Het is alweer de laatste dag van deze maand augustus, wat gaat dat snel. Ik vind het wel een mooi moment om onze AEX eens uitgebreid te bekijken. Ik begin bij de maandgrafiek en via de weekgrafiek ga ik naar de daggrafiek om daar ook nog eens op in te zoomen. Hoe ligt onze index er technisch bij?
Het is wellicht goed even te melden dat alle grafieken voorbeurs zijn gemaakt. Dit betekent dat de koersgegevens van de laatste dag van de maand er niet in zijn verwerkt.
Met een diepteanalyse kijk ik altijd eerst naar het grote plaatje om dan via diverse stappen bij de daggrafiek uit te komen.
Hierboven ziet u dat grote plaatje middels de maandgrafiek van de AEX. Deze grafiek komt als volgt tot stand. Ieder einde van de maand wordt alleen de slotkoers van die maand gemeten en neergezet als een punt op de grafiek. Vervolgens worden die punten middels een lijn met elkaar verbonden, zie de dikkere op en neer bewegende blauwe lijn. Als laatste wordt het gebied onder die fluctuerende lijn lichtblauw gekleurd. Natuurlijk zou ik ook een andere kleur kunnen kiezen.
Bovenstaande betekent dat de slotkoers van 31 augustus nog niet in de grafiek is verwerkt, de beurs is immers net open en die slotkoers is nog niet bekend. U ziet dat de koers verder teruggaat dan 1994 en dat de koers nu op het hoogste punt staat. De oplettende lezer zou kunnen opmerken dat er wellicht toch een hogere koers is neergezet in de periode van 1993 naar heden, daar de highs in een maand niet worden weergegeven. Slechts de slotkoersen worden weergegeven. Ik kan u verklappen dat er geen hogere koersen zijn neergezet. We zitten dus nu inderdaad op all-time-highs.
Nu heb ik de weekgrafiek erbij gepakt. Deze grafiek gaat terug tot ergens in 2014. Ik heb daar overigens zelf voor gekozen, dat doet niet mijn chartprogramma. Ik heb er tevens voor gekozen om barcharts te gebruiken. Elke bar geeft één week weer met de openingskoers, de high en low van die week en ook de slotkoers.
Het was ook een keuze van mij om een stijgend trendkanaal in deze weekgrafiek te tekenen, dit om de mooie stijgende beweging aan te geven. U kunt dan ook zien, dat zelfs als de AEX iets zou terugvallen, dat dat alles nog binnen het stijgend trendkanaal zou blijven.
We kunnen stellen dat onze nationale beursgraadmeter er op zowel de maandgrafiek als weekgrafiek goed bijligt. Ik ga nu door met de twee daggrafieken.
Het is niet nodig hier een heel lang verhaal van te maken. Een snelle blikt leert ons dat de technische conditie op deze daggrafiek ook goed is. Binnen het meest rechtse stijgende trendkanaaltje ziet u dat de index de groene horizontale lijn na de uitbraak inmiddels als steun heeft getest en dat de index voor de verandering maar weer eens een nieuw all-time-high heeft neergezet.
Als vierde en laatste grafiek voor vandaag zoom ik in op de daggrafiek.
Het blauwe stijgende trendkanaal kent u al, de roze/paarse nog niet. Die heb ik vandaag getekend. Ik kan er direct bij melden dat het geen perfect stijgend trendkanaal is, hij kan niet de theorieboekjes in. Niet op dit moment in ieder geval.
Als u al mijn analyses van de afgelopen 3 tot 4 weken terugleest dan zou u zien dan mijn verwachtingen v.w.b. de koersbewegingen aardig uitkwamen. Ik heb het dan over onze index. Dat is wel eens leuk om zo’n winning streak te hebben!
Het belangrijkste op bovenstaande grafiek vind ik de uitbraak opwaarts door de horizontale groene lijn gevolgd door de test, zie het groene pijltje. Daar weer op volgend de stijging die de meest recente top van augustus opwaarts uitnam. De index ligt er goed bij en er staat op moment van schrijven op basis van technische analyse nagenoeg niets in de weg om nog weer hogere koersen te gaan zien!
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.