...

TA wat vertellen de grafieken van Arcelor Mittal en Berkshire Hathaway?

9 juli 2020, 08:15 | Marcel Bronner | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De ver­zoeken aan­de­len te bek­ijken bli­jven bin­nenkomen, meer dan dat ik hier kan behan­de­len. Van­daag heb ik gekozen voor Arcelor Mit­tal en Berk­shire Hath­away B. Daar­naast schri­jf ik een stuk­je over de houd­baarhei­ds­da­tum” van mijn analy­ses. Lat­en we snel naar de grafieken gaan!


Ik begin op deze rege­nachtige don­derdag met Berk­shire Hath­away B en wel met de week­grafiek voor het grote” plaatje.

Het vol­gende heb ik van inter­net geplukt: Berk­shire Hath­away is een Amerikaans con­glom­er­aat uit Oma­ha en het vierde groot­ste bedri­jf ter wereld”. De CEO is War­ren Buf­fet, wie kent hem niet. War­ren belegt op zijn eigen wijze in bedrijven. 

Links op deze week­grafiek pak ik nog een stuk­je van 2016 mee en tot aan Coro­na gaat het redelijk voort­varend met de koers. Kijkt u nu eens op uw gemak welke rol de oran­je lijn in de grafiek speelt. Deze lijn deed zow­el dienst als ste­un en als weer­stand. Daar­naast heb ik de rode lijn getek­end over de top van voor het virus en de top daar­na. Als laat­ste wil ik de aan­dacht ves­ti­gen op het (begin van het) sti­j­gende trend­kanaal. Zou het Berk­shire lukken bin­nen dit trend­kanaal verder te her­stellen van de klap?

Vertelt de dag­grafiek meer?

Eerst even melden dat het ver­zoek om BRK.B te behan­de­len van Jacques kwam, bedankt!

Ik heb de oran­je lijn lat­en staan om te lat­en zien hoe dat deze voor de zoveel­ste keer dienst deed, op dit gedeelte van de grafiek als eerst ste­un en in afgelopen juni nog als weer­stand. Ik heb het niet zo belan­grijke paarse dal­ende trendli­jn­t­je toegevoegd als eerste niveau waar BRK.B weer­stand kan gaan ondervinden.

Op moment van schri­jven, wat vind ik nu van de tech­nis­che con­di­tie van het speelt­je van de heer Buf­fet? Wel, ik word niet warm of koud van de grafiek. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om het fonds nu aan te schaf­fen, ondanks het sti­j­gende trend­kanaal. Ik zie geen trade met een gun­stige Risk/​Reward ratio. Als tech­nisch anal­ist denk ik op naar de vol­gende grafiek! 

= = = =

Het prob­leem­p­je met het zoeken (zie de analyse van afgelopen dins­dag met Unilever en KBC) is al opgelost. Dank aan de heer Bak­ste­nen voor het melden en Guy Boscart en zijn webbe­heerder voor het oplossen!

Mocht de heer Bak­ste­nen gaan kijken of ik een aan­deel of index al dan niet heb behan­deld dan is het goed om te melden dat mijn tech­nis­che analy­ses een max­i­male houd­baarhei­ds­da­tum hebben. En terugk­ijk­end naar een analyse uit het verleden zou die datum wel eens over­schre­den kun­nen zijn. Oftewel, die analyse die u op deze site opzocht zou wel eens van min­dere waarde kun­nen zijn gewor­den óf zelfs totaal geen waarde meer hebben! 

Ik heb namelijk geen gelijk, de MARKT heeft alti­jd gelijk! U valt wellicht op dat ik vaak ver­meld: Op moment van schri­jven…” en dit is cru­ci­aal om te begri­jpen. Mijn analyse ver­li­est vroeg of laat zijn waarde dus de houd­baarhei­ds­da­tum. De wereld beweegt steeds sneller en daarmee ook de koersen. U met zijn allen (par­ti­c­ulieren, bedri­jven, pen­sioen- en beleg­gings­fond­sen en weet ik veel wie alle­maal meer) kopen en verkopen (ration­eel en irra­tion­eel) en lat­en daarmee de koers fluctueren. Het kan dus zijn dat mijn analyse op het web na een maand of zelfs al na een paar uur nauwelijks tot geen waarde meer heeft. Omdat de mark­ton­twik­kel­ing mijn analyse waarde­loos heeft gemaakt.

Ik heb dus het ver­zoek aan u om bij een recente of min­der recente analyse alti­jd zelf te check­en of de analyse nog waarde heeft, dank u!

= = = =

Na dit inter­mez­zo ga ik door met een ander ver­zoek om eens naar Arcelor Mit­tal te kijken. Ik begin met de weekgrafiek.

Dit ver­zoek kwam van iemand die zich Mis­ter bluesky noemt. We gaan eens kijken of er voor Arcelor inder­daad geen wolk­je aan de lucht is.

Ik ver­moed dat het geen jaren van studie vergt om direct te zien dat de trend van MT dal­end is. Lagere top­pen en lagere bodems vol­gen elka­ar op. Als u over­weegt dit aan­deel op te pakken beseft u dan dat u tegen de mid­del­lange trend in handelt. 

Op de dag­grafiek ziet u meer een zijwaartse beweg­ing en behoort u net als ik tot diege­nen die alti­jd iets posi­tiefs willen ontdekken.…wel, dan ziet op op deze dag­grafiek hogere bodems en aan de bovenkant gelijke top­pen op ongeveer euro 10,80. Dit betekent dat kop­ers op steeds hogere niveaus Arcelor Mttal willen oppakken.

Per­soon­lijk en op moment van schri­jven (ziet u hem weer terugkomen!?) zou ik Mit­tal niet willen aankopen en heb ik zelfs twi­jfels of de licht­groene sti­j­gende trendli­jn het zal gaan houden. Een opwaartse door­braak van het niveau 10,40 — 10,80 zou de hemel iets doen opklaren maar vergeet dan nog steeds uw para­plu niet.

Tech­nisch anal­ist voor US Mar­kets

Mar­cel Bron­ner is zelf­s­tandig tech­nisch analist. 

Hij benadert de markt op basis van tech­nis­che analyse. Zijn analy­ses zijn geen beleg­gingsad­vies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analy­ses gebruiken als één van de vele com­po­nen­ten om uw besliss­ing op te baseren. Hij heeft geen posi­tie in de indi­vidu­ele aan­de­len die hij bespreekt.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.