Een nieuwe ratingverlaging voor Griekenland deze week zorgde er voor dat de schuldencrisis nog steeds op de voorgrond blijft. Gisteren werd ook de rating van Italië verlaagd dus zolang de perifere landen in die neerwaartse spiraal van ratingverlagingen blijven zitten is het einde van de schuldencrisis nog niet in zicht. De schuldenproblematiek begint ook meer en meer zichtbaar te worden op de lange termijngrafieken. Toch is nog enige daling nodig alvorens we kunnen spreken van een echte trendommekeer.
Op de volgende daggrafiek is te zien de RSI en de koers negatief divergeren. De kracht van de stijging is dus aan het dalen. Dit signaal op zich kan geen trendommekeer voorspellen. Het moet samengaan met een ander belangrijk signaal. Hoewel de MACD nu negatief geworden is wacht ik toch af tot de steun, die eerder nog weerstand was, is gebroken. Erg veel is daar niet voor nodig. Mogelijk zou zich dan een Hoofd en schouderspatroon kunnen ontwikkelen maar dat is nog vrij onzeker op dit moment. De vlag in het blauw aangeduid geef ik weinig kans op slagen maar het blijft natuurlijk mogelijk dat ze zich ontwikkelt.
Op de volgende grafiek is te zien dat de kracht van de stijging nu serieus aan het afnemen is. De bullish percent index laat een negatieve divergentie zien met de S&P500 en heeft ook de ‘overboughtzone’ verlaten.
De Britse FTSE slaagt er maar niet in tot boven zijn oude toppen te komen en beweegt nu reeds een half jaar zijwaarts. Mocht dit wel lukken dan zou er een omgekeerd hoofd –en schouderpatroon worden ontwikkeld maar zolang dit niet gebeurt en de RSI en MACD blijven dalen is er geen reden tot juichen.
Ook de volgende daggrafiek die de groeilanden volgt heeft nog slechts een kleine daling nodig om definitief van een trendommekeer te spreken. De RSI is al aan het breken en het MA200 en de stijgende bodemlijn liggen vervaarlijk dichtbij.
De financials lijken het nog steeds moeilijk te hebben om de crisis te verteren. Op de eerste onderstaande grafiek is te zien dat de april-top niet kon worden uitgehaald. Het gevolg is dat de dalende trend opnieuw is ingezet. Op de grafiek erna is de lange termijn grafiek te zien, de maandgrafiek waarbij dus elke candle een maand is. Na 2 jaren van herstel heeft de sector nog altijd maar 38,2% van de daling gecorrigeerd. Eigenlijk zou ik moeten zeggen na 1 jaar, want het laatste jaar werd enkel vruchteloos geprobeerd om dit niveau te overstijgen.
De volgende grafiek is de AEX op dagbasis. De index ziet er vrij bearish uit. Lage RSI, driehoek neerwaarts gebroken, negatieve MACD en bewegend onder het MA200.
Ook op lange termijn ziet het er steeds slechter uit. De weekgrafiek laat zien dat het trendkanaal is gebroken en de MACD zich in negatief territorium bevindt. Het fibonacciniveau van 50 en hetMA200 lijken dus voorlopig voor voldoende weerstand te zorgen. Nog enige daling zou betekenen dat ook de RSI definitief zou breken en een daling van grote omvang zich kan aandienen.
Tenslotte toon ik de dollarindex op dagbasis. Omwille van de Europese schuldencrisis en het feit dat er nu signalen zijn op de grafiek die een trendommekeer op korte termijn suggereren ben ik positief over deze valuta.
Kort samengevat is het mogelijk dat er zich een periode aandient van een lange daling. Vooral de Europese beurzen liggen er zwak bij, dus om een echte trendommekeer te hebben is ook een zwak Wall Street vereist. Deze indices beginnen enige barsten te vertonen maar echte breuken zijn het nog niet. Daarom is er de komende dagen en weken toch nog enige daling nodig vooraleer er van richtpunten kan worden gesproken.
Bert Dewitte
voor US Markets