Twijfelende markten door hoge volatiliteit en spanningen
12 april 2018, 12:30
|
Daïm Boscart
| leestijd: 3 minuten
|
moeilijkheid: 12 / 12
|
Beste Beleggers,
De beurzen leken na een test van de 200-MA niveaus eind vorige wee klaar voor een mooie en sterke herstelbeweging. Toch zien we nu dat de markten telkens weer wat terug vallen door verschillende spanningen op zowel politiek, economisch en geopolitiek vlak. Zo zagen we dat de markten erg heftig reageren op de uitingen van Amerika en China aangaande de dreigende handelsoorlog. Verder hebben we ook gezien dat men wat nerveus wordt van de dreigende taal van Trump richting Syrië waar men bang is voor een reactie van Rusland dat immers bondgenoot is van Syrië. Al met al zien we dus wat spanningen en twijfel in de markt en dat is goed terug te zien in de koersuitslagen van de beurzen. We zien sterke intraday schommelingen die zorgen voor het uitblijven van een duidelijke richting omhoog of omlaag.
De grote koersbewegingen die binnen een duidelijke bandbreedte van een aantal procenten blijven vormen nu een condolidatiezone waarbij de markt tussen bepaalde grensniveaus blijft hangen. De Dow Jones en de S&P 500 dagen de 200-MA lijn zo nu en dan uit maar herstellen vervolgens een aantal procenten. Geen bewegingen volgens het boekje aangezien een volledige herstelbeweging uitblijft. Zodoende blijft de druk behoorlijk op de ketel en dat kan op den duur zorgen voor een felle daling wanneer er een akelig nieuwsfeit vanuit China, Syrië of elders op de wereld naar buiten komt.
Op Macro-Economisch vlak is er namelijk weinig aan de hand, de cijfers van de algehele economie zijn naar behoren, de olieprijzen trekken weer aan waardoor de gewilde inflatie van ruim 2% steeds een meer realiseerbaar doel begint te worden en ook de bedrijfsresultaten lijken goed. Als voorbeeld nemen we nu even DSM die vanmorgen naar buiten trad met mooie verwachte cijfers, de trein dendert dus voort maar spanningen zorgen voor soms onoverbrugbare obstakels op de beurs.
In Europa doen de beurzen het de laatste weken echter wel wat beter dan in de VS. De Europese indices zijn namelijk knap hersteld en zijn door enkele stevige weerstandszones gebroken. Neem bijvoorbeeld de AEX dat zich knap boven het 50- en 200-MA heeft weten te knokken waardoor de verwachtingen op de korte termijn weer wat beter zijn. Zo kan de AEX in mijn ogen nu doorbewegen tot 550⁄558 punten wanneer we puur technisch kijken. Daarbij moeten we wel zeggen dat de AEX ook last zal hebben van spanningen en dus raad ik aan met een strak stop-loss beleid te werken en uw Money Management duidelijk door te voeren in uw posities. De Duitse DAX index loopt immers nog steeds wat achter en loopt nu richting het 50-MA waar een eerste belangrijke test wacht. Vanochtend hebben we al gezien dat dit niet zonder slag of stoot zal gaan lukken en daarom is het belangrijk ook de downside in de gaten te houden.
Wanneer de markten er niet in slagen door te duwen zal er namelijk weer een vlugge test van de 200-MA niveaus in Amerika volgen wat op dat punt een mooi koopmoment zal zijn. Wanneer de markten op dagbasis onder deze niveaus sluiten is het echter een zeer belangrijk signaal naar de belegger toe en kunt u beter zsm anticiperen op een felle daling die met name in Amerika binnen het technische plaatje van lagere toppen en diepere bodems past.
Speel dus kort en scherp op de bal en verwacht waar nodig het onverwachte. Het zijn, zeker in vergelijking met voorgaande jaren, roerige tijden op de beurs en dat vraagt om extra voorzorgsmaatregelen van beleggers..
Daily AEX:Daily DAX:Daily Dow Jones:Daily SPX:Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart | US Markets