...

TA: Vertrek adviseur Trump vergroot zorgen op beurzen

7 maart 2018, 07:39 | Daïm Boscart | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (1)

Na een redelijke sessie van de beurzen gis­teren waar zow­el de Europese als de Amerikaanse indices in de plus sloten hebben we van­nacht een vreemde wend­ing gezien. De fututres spron­gen diep in het rood van­nacht toen bek­end werd dat Gary Cohn, Democraat en belan­grijk­ste economisch adviseur van Trump, zijn ontslag heeft inge­di­end uit vrees voor een komende han­del­soor­log gevoed door de tariefver­hogin­gen van Trump. Hier­mee stapt de belan­grijk­ste adviseur van het Witte Huis op en dat is een zeer sterk sig­naal naar de al twi­jfe­lende beleg­ger die de afgelopen peri­ode al voor onrust op de mark­ten zorgden. Naast Cohn zien we een boel weer­stand op de plan­nen van Trump over de rest van de wereld, in Ameri­ka en ook onder de eigen Repub­likeinse par­tij. Zo hebben we ook Paul Ryan, de Repub­likeinse lei­der in het huis van afgevaardig­den, ook al zijn twi­jfels en kri­tiek horen uiten op de voorgestelde ver­hogin­gen van Trump en begint dit plan­net­je van de Pres­i­dent van de VS sti­laan zorgelijk te wor­den.

Naast het feit dat de pri­jzen voor staal en alu­mini­um in de VS zal opdri­jven zal het ook grote economis­che gevol­gen kun­nen hebben wan­neer overige economis­che regios zullen antwo­or­den met importheffin­gen op Amerikaanse pro­duc­tie. Daar­naast bren­gen de plan­nen poli­tieke insta­biliteit zoals we nu zien met het vertrek van Democraat Cohn in het Witte Huis maar ook bin­nen de Repub­likeinse par­tij waar men twi­jfelt aan de plan­nen. Alle­maal zak­en die economen en beleg­gers zek­er niet graag zien aangezien onrust en insta­biliteit zor­gen voor volatiliteit en wat weer zorgt voor grote fluc­tu­aties en schom­melin­gen in aan­de­len­pri­jzen.

Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt dit abon­nement uit­proberen tot 1 mei 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

De ontwik­kelin­gen in het Witte Huis van de VS komen eigen­lijk op een ongun­stig moment aangezien de mark­ten bezig waren met een mooie her­stel­be­weg­ing. De beurzen hebben inmid­dels een groot deel van de ver­liezen van gis­teren weten weg te werken en komen inmid­dels uit op redelijk mooie standen waar­bij men weer kan hopen op koer­sh­er­s­tel boven enkele bepal­ende koer­sniveaus en ste­un­li­j­nen. Voor­waarde voor een gestage groei van de koersen en een verdere her­stel­be­weg­ing is natu­urlijk wel dat de beurzen zon­der al te veel strubbelin­gen en negatieve nieuws­feit­en de kans kri­j­gen zich te ontwikke­len. Onrust op elk niveau wordt namelijk gezien als ruis en zorgt voor irra­tionele besluiten van beleg­gers en traders. Boven­di­en kun­nen boven­staande ontwik­kelin­gen uitein­delijk ook tot zeer goed onder­bouwde en rationele beslissin­gen lei­den wan­neer men kan aan­to­nen dat er een han­del­soor­log zal komen en wat dergelijke tariefwi­jzin­gen voor een impact op de economie en vri­je han­del zullen hebben.

Europa
In Europa zagen we de aan­de­len­mark­ten gis­teren zeer sterk en over­tu­igend begin­nen. De indices in Europa wis­ten al snel een grote sprong te mak­en en schreven over­tu­igende groene cijfers van bij­na 1%. Reden voor de sti­jging in Europa kon met name wor­den gezocht in het koersver­loop van de Amerikaanse indices maanda­gavond waar de Amerika­nen na het sluiten van Europa nog mooie win­sten schreven. Zodoende liepen de koersen mooi op en werd er verder her­s­tel getoond. Op het Dam­rak waren het met name de grote fond­sen die de kar moesten trekken: zo zagen we Shell, ING en ASML allen een sterke dag hebben en zo noteer­den deze fond­sen ook mooi in de plus. Uitein­delijk sloot de AEX zo’n 2 pun­ten hoger en dat viel toch iets tegen gezien het feit dat de index nog een high aan­tik­te van bij­na 5 plus­pun­ten. De rom­melige open­ing in Ameri­ka hiep echter totaal niet mee in het vasthouden van deze koer­swin­sten en zo leverde Europa uit vrees toch wat in aan het einde van de sessie. Men houdt niet van de volatiliteit ron­dom de open­ing van Wall Street die vaak zo’n twee uurt­jes aan­houdt. Dat is dan net genoeg tijd om te zor­gen voor een wat rom­melig slot in Europa waar­door de koersen naar mijn idee net te laag sloten gis­teren.

