Door de omstandigheden vooral in Europa blijven de valutamarkten erg volatiel. Zo is er veel onduidelijkheid over de Brexit en zorgen de FED en de ECB voor een strijd tussen de dollar en euro. Vandaag kijken we naar de Euro-dollar koers, de Euro-pond koers en de dollar index.
Door al eerder besproken factoren is er veel onzekerheid binnen de financiële markten. Dit zorgt voor een constante wirwar van geldstromen tussen Azië met de yen, Europa met de Euro en de V.S. met de dollar. Grote spelers zoals hedge funds onttrekken geld uit de markt en stoppen deze in minder risicovolle investeringen zoals obligaties of goud. Hierdoor zijn deze erg volatiel en kunnen met lage volumes grote uitslagen aan beide kanten voorbij komen. De onrust op de markten zal dan ook zeker tot 23 juni blijven aanhouden waarna de rust hopelijk weer kan terugkeren.
Euro-Dollar
De ECB en de FED zijn beide bezig om de economie te stimuleren en proberen de rentes, die als sinds lange tijd bijna op 0% staan, vooral de FED probeert die nu langzaam te verhogen. Dit gaat niet zonder problemen want door wisselvallige cijfers over de economie is het niet duidelijk of men de rente zo snel weer kan optrekken. Zo bleek dat de werkgelegenheid in de V.S. ver onder de prognose viel (als de staking van Verizon bij de huidig cijfer werd opteld was dit nog verder onder de verwachting) en kampt de Eurozone al 3 maanden met een kleine deflatie. Europese beleggers beginnen zich af te vragen of het economische beleid van de ECB eigenlijk wel tot de gewenste resultaten zal leiden en of het niet op de lange termijn schadelijk zal zijn voor de economie. Vooral deze factoren zorgen voor grote fluctuaties tussen Euro-Dollar wisselkoers. Morgen is een wederom een belangrijke dag voor de wisselkoers doordat de FED moet besluiten of het de rente al dan niet moet worden verhoogd. Mocht dit niet zo zijn, wat wel de verwachting is, dan kan de koers van de euro weer wat oplopen waarmee de dollar wat in moet leveren.
Door de tegenvallende cijfers 3 juni in de V.S. werd de weerstand rond de $1.125 krachtig doorbroken maar zorgen de negatieve Brexit berichten dat we wederom onder deze steun zijn beland. De lijn onder de bodems zal nu mogelijk steun bieden rond de $1.115 waaronder het 200-daags gemiddelde rond de $1.11 wacht. Bij een verdere terugval wacht de horizonale steun rond de $1.105.
De euro ligt nu vlak onder de weerstand rond de $1.125. Daarboven zien we het 50-daags gemiddelde dat mogelijk wat weerstand kan bieden rond de $1.13. Bij een verdere uitbraak komt de horizontale weerstand rond de $1.14 weer in beeld. De euro ligt dus voornamelijk tussen de $1.105 en de $1,14 met daarboven de $1.16 en waarmee dit de range blijft die we in de gaten moeten houden.
Euro-Britse Pond
Brexit is nu een factor die wereldwijd voor onrust zorgt en druk op de markten en dus ook op de wisselkoersen. Voorstanders van Brexit lijken nu het voortouw te krijgen waardoor de pond zwakker aanhet worden is. Mocht het V.K. uit de Eurozone stappen dan kan dit grote economische gevolgen krijgen met Londen als hart van de financiële wereld. Gisteren daalde de dollar-pond tot het laagste niveau in 2 maanden wat laat zien dat Wall Street massaal geld uit de markt aan het halen is. Sommige analisten verwachten nu zelf dat als het V.K. uit de Eurozone gaat, er meer landen zullen volgen wat een sneeuwbal effect kan creeëren en zoiets nu al aan het inprijzen zijn. De stijgende wisselkoers duidt op een zwakkere pond en een sterkere dollar maar ook euro.
De euro-pond zit de laatste weken in een rally door het Brexit verhaal en breekt hierdoor enkele weerstanden, eerst werd de £0.79 uitgenomen die nu steun kan gaan bieden. Bij een daling zal het 50-daags gemiddelde mogelijk steun bieden rond de £0.78 met daaronder de £0.775
Door de onzekerheid en tegenvallende macro-economische cijfers en de prognoses over de BREXIT is de pond sterk in waarde gedaald en word de euro sterker. Weerstand zien we nu rond de recente top van april rond de £0.81. Bij een uitbraak zal de pond verder verzwakken en kan er een nieuwe top gemaakt worden.
U.S. dollar index
De U.S. dollar index meet hoe sterk de dollar is ten opzichte van 6 andere valuta’s. De index word berekend door de Euro, Yen, Canadese dollar, Britse pond, Zweedse kroon en de Zwitserse franc te wegen om hierop een index te maken. Deze index werd in 1973 geintroduceerd en kreeg een waarde mee van 100 waar vanaf dan de weging telkens opnieuw wordt berekend. Een stijging van de index duidt op een sterker wordende dollar ten opzichte van de andere valuta’s en andersom.
Doordat de index onder de 100 punten staat betekend dit dat de dollar dus, relatief gezien, over de afgelopen jaren zwakker is geworden. Tijdens de mileniumwissel stond deze index relatief gezien heel hoog met toppen rond de 120 punten. Sindsdien is de koers gedaald en is de dollar in sterk in waarde afgenomen. Aan het begin van 2016 stond deze index rond de 100 punten waarmee het hier een top maakte die sinds 2003 niet meer werd bereikt. De waarde van de dollar is hiermee dus iets toegenomen maar over het eerste half jaar is deze weer gedaald en staan we nu ongeveer 5% lager.
De dollar index staat rond het 50-daags gemiddelde wat mogelijk steun kan bieden rond de $94.5, bij een daling zien we nog een horizontale steun rond de $93.5. De bodemlijn zien we rond de $92.5.
Weerstand ligt er nu rond de $95 met daarboven de lijn over de toppen rond de $95.5. Bij een verdere stijging wacht de volgende weerstand rond de $96.5 samen met het 200-daags gemiddelde.
US Markets redactie