De correctie heeft een eind op zich laten wachten maar lijkt nu toch te zijn ingezet. Libië en de daarmee gepaard gaande oliestijging bleek de schok te zijn die de beleggers op de verkoopknop deed drukken. Toch is er op bepaalde dagen nog veel kooplust te merken. Het is dan ook wachten op een versnelling naar beneden om een noemenswaardige correctie te krijgen.
De onrusten in Libië doen beleggers vrezen dat de protestacties overslaan naar het Midden-Oosten. Dit risico wordt ingecalculeerd in de olieprijs en zo steeg de prijs per vat ruim 20% de laatste 11 handelsdagen of een gemiddelde van net geen 2% per dag. De stijging doet de RSI doorstoten tot boven de 70 hetgeen een ‘overboughtstatus’ aangeeft. Het is dan ook waarschijnlijk dat de koers even tot rust komt de komende dagen.
De dure olie doet de beleggers huiveren. Zo werd er de laatste 2 weken wat gas terug genomen en staat het trendkanaal op de daggrafiek van de S&P500 op breken. Toch is de schade bij deze index nog veeleer beperkt. Om een verdere correctie te krijgen is een definitief breken en een RSI onder de 40 – 50 vereist. De steunzones zijn dan opeenvolgend de 1226 (oude top en 38,2% fiboniveau), de 1190 en 1175. Persoonlijk denk ik dat het één van deze laatste twee steunpunten mogelijk moet zijn de komende weken.
Bij de Dow Jones is het trendkanaal zelfs nog helemaal onaangetast. De start voor een correctie is dus gegeven, maar er is meer nodig om deze tot een noemenswaardige grootte te laten komen. Merk ook de negatieve MACD-cross op.
De Duitse DAX staat iets lager onder zijn top en op de daggrafiek lijkt het trendkanaal het toch te begeven. De RSI staat ook iets lager in vergelijking met de vorige twee Amerikaanse indexen, dus de grafiek van onze Oosterburen ziet er een tikkeltje meer bearish uit.
Onderstaande indicator heb ik een tweetal maanden geleden eens getoond in mijn column. Enig verschilpunt nu is dat ik naast de EMA5 ook de EMA10 heb toegevoegd om valse signalen te vermijden. Nog eens kort uitgelegd maakt de indicator gebruik van het Exponential Moving Average 5 (en in het rood nu ook de 10) en de Bullish Percent Index. Als deze laatste het EMA5/10 snijdt en er zo boven komt te liggen, hebben we te maken met een koopsignaal. In het omgekeerde geval is het een verkoopsignaal. Het voordeel van de indicator is dat hij de trends relatief vroeg weet op te merken en er relatief weinig valse signalen zijn (vooral met de rode EMA10 dan).
De Bullish Percent Index heeft de EMA’s negatief gekruist, en gaf dus zo een verkoopsignaal af. Volgens de indicator is short gaan dus het meest aangewezen op dit moment.
Een vroeger dan verwachte renteverhoging in Europa hangt in de lucht. De Euro veerde dan ook omhoog en bereikte zo de grens van de 1,40, ondanks de schuldenproblematiek. Op onderstaande weekgrafiek is nog steeds een patroon van lagere toppen en bodems te zien, zolang dit geldig blijft blijf ik bearish voor de Euro op lange termijn. Het MA200 kan op korte termijn voor weerstand zorgen.
Goud heeft deze week in dollar opnieuw een nieuwe high neergezet. Door de oplopende Euro, stijgt de goudprijs in onze munt iets minder sterk. Ook de grafiek laat zien dat de kracht er wat uit is (dalende RSI en MACD), al is het trendkanaal wel nog steeds intact.
Kort samengevat heeft de daling van de afgelopen 2 weken vooralsnog weinig schade aan de grafieken toegebracht. Het is wachten op een versnelling om een noemenswaardige correctie van zo’n 10% te krijgen. Die zit er naar mijn mening, gezien de indicatoren en andere, zeker in.