...

Trendommekeer niet veraf

22 mei 2011, 08:20 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Een nieuwe rat­ingver­lag­ing voor Grieken­land deze week zorgde er voor dat de schulden­cri­sis nog steeds op de voor­grond bli­jft. Gis­teren werd ook de rat­ing van Ital­ië ver­laagd dus zolang de per­ifere lan­den in die neer­waartse spi­raal van rat­ingver­lagin­gen bli­jven zit­ten is het einde van de schulden­cri­sis nog niet in zicht. De schulden­prob­lematiek begint ook meer en meer zicht­baar te wor­den op de lange ter­mi­jn­grafieken. Toch is nog enige dal­ing nodig alvorens we kun­nen spreken van een echte trendommekeer.


Op de vol­gende dag­grafiek is te zien de RSI en de koers negatief diverg­eren. De kracht van de sti­jging is dus aan het dalen. Dit sig­naal op zich kan geen tren­dom­me­keer voor­spellen. Het moet samen­gaan met een ander belan­grijk sig­naal. Hoewel de MACD nu negatief gewor­den is wacht ik toch af tot de ste­un, die eerder nog weer­stand was, is gebro­ken. Erg veel is daar niet voor nodig. Mogelijk zou zich dan een Hoofd en schoud­er­spa­troon kun­nen ontwikke­len maar dat is nog vrij onzek­er op dit moment. De vlag in het blauw aange­duid geef ik weinig kans op sla­gen maar het bli­jft natu­urlijk mogelijk dat ze zich ontwikkelt.

alt

Op de vol­gende grafiek is te zien dat de kracht van de sti­jging nu serieus aan het afne­men is. De bull­ish per­cent index laat een negatieve diver­gen­tie zien met de S&P500 en heeft ook de over­bought­zone’ verlaten.

alt


De Britse FTSE slaagt er maar niet in tot boven zijn oude top­pen te komen en beweegt nu reeds een half jaar zijwaarts. Mocht dit wel lukken dan zou er een omge­keerd hoofd –en schoud­er­pa­troon wor­den ontwikkeld maar zolang dit niet gebeurt en de RSI en MACD bli­jven dalen is er geen reden tot juichen.

alt


Ook de vol­gende dag­grafiek die de groei­lan­den vol­gt heeft nog slechts een kleine dal­ing nodig om defin­i­tief van een tren­dom­me­keer te spreken. De RSI is al aan het breken en het MA200 en de sti­j­gende bodem­li­jn liggen ver­vaar­lijk dicht­bij.

alt

De finan­cials lijken het nog steeds moeil­ijk te hebben om de cri­sis te vert­eren. Op de eerste onder­staande grafiek is te zien dat de april-top niet kon wor­den uit­ge­haald. Het gevolg is dat de dal­ende trend opnieuw is ingezet. Op de grafiek erna is de lange ter­mi­jn grafiek te zien, de maand­grafiek waar­bij dus elke can­dle een maand is. Na 2 jaren van her­s­tel heeft de sec­tor nog alti­jd maar 38,2% van de dal­ing gecor­rigeerd. Eigen­lijk zou ik moeten zeggen na 1 jaar, want het laat­ste jaar werd enkel vruchteloos geprobeerd om dit niveau te over­sti­j­gen.

alt

alt


De vol­gende grafiek is de AEX op dag­ba­sis. De index ziet er vrij bear­ish uit. Lage RSI, driehoek neer­waarts gebro­ken, negatieve MACD en bewe­gend onder het MA200

alt


Ook op lange ter­mi­jn ziet het er steeds slechter uit. De week­grafiek laat zien dat het trend­kanaal is gebro­ken en de MACD zich in negatief ter­ri­to­ri­um bevin­dt. Het fibonac­ciniveau van 50 en hetMA200 lijken dus voor­lop­ig voor vol­doende weer­stand te zor­gen. Nog enige dal­ing zou beteke­nen dat ook de RSI defin­i­tief zou breken en een dal­ing van grote omvang zich kan aan­di­enen.

alt

Tenslotte toon ik de dol­larindex op dag­ba­sis. Omwille van de Europese schulden­cri­sis en het feit dat er nu sig­nalen zijn op de grafiek die een tren­dom­me­keer op korte ter­mi­jn sug­ger­eren ben ik posi­tief over deze valuta.

alt

Kort samengevat is het mogelijk dat er zich een peri­ode aan­di­ent van een lange dal­ing. Vooral de Europese beurzen liggen er zwak bij, dus om een echte tren­dom­me­keer te hebben is ook een zwak Wall Street vereist. Deze indices begin­nen enige barsten te ver­to­nen maar echte breuken zijn het nog niet. Daarom is er de komende dagen en weken toch nog enige dal­ing nodig vooraleer er van richt­pun­ten kan wor­den gespro­ken.

Bert Dewitte
voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.