De meeste, vooral Angelsaksische indexen, hebben hun april-top bereikt. Gezien de negatieve divergenties die quasi overal opduiken, de dalende volumes en de sterke weerstand verwacht ik niet meteen een algemene uitbraak. Een stevige correctie zou zeker welkom zijn, en misschien gaat de markt zelf iets verder in de vorm van een trendommekeer maar daarvoor is het nog iets te vroeg om dit te verkondigen. Met de verkiezingsuitslag op 2 november, de bijeenkomst van de FED op 3 november en de vergadering van de ECB op 4 november is er in ieder geval genoeg basis om een grote beweging in te zetten deze week.
De breed samengestelde S&P 500 is één van de wereldindexen die zijn april-top nog niet heeft bereikt. Toch is er al sprake van negatieve divergentie, een bearish cross op de MACD en dalend volume. Genoeg ingrediënten dus voor een stevige correctie.
De volgende 3 indexen, de Dow Jones, de Transportation index en de Britse FTSE hebben alledrie een gelijkaardig beeld. De april-top werd bereikt of is quasi bereikt, er zijn signalen van negatieve divergentie met diverse indicatoren en er is een negatieve cross bij de MACD.
De QQQQ, ofwel de tracker die de NASDAQ 100 volgt lijkt definitief door de april-top te zijn gebroken. De stijging die begin september zijn start kende lijkt imposant. Het wordt dan ook afwachten of de index niet even snel terug onder de 50 belandt en zo als een valse uitbraak wordt bestempeld.
Het dalende trendkanaal bij de 10-jarige US-bonds lijkt te zijn gebroken. Beleggers willen een hogere vergoeding (intrestvoet) voor hun kapitaal. Ook de RSI brak mee uit, zodat de stijging iets meer kan zijn dan zomaar een correctie.
Intrestpercentages hebben een inverse correlatie met de prijs van obligaties. Als de vraag naar obligaties daalt, stijgt de intrestvoet en omgekeerd. Hieronder is de grafiek van de 20-jarige US-bonds te zien. Ook hier is het trendkanaal gebroken en is er een patroon van lagere toppen en bodems ontstaan. Het wordt afwachten of dit een vlag zal voorstellen die hogere obligatiekoersen zal voorstellen, of eerder een trendommekeer met lagere koersen.
De volatiliteitsindex of de VIX zit op dagbasis gevangen in een dalende wig, doorgaans een bullish signaal. Als de index langs boven uitbreekt, kan dit een belangrijk signaal zijn voor de markten dat er nog meer daling op komst is.
Wie eind 2008, in volle crisis dus, zijn geld in goud belegde heeft zijn investering nu al verdubbeld. Een rendement van 100% in 2 jaar tijd dus, de schommelingen in de dollar niet meegerekend. Zolang de Quantitative Easing blijft aanhouden en de beleggers onzeker blijven omtrent de mogelijk grote gevolgen die hieraan kunnen gekoppeld kunnen zijn, zie ik het goud zijn uptrend blijven behouden.