...

TA: Volatiele sessie door rentebesluit FED

21 maart 2018, 20:34 | Daïm Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De beurzen toon­den zich gis­teren erg bewegelijk en dat had natu­urlijk met name te mak­en met het rentebesluit van de FED dat gis­ter­e­navond op het pro­gram­ma stond. De Amerikaanse Cen­trale Bank kwam gis­teren met een nieuwe rentev­er­hoging (de 6e sinds eind 2015) en vol­doet daarmee aan de verwacht­ing van de beleg­gers. Wel zien we opnieuw dat de FED posi­tief is over de toekomst. Men ziet dat de economie vol­doende GDP groei laat zien ter­wi­jl men ook aan de werkgele­gen­heid en inflatie vol­doende aan­knop­ingspun­ten ziet om de rente verder te ver­hogen. Verder bli­jft het nog steeds redelijk gis­sen naar het aan­tal rentev­er­hogin­gen in 2018, men gaat nog steeds uit van een basis van drie ver­hogin­gen dit jaar maar langza­am maar zek­er ontstaan er ook gelu­iden dat de FED dit jaar de rente vier keer zal gaan opschroeven.

In aan­loop na de FED-notulen zagen we dat men zow­el in Europa als in Ameri­ka een afwach­t­ende houd­ing aan­nam. De US Futs zak­ten wat voor­beurs en ook in Europa kwam men niet lekker uit de start­blokken. Gedurende de dag zagen we een typ­is­che onzekere markt in aan­loop naar de FED, grote schom­melin­gen en min­nen en plussen die elka­ar afwis­selden. Vlak na de bek­end­mak­ing van de rentev­er­hoging kwa­men de mark­ten in een extra stroomver­snelling naar het noor­den maar gedurende de per­scon­fer­en­tie werd er weer wat vanaf gepraat. Al met al een rumo­erige dag en we mogen van­daag gaan aan­schouwen hoe men erover denkt na een nacht­je slapen..

Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt dit abon­nement uit­proberen tot 1 JUNI 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Europa
De Europese indices bli­jven zich knap staande houden ondanks de toen­e­mende druk vanu­it de VS. De Amerikaanse beurzen zijn namelijk niet bezig aan een mooie peri­ode maar des­on­danks houdt Europa het hoofd redelijk boven water. De Euro­pea­nen hebben namelijk een aan­tal dagen wat win­sten weten veilig te stellen waar­door bijvoor­beeld de AEX weer boven het 200-daags gemid­delde weet te noteren.

Toch zijn de opwaartse ontwik­kelin­gen van de Europese beurzen niet genoeg om mij te over­tu­igen van een verdere opwaartse ontwik­kel­ing van de beurzen. Zo acht ik de kans op een dal­ing in Europa nog steeds grot­er dan een opwaartse beweg­ing. Reden hier­voor is vooral de onrust in Ameri­ka en de toen­e­mende diver­gen­tie tussen de inter­na­tionale beurzen. Daar­bij kijk ik ook zeer streng naar de Duitse DAX index, in mijn ogen de gang­mak­er van Europa. Deze index is al weken aan het kwakke­len en heeft al meerdere keren aangegeven dat een sti­jging er voor­lop­ig niet in zit.

Zo kwam de DAX al meerdere malen tot de 12.500 zone maar geen enkele keer wist men hier opwaarts uit te breken. Daar­naast zijn het 50- en 200-daags gemid­delde die rond de 12.700÷12.750 pun­ten al weken uit beeld. Het feit dat de DAX al een aanzien­lijke peri­ode onder deze twee MA-lij­nen noteert hebben uitein­delijk gere­sul­teerd in een zoge­heten Death-Cross”, een negatieve kruis­ing van de MA-lij­nen die his­torisch gezien vee­lal voor een lange peri­ode van onrust zor­gen. Zo zagen we in 2015 ook een lange peri­ode van onrust na het kruisen van deze lij­nen.

