...

Volatiliteit valuta door FED, ECB en Brexit

14 juni 2016, 10:24 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Door de omstandighe­den vooral in Europa bli­jven de val­u­ta­mark­ten erg volatiel. Zo is er veel onduidelijkheid over de Brex­it en zor­gen de FED en de ECB voor een stri­jd tussen de dol­lar en euro. Van­daag kijken we naar de Euro-dol­lar koers, de Euro-pond koers en de dol­lar index.


Door al eerder bespro­ken fac­toren is er veel onzek­er­heid bin­nen de finan­ciële mark­ten. Dit zorgt voor een con­stante wirwar van geld­stromen tussen Azië met de yen, Europa met de Euro en de V.S. met de dol­lar. Grote spel­ers zoals hedge funds ont­trekken geld uit de markt en stop­pen deze in min­der risi­co­volle investerin­gen zoals oblig­aties of goud. Hier­door zijn deze erg volatiel en kun­nen met lage vol­umes grote uit­sla­gen aan bei­de kan­ten voor­bij komen. De onrust op de mark­ten zal dan ook zek­er tot 23 juni bli­jven aan­houden waar­na de rust hopelijk weer kan terugkeren.

Euro-Dol­lar

De ECB en de FED zijn bei­de bezig om de economie te stim­uleren en proberen de rentes, die als sinds lange tijd bij­na op 0% staan, vooral de FED probeert die nu langza­am te ver­hogen. Dit gaat niet zon­der prob­le­men want door wis­sel­val­lige cijfers over de economie is het niet duidelijk of men de rente zo snel weer kan optrekken. Zo bleek dat de werkgele­gen­heid in de V.S. ver onder de prog­nose viel (als de stak­ing van Ver­i­zon bij de huidig cijfer werd opteld was dit nog verder onder de verwacht­ing) en kampt de Euro­zone al 3 maan­den met een kleine deflatie. Europese beleg­gers begin­nen zich af te vra­gen of het economis­che beleid van de ECB eigen­lijk wel tot de gewen­ste resul­tat­en zal lei­den en of het niet op de lange ter­mi­jn schadelijk zal zijn voor de economie. Vooral deze fac­toren zor­gen voor grote fluc­tu­aties tussen Euro-Dol­lar wis­selko­ers. Mor­gen is een wederom een belan­grijke dag voor de wis­selko­ers door­dat de FED moet besluiten of het de rente al dan niet moet wor­den ver­hoogd. Mocht dit niet zo zijn, wat wel de verwacht­ing is, dan kan de koers van de euro weer wat oplopen waarmee de dol­lar wat in moet leveren.

Door de tegen­val­lende cijfers 3 juni in de V.S. werd de weer­stand rond de $1.125 krachtig door­bro­ken maar zor­gen de negatieve Brex­it bericht­en dat we wederom onder deze ste­un zijn beland. De lijn onder de bodems zal nu mogelijk ste­un bieden rond de $1.115 waaron­der het 200-daags gemid­delde rond de $1.11 wacht. Bij een verdere terug­val wacht de hori­zonale ste­un rond de $1.105.

De euro ligt nu vlak onder de weer­stand rond de $1.125. Daar­boven zien we het 50-daags gemid­delde dat mogelijk wat weer­stand kan bieden rond de $1.13. Bij een verdere uit­braak komt de hor­i­zon­tale weer­stand rond de $1.14 weer in beeld. De euro ligt dus voor­namelijk tussen de $1.105 en de $1,14 met daar­boven de $1.16 en waarmee dit de range bli­jft die we in de gat­en moeten houden.

EurDol TA 0ff45

Euro-Britse Pond

Brex­it is nu een fac­tor die wereld­wi­jd voor onrust zorgt en druk op de mark­ten en dus ook op de wis­selko­ersen. Voor­standers van Brex­it lijken nu het voor­touw te kri­j­gen waar­door de pond zwakker aan­het wor­den is. Mocht het V.K. uit de Euro­zone stap­pen dan kan dit grote economis­che gevol­gen kri­j­gen met Lon­den als hart van de finan­ciële wereld. Gis­teren daalde de dol­lar-pond tot het laag­ste niveau in 2 maan­den wat laat zien dat Wall Street mas­saal geld uit de markt aan het halen is. Som­mige anal­is­ten verwacht­en nu zelf dat als het V.K. uit de Euro­zone gaat, er meer lan­den zullen vol­gen wat een sneeuw­bal effect kan creeëren en zoi­ets nu al aan het inpri­jzen zijn. De sti­j­gende wis­selko­ers duidt op een zwakkere pond en een sterkere dol­lar maar ook euro.

De euro-pond zit de laat­ste weken in een ral­ly door het Brex­it ver­haal en breekt hier­door enkele weer­standen, eerst werd de £0.79 uitgenomen die nu ste­un kan gaan bieden. Bij een dal­ing zal het 50-daags gemid­delde mogelijk ste­un bieden rond de £0.78 met daaron­der de £0.775

Door de onzek­er­heid en tegen­val­lende macro-economis­che cijfers en de prog­noses over de BREX­IT is de pond sterk in waarde gedaald en word de euro sterk­er. Weer­stand zien we nu rond de recente top van april rond de £0.81. Bij een uit­braak zal de pond verder verzwakken en kan er een nieuwe top gemaakt worden.

EURPOND TA 52913

U.S. dol­lar index

De U.S. dol­lar index meet hoe sterk de dol­lar is ten opzichte van 6 andere val­u­ta’s. De index word berek­end door de Euro, Yen, Canadese dol­lar, Britse pond, Zweedse kroon en de Zwit­serse franc te wegen om hierop een index te mak­en. Deze index werd in 1973 gein­tro­duceerd en kreeg een waarde mee van 100 waar vanaf dan de weg­ing telkens opnieuw wordt berek­end. Een sti­jging van de index duidt op een sterk­er wor­dende dol­lar ten opzichte van de andere val­u­ta’s en andersom.

Door­dat de index onder de 100 pun­ten staat betek­end dit dat de dol­lar dus, relatief gezien, over de afgelopen jaren zwakker is gewor­den. Tij­dens de mile­ni­umwis­sel stond deze index relatief gezien heel hoog met top­pen rond de 120 pun­ten. Sinds­di­en is de koers gedaald en is de dol­lar in sterk in waarde afgenomen. Aan het begin van 2016 stond deze index rond de 100 pun­ten waarmee het hier een top maak­te die sinds 2003 niet meer werd bereikt. De waarde van de dol­lar is hier­mee dus iets toegenomen maar over het eerste half jaar is deze weer gedaald en staan we nu ongeveer 5% lager.

De dol­lar index staat rond het 50-daags gemid­delde wat mogelijk ste­un kan bieden rond de $94.5, bij een dal­ing zien we nog een hor­i­zon­tale ste­un rond de $93.5. De bodem­li­jn zien we rond de $92.5.

Weer­stand ligt er nu rond de $95 met daar­boven de lijn over de top­pen rond de $95.5. Bij een verdere sti­jging wacht de vol­gende weer­stand rond de $96.5 samen met het 200-daags gemiddelde.

Dollar index TA a9c05

US Mar­kets redactie


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.