In Nederland is het net na middernacht als ik met het samenstellen van deze column begin. Hier lopen we “achter”, want het is net na 7 uur ‘s avonds. Ik heb geen verzoeken gezien, dat geeft mij de vrijheid naar zes aandelen uit de AEX te kijken. Zes namen die al een tijdje niet voorbij zijn gekomen is mijn stukjes hier op USMarkets.
De eerste is Relx.
Als ik de grafiek bekijk vanaf november 2020 dan zie ik een mooie stijgende trend. Boven de grijze trendlijn staan hogere bodems en hogere toppen. Die hogere toppen brachten Relx ook door de top van februari 2020 op ongeveer euro 25,25. Die uitbraak vond begin augustus plaats. Het was niet zo dat de uitgever er daarna vandoor schoot, het kabbelde meer wat zijwaarts.
We zien nu dat de koers afgelopen dinsdag weer onder de top van februari is gevallen. Dat gebeurde met een gap. Er is nu sprake van twee steunen. De eerste is de groene horizontale lijn en de tweede is de eerder besproken grijze stijgende trendlijn. Binnenkort snijden deze lijnen elkaar en zou er sprake zijn van een dubbele steun.
Heeft u Relx in portefeuille dan kunt u blijven zitten, kijkt u wel even naar uw stop.
Tot voor gisteren (dinsdag) bewoog BESI binnen het stijgende trendkanaal.Het is geen schitterend trendkanaal dat de theorieboekjes in kan, aan de andere kant heb ik ook wel eens minder mooie trendkanalen getekend.
Kijken we nu helemaal rechts op de grafiek dan zien we een minder fraaie beweging. De laatste candle geeft aan dat de koers twee vliegen in één klap sloeg: de val uit het stijgende trendkanaal en dat ging ook nog eens in de vorm van een gap. De gap heb ik met het rode blokje aangegeven.Het laagste punt intraday lag op de paarse horizontale steunlijn. Het laagste punt lag overigens slechts 2 cent lager dan de slotkoers.
De technische conditie van BESI is verslechterd. Waarschijnlijk bent u uitgestopt. Zo niet, bekijkt u dan eens zorgvuldig waar uw stop komt te liggen.
We gaan de grafiek van Randstad bekijken. Er vallen mij direct drie duidelijke verzwakkingen van de technische conditie op:
1. het breken van de stijgende trendlijn
2. het neerwaartse trendkanaal en
3. het neerwaarts doorbreken van de rode horizontale steunlijn.
Het kan bijna niet anders dan dat u bent uitgestopt. Zit u toch nog in Randstad dan is er een kansje dat de koers licht kan herstellen, de RSI laat een positieve divergentie zien. Binnen het dalende trendkanaal gaat wellicht de bovenkant worden opgezocht. Als trader zou ik dat niet willen bespelen. Bij het doorlopen van mijn grafieken op zoek naar een trade zou ik bij Randstad denken: “Volgende”.
Die volgende grafiek kan bijvoorbeeld ING zijn. Die grafiek zou mijn interesse dan wekken. Wat is hier het geval? De koers is opwaarts door de top van juni gebroken en die doorbraak zou ik als een koopsignaaltje zien. Dat koopsignaaltje werd op het slot van afgelopen vrijdag afgegeven en afgelopen maandag bevestigd.
De target na het koopsignaal van vrijdag is euro 13,25. Let op, de slotkoers van woensdag is euro 12,66. Het is dus niet aan te raden nu nog te kopen. De beweging van 12,66 naar 13,25 is te klein, zeker als u de provisie van uw broker moet betalen. Maar het laat zien hoe ik denk, hoe ik als trader te werk zou gaan. Kopen na/tijdens de uitbraak, met een stop loss, voor een korte rit.
Wellicht dat ING nog een throwback naar het uitbraakniveau laat zien. Dat zou een tweede kans opleveren, een gelegenheid voor spijtoptanten om in te stappen.
De grafiek van KPN bekijkend valt me als eerste een paar rare candles op. Er lijken rare uitschieters te staan. Ik zie dat meerdere keren op de grafiek en daarmee komt de grafiek niet betrouwbaar op mij over. Reden om bij het traden deze grafiek links te laten liggen. Daarmee gaan wellicht mooie trades verloren, maar het is niet anders. Ik moet een grafiek 100% en blindelings kunnen vertrouwen.
Aannemende dat de grafiek toch goed is zie ik geen spannende dingen. Binnen de twee horizontale lijnen beweegt de koers per saldo zijwaarts. Het is een niet zo spannende grafiek.
We gaan naar de laatste grafiek van vandaag en dat is NN.
Als ik van links naar rechts kijk dan zie ik een leuke stijgende trend met hogere bodems en hogere toppen. In augustus is de top van mei opwaarts uitgenomen en ook dat kan als een koopsignaal worden gezien. Als u had gekocht dan was u niet bepaald spekkoper, want de koers ging er nou niet bepaald als een raket vandoor. In plaats daarvan gaat het tot nu toe gezapig op en neer binnen de blauwe tradingrange.
U kunt alvast gaan rekenen v.w.b. de koersdoelen. Bij een toekomstige opwaartse uitbraak telt u de hoogte van de range bovenop het uitbraakniveau. Mocht de koers de range aan de onderzijde verlaten dan trekt u de hoogte van de range van dat uitbraakniveau af.
Mocht er voor de column van dit weekend geen verzoek van uw kant komen, dan kies ik weer zes aandelen uit de AEX. Geef gerust uw verzoek aan mij door. Ik wens u alvast een hele fijne donderdag!
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.