Voor de AEX geldt dat men opnieuw vlak boven de 200-MA niveaus noteert en daarmee test men opnieuw een belan­grijke weer­stand­szone. Gezien de ontwik­kelin­gen van de DAX en Wall Street en de neer­waartse druk rond dit punt verwacht ik de komende dagen, ondanks een noter­ing boven het 200-MA, een dal­ing voor de AEX waar­bij de focus rond de 516520 pun­ten komt te liggen met daaron­der een mogelijke uitsch­i­eter tot 506 pun­ten.

Dai­ly AEX:
Dai­ly DAX:Wall Street
In Ameri­ka bli­jven de beurzen onrustig en wat negatief ogen. We hebben gis­teren gezien dat er nog steeds een grote volatiliteit voel­baar is op de beurzen. Zo zagen we in aan­loop naar de FED uit­sprak­en een mooie plus ontstaan waar­na de markt heel snel in elka­ar zak­te na de toelicht­en van Pow­ell. Enkele speer­pun­ten die zeer gevoelig lagen waren bijvoor­beeld de mogelijkheid tot een ver­snelling van het ophogen van de rente­per­cent­ages, zo ligt de optie tot 4 rentev­er­hogin­gen in 2018 nog steeds open. Daar­naast werd benadrukt dat de spier­ballen-taal van Trump en de ophoging van de tarieven niet wenselijk zijn voor een verdere en snelle groei van de economie. Met deze opmerkin­gen in het achter­hoofd bli­jft men natu­urlijk wat ach­ter­dochtig als het gaat om de waarderin­gen van de aan­de­len­mark­ten. Er wacht een enorme uitdag­ing als we het hebben over het verder ontwikke­len van de economie en het nor­malis­eren” van rente­tarieven en het mon­e­taire beleid. Om dit te bew­erk­stel­li­gen zal de heer Trump op een gegeven moment toch echt meer moeten gaan zoeken naar oplossin­gen en samen­werkin­gen op inter­na­tion­aal niveau in plaats van telkens de grens op te zoeken en span­nin­gen op te bouwen. Op Wall Street proeft men economis­che, poli­tieke en geopoli­tieke span­nin­gen en vanaf het begin van 2018 hebben we al kun­nen zien wat hier­van de gevol­gen zijn.

Tech­nisch gezien lat­en de drie grote indices in Ameri­ka een zwakke ontwik­kel­ing zien. Met name de Dow Jones heeft de afgelopen twee dagen een belan­grijk sig­naal afgegeven door de sym­metrische driehoek op de dag­grafiek aan de onderz­i­jde te ver­lat­en. Hier­door hebben de BEARS de over­hand gekre­gen en dit zagen we gis­teren ook duidelijk toen de verkoop­druk wat werd opgeschroefd naar aan­lei­d­ing van de woor­den van de FED. We zagen een felle intra­day dal­ing van bij­na 300 pun­ten en daarmee beves­tigt de Dow Jones het sig­naal dat werd afgegeven door ver­lat­en van de sym­metrische driehoek. Eerder in de tech­nis­che analy­ses heb ik al aangegeven dat het doel bij deze uit­braak aan de onderz­i­jde rond het 200-MA wacht. Dit 200-daags gemid­delde wacht rond de 23.300÷23.350 pun­ten en dat is voor de komende dagen dan ook het koers­doel dat ik kop­pel aan de Dow Jones.

Ook de S&P 500 en de Nas­daq lat­en negatieve patro­nen zien op de dag­grafiek. De S&P 500 is wederom teruggevallen bin­nen het dal­ende trend­kanaal waarmee de index men wederom in een dal­ende band­breedte van zo’n 250 pun­ten is terecht gekomen. Hierin zien we dat de S&P nog steeds aan de boven­z­i­jde bli­jft hangen maar wan­neer het daad­w­erke­lijk begint te dalen kan de index in een rap tem­po naar bene­den vallen. In dat geval zien we de 2.600÷2.660 pun­ten snel in beeld komen en dat zal voor de komende dagen het koers­doel worden.

Dai­ly Dow Jones:Dai­ly S&P 500:Dai­ly Nas­daq:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.