Van­daag zal het een span­nende sessie wor­den op de beurzen. De futures doken van­nacht diep in het rood maar dan ook echt diep, zo zagen we de Nas­daq future 110 pun­ten lager staan en viel de Dow Jones future terug tot 24.400 pun­ten waarmee een dal­ing van 450 pun­ten werd geschreven. Een zeer rom­melige start dus op de aan­de­len­mark­ten en dat zal van­daag bij de open­ing van de Europese beurzen een ver­volg gaan kri­j­gen. Enerz­i­jds ben ik erg benieuwd om te zien hoe Europa zal rea­geren op de negatieve ontwik­kelin­gen van de Amerikaanse futs ter­wi­jl anderz­i­jds de sterk oplopende Euro ook voor wat prob­le­men kan gaan zor­gen. Zo zien we dat de Euro weer 3 cent is opgelopen vanaf de bodem­zonde rond de 1,1215 en dat houdt in dat de Europese fond­sen relatief gezien weer wat duur­der wor­den voor buiten­landse investeerders.

Voor de AEX zal het van­daag erg lastig wor­den om in de groene cijfers te eindi­gen. Met een slot­stand van 528 pun­ten gis­teren heeft men in ieder geval wel gezorgd voor een mooie stand om rustig verder op te bouwen richt­ing de 200-MA lijn. Zo wacht er voor de AEX ste­un rond de 523525 pun­ten en zien we een sterke ste­un­zone tot 516520 pun­ten. De komende uren zal de AEX dan ook proberen wat uit te bode­men rond de 523525 pun­ten om daar een hogere bodem te noteren om ver­vol­gens te proberen de gemar­keerde zone op de dag­grafiek te bereiken. Daar zien we dat de AEX een twee­t­al pun­ten in het vizier heeft: de GAP zone rond de 535,25 en het 200-MA dat ook rond de 535 pun­ten ligt.

Voor de DAX zal het van­daag met name zaak zijn om boven de 12.000 pun­ten te bli­jven. Met een mogelijke uitsch­i­eter tot 11.800 pun­ten is wat zakken wel veroor­loofd maar om zicht te houden op de 200-MA lijn en dus opwaarts koerspo­ten­tieel zal men echt boven deze koer­szones moeten bli­jven noteren.

Dai­ly AEX:Dai­ly DAX:Wall Street
Wat betre­ft Wall Street: daar is nu moeil­ijk wat over te zeggen. Men is geschrokken van het vertrek van Cohn maar aan de andere kant wist men dat er veel weer­stand was voor de plan­nen van Trump, ook onder zijn eigen adviseurs. Het opstap­pen van Cohn is weliswaar een zeer duidelijk sig­naal tegen de importheffin­gen maar Trump zal dit wel weer gaan afdoen als een poli­tiek spel­let­je en snel iemand naar voren schuiv­en die zijn plan­nen deels kan verdedi­gen. Of de mark­ten dit hele­maal zullen slikken valt nog te bezien maar vooral­snog zijn alle tarief­praat­jes van andere gebieden nog enkel dreigtaal. Daar­naast hebben de Chinezen zelf al jaren staal gedumpt onder kost­pri­js en dus heeft Trump hier wel een sec­tor mee te pakken waar een dergelijke pro­tec­tion­is­tis­che maa­tregel te begri­jpen is. Echter zal er op den duur wel onder­scheid moeten wor­den gemaakt tussen bijv. Europees en Chi­nees staal aangezien men zich in Europa niet schuldig maakt aan dump­ing”.

De Amerikaanse grafieken zien er na de eerste dagen van deze week weer goed uit. De Nas­daq steeg gis­teren opnieuw in waarde en is met een stand van 7.372 nog maar 130 pun­ten ver­wi­jderd van haar All Time High. Verder tonen de S&P 500 en de Dow Jones knap koer­sh­er­s­tel waarmee bei­de indices langza­am richt­ing de 50-MA gebieden lopen en de top­pen van vorige week maandag in beeld kri­j­gen.

Bij open­ing kan er wel eens ges­tart wor­den met een groot ver­lies en het is dan ook de vraag hoe men reageert op deze dal­ing en het vertrek van Cohn. Ik durf het momenteel niet te zeggen en wacht de gedragin­gen van de beleg­gers gedurende deze dag even af om een oordeel te vellen.

Dai­ly Dow Jones:
Dai­ly S&P 500:Dai­ly Nas­daq:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.