In aanloop na de FED-notulen zagen we dat men zowel in Europa als in Amerika een afwachtende houding aannam. De US Futs zakten wat voorbeurs en ook in Europa kwam men niet lekker uit de startblokken. Gedurende de dag zagen we een typische onzekere markt in aanloop naar de FED, grote schommelingen en minnen en plussen die elkaar afwisselden. Vlak na de bekendmaking van de renteverhoging kwamen de markten in een extra stroomversnelling naar het noorden maar gedurende de persconferentie werd er weer wat vanaf gepraat. Al met al een rumoerige dag en we mogen vandaag gaan aanschouwen hoe men erover denkt na een nachtje slapen..
Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ”TA Trading Aandelen & Indices Service”. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 JUNI 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie:
Europa
De Europese indices blijven zich knap staande houden ondanks de toenemende druk vanuit de VS. De Amerikaanse beurzen zijn namelijk niet bezig aan een mooie periode maar desondanks houdt Europa het hoofd redelijk boven water. De Europeanen hebben namelijk een aantal dagen wat winsten weten veilig te stellen waardoor bijvoorbeeld de AEX weer boven het 200-daags gemiddelde weet te noteren.
Toch zijn de opwaartse ontwikkelingen van de Europese beurzen niet genoeg om mij te overtuigen van een verdere opwaartse ontwikkeling van de beurzen. Zo acht ik de kans op een daling in Europa nog steeds groter dan een opwaartse beweging. Reden hiervoor is vooral de onrust in Amerika en de toenemende divergentie tussen de internationale beurzen. Daarbij kijk ik ook zeer streng naar de Duitse DAX index, in mijn ogen de gangmaker van Europa. Deze index is al weken aan het kwakkelen en heeft al meerdere keren aangegeven dat een stijging er voorlopig niet in zit.
Zo kwam de DAX al meerdere malen tot de 12.500 zone maar geen enkele keer wist men hier opwaarts uit te breken. Daarnaast zijn het 50- en 200-daags gemiddelde die rond de 12.700÷12.750 punten al weken uit beeld. Het feit dat de DAX al een aanzienlijke periode onder deze twee MA-lijnen noteert hebben uiteindelijk geresulteerd in een zogeheten ”Death-Cross”, een negatieve kruising van de MA-lijnen die historisch gezien veelal voor een lange periode van onrust zorgen. Zo zagen we in 2015 ook een lange periode van onrust na het kruisen van deze lijnen.
Voor de AEX geldt dat men opnieuw vlak boven de 200-MA niveaus noteert en daarmee test men opnieuw een belangrijke weerstandszone. Gezien de ontwikkelingen van de DAX en Wall Street en de neerwaartse druk rond dit punt verwacht ik de komende dagen, ondanks een notering boven het 200-MA, een daling voor de AEX waarbij de focus rond de 516⁄520 punten komt te liggen met daaronder een mogelijke uitschieter tot 506 punten.
Daily AEX:Daily DAX:Wall Street
In Amerika blijven de beurzen onrustig en wat negatief ogen. We hebben gisteren gezien dat er nog steeds een grote volatiliteit voelbaar is op de beurzen. Zo zagen we in aanloop naar de FED uitspraken een mooie plus ontstaan waarna de markt heel snel in elkaar zakte na de toelichten van Powell. Enkele speerpunten die zeer gevoelig lagen waren bijvoorbeeld de mogelijkheid tot een versnelling van het ophogen van de rentepercentages, zo ligt de optie tot 4 renteverhogingen in 2018 nog steeds open. Daarnaast werd benadrukt dat de spierballen-taal van Trump en de ophoging van de tarieven niet wenselijk zijn voor een verdere en snelle groei van de economie. Met deze opmerkingen in het achterhoofd blijft men natuurlijk wat achterdochtig als het gaat om de waarderingen van de aandelenmarkten. Er wacht een enorme uitdaging als we het hebben over het verder ontwikkelen van de economie en het ”normaliseren” van rentetarieven en het monetaire beleid. Om dit te bewerkstelligen zal de heer Trump op een gegeven moment toch echt meer moeten gaan zoeken naar oplossingen en samenwerkingen op internationaal niveau in plaats van telkens de grens op te zoeken en spanningen op te bouwen. Op Wall Street proeft men economische, politieke en geopolitieke spanningen en vanaf het begin van 2018 hebben we al kunnen zien wat hiervan de gevolgen zijn.
Technisch gezien laten de drie grote indices in Amerika een zwakke ontwikkeling zien. Met name de Dow Jones heeft de afgelopen twee dagen een belangrijk signaal afgegeven door de symmetrische driehoek op de daggrafiek aan de onderzijde te verlaten. Hierdoor hebben de BEARS de overhand gekregen en dit zagen we gisteren ook duidelijk toen de verkoopdruk wat werd opgeschroefd naar aanleiding van de woorden van de FED. We zagen een felle intraday daling van bijna 300 punten en daarmee bevestigt de Dow Jones het signaal dat werd afgegeven door verlaten van de symmetrische driehoek. Eerder in de technische analyses heb ik al aangegeven dat het doel bij deze uitbraak aan de onderzijde rond het 200-MA wacht. Dit 200-daags gemiddelde wacht rond de 23.300÷23.350 punten en dat is voor de komende dagen dan ook het koersdoel dat ik koppel aan de Dow Jones.
Ook de S&P 500 en de Nasdaq laten negatieve patronen zien op de daggrafiek. De S&P 500 is wederom teruggevallen binnen het dalende trendkanaal waarmee de index men wederom in een dalende bandbreedte van zo’n 250 punten is terecht gekomen. Hierin zien we dat de S&P nog steeds aan de bovenzijde blijft hangen maar wanneer het daadwerkelijk begint te dalen kan de index in een rap tempo naar beneden vallen. In dat geval zien we de 2.600÷2.660 punten snel in beeld komen en dat zal voor de komende dagen het koersdoel worden.
Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,