Herkent u dat? Verliefd zijn? Verliefd op een aandeel dat u heeft gekocht? U koopt een aandeel en u krijgt er een band mee. Er wordt positief over geschreven en de koers gaat omhoog, prima keuze van u en u geeft uzelf een schouderklopje. U leest iets minder positiefs (of zelfs negatiefs) over het aandeel, maar in uw bovenkamer interpreteert u het als positief.
Dan gaat het aandeel omlaag. Als u al een stop loss of profit stop had dan blijft u zitten en denkt dat de koers wel weer terug komt, maar het aandeel daalt verder. Een typisch geval van dat u een band heeft opgebouwd met het aandeel, u bent verliefd!
Twee onderwerpen waar boekenkasten over vol zijn geschreven:
1. de emotionele band met een aankoop/aandeel/positie (de verliefdheid) en
2. de profit stop of stop loss.
Nummer 1 kunt u missen als kiespijn, nummer 2 zou u m.i. altijd (strak en consequent) moeten toepassen! Maar de ervaring leert dat nummer 1 (verliefdheid) altijd toeslaat en dat we nummer 2, áls de belegger deze al gebruikt, vaak vergeten of er flexibel mee omgaan.
Nou, een lang verhaal. Of misschien toch een superkorte samenvatting van alle boeken over beide onderwerpen!?
Met bovenstaande wil ik slechts één ding zeggen: “De markt heeft ALTIJD gelijk!”. Niet u, zeker ik niet en zelfs een Guru niet, alleen de markt! By the way, kent u toch een guru die altijd gelijk heeft, breng hem/haar/het dan in contact met mij en ik beloof u een aanbrengpremie!!! Tot die tijd is het raadzaam een trade altijd te laten vergezellen van een stop loss en als de trade in de gewenste richting gaat een profit stop. Ik kan nog uren doorschrijven over beide onderwerpen, dagen, weken, maar de boodschap is open minded te zijn en uw oorspronkelijke mening aan te kunnen passen.
Wel, genoeg over deze onderwerpen, we gaan een aantal grafieken bekijken die met bovenstaande te maken hebben en ik begin bij de AEX.
De index gaf verkoopsignalen af en misschien ging u short. De AEX zakte door de oranje lijn en begon binnen het dalende trendkanaaltje lagere toppen en lagere bodems neer te zetten. Kijk nu echter wat er (gisteren) boven de groene pijl gebeurde. De AEX brak opwaarts door een dalend (blauw) trendlijntje. En misschien gaat er een hoger bodempje gevolgd door een hoger topje neergezet worden. Weet ik dat zeker? Née, absoluut niet! Maar indien u short zit is dit wel iets om scherp in de gaten te houden. Be open minded want de markt heeft altijd gelijk!
We gaan naar DSM kijken:
DSM zakte uit het schitterende stijgende trendkanaal, bleef er aan de onderkant aan plakken, stootte de neus aan de donkergroene horizontale weerstandslijn en leek weg te gaan zakken. Kijk nu naar gisteren (dinsdag): DSM knokte zich terug binnen het stijgende trendkanaal en knalde daarmee door de horizontale weerstandslijn! Mocht er iemand short hebben gezeten, vergeet de verliefdheid want dit is wellicht het moment om (dubbel) te draaien!
Wat laat Prosus zien?
Op basis van o.a. de dubbele top schreef ik in een eerdere column dat Prosus wel eens euro 76,40 als target kon hebben. De verliefdheid met een short positie kan toeslaan en men blijft wachten op euro 76,40. Dat gaat waarschijnlijk niet meer gebeuren. Prosus doorbrak gisteren (maandag) de blauwe dalende trendlijn en dat is best positief te noemen. Overigens, alle in deze column gebruikte grafieken zijn tot en met het slot van gisteren, 24 augustus 2020. Blijf dus niet wachten op euro 76,40 want ook hier lijkt de markt (en die heeft altijd gelijk!) signalen af te geven dat Prosus naar boven wil. Detail: op 20 augustus tikte het aandeel intraday euro 76,68 aan…
Als laatste voor vandaag een blik op Unilever.
+++++ + + + + +
Bij de column van zaterdag staat een reactie van polyglot met een verwijzing naar mogelijke voorkennis, in dit geval bij Galapagos. Zonder specifiek op voorbeelden in te gaan kan ik in het algemeen en met het jarenlang analyseren van grafieken schrijven: ja, er was, is en er zal voorkennis zijn. Kan en wil ik het bewijzen? Née, daar voel ik me niet toe geroepen, dat laat ik aan de instanties over dat te onderzoeken.
By the way, bedankt voor het compliment.
+++++ + + + + +
Unilever laat een mooie grafiek zien. Binnen het stijgende trendkanaal brak Unilever door de blauwe dalende trendlijn. Gisteren werd ook de lichtgroene dalende trendlijn opwaarts uitgenomen, zie de oranje pijl. De seinen staan op groen bij Unilever.
Ik wens een hele prettige dinsdag!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.