2 in januari, Vanaf dan kunnen we mogelijk een grote beweging omlaag zien die de indices richting nieuwe dieptepunten kan brengen.
Niveaus:
De belangrijke steunniveaus bij de zien we bij de Dow Jones nu rond de 10.250 pnt (verdere info ziet u bij de analyse onderaan deze nieuwsbrief). Bij de S&P 500 zien we 2 niveaus, dat zijn de 1160 en de 1140 pnt. Die 1140 pnt is wel uiterst belangrijk omdat daar de neklijn van de omgekeerde kop- schouder uitkomt. Een daling onder die 1140 pnt brengt dus een sterk verkoopsignaal met zich mee. De Nasdaq waar de "bulls" door de daling onder de 2095 pnt de controle verloren kan nu makkelijk richting eerst de 2035 en later tot de oplopende steunlijn onder de bodems rond de 1985~1995 pnt. Ook het 50-daags gemiddelde wacht daar.
We kijken rond de genoemde steunpunten zeker uit naar wat long posities. Mocht duidelijk worden dat er een eindejaarsrally op gang komt dan willen we uiteraard met enkele positie meeliften richting mogelijk nog iets hogere niveaus dan waar de indices deze week een top lieten zien. Let op, we doen wel enkel mee als duidelijk wordt dat de markt zich weer op gang wil trekken.
Zoals vorige week al vermeld is dit slechts een tijdelijke situatie, na de 1e of 2e week van januari verwacht ik dat er een lange en slepende daling op gang kan komen. Dit kan resulteren via een zeer sterk oplopende volatiliteit in een crash zodra het vertrouwen helemaal wegvloeit. Tot deze conclusie kom ik omdat het vertrouwen nu een zeer grote invloed blijft uitoefenen op het verloop van de markt. De dalingen van 2000 tot begin 2003 is niemand nog vergeten, en juist nu men sinds de rally begin 2003 blijkbaar weer rust toont (zie VIX en VXN) mag er met de huidige markt niets gebeuren. Als we dan kijken naar de dreigingen die er nu boven de markt hangt (olie, dollar, tekorten en enkel op geleend geld draaiende economie) dan is er weinig nodig om de controle over deze markt te verliezen. We zullen zien, ik kan u er enkel maar op attent maken.
De volumes lopen fors op de afgelopen week, we zien gedurende de afgelopen 6 dagen 3 keer meer dan 20 miljard verhandelde aandelen en 3 keer meer dan 19 miljard stukken. Oplopende volumes geven vaak een start van een beweging aan, en die blijkt nu omlaag te worden.