...

TA: Verder herstel beurzen, weerstand neemt toe

13 februari 2018, 07:19 | Daïm Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (1)

Na wederom een mooie her­steldag voor de beurzen zijn de win­sten vanaf de low van afgelopen vri­jdag behoor­lijk terugge­bracht. De Dow Jones noteerde vri­jdag nog een bodem rond de 23.360 pun­ten maar sloot gis­teren knap rond de 24.601 pun­ten. Hier­mee heeft de index een her­s­tel van 1.240 pun­ten in nog geen ander­halve sessie lat­en zien. Een knap staalt­je werk van de BULLS op Wall Street die naast de Dow Jones natu­urlijk ook de S&P 500 en de Nas­daq uit het slop wis­ten te trekken. Met name de opwaartse beweg­ing van de S&P 500 is er een uit het boek­je, na een cor­rec­tie van meer dan 10% tik­te de S&P 500 een zeer sterke ste­un­li­jn aan in de vorm van het 200-daags gemid­delde. De test van deze ste­un was een directe aan­lei­d­ing voor de beurzen om de slechte vorm kort achter zich te lat­en waar­na de beurzen dus een sterk her­s­tel hebben getoond.

Ook in Europa reageer­den de beurzen gis­teren posi­tief op de her­stel­be­weg­ing in Ameri­ka. Ook gis­teren liepen de beurzen mooi op, de Europese indices liepen gis­teren ruim 1% aan waarde op en bewe­gen daarmee richt­ing de eerstvol­gende weer­stand­szones.

Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt dit abon­nement uit­proberen tot 1 april 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Europa
De Europese beurzen hebben het na de afgelopen weken nog steeds erg moeil­ijk. Gis­teren open­den de beurzen veel­belovend maar men wist de win­sten niet uit te brei­den. Ook een mooie open­ing van Ameri­ka en mooie koer­swin­sten van de Amerikaanse indices wis­ten geen soe­laas te bieden waar­door de Europese indices, ondanks ferme sti­jgin­gen in de VS, niet verder wis­ten te sti­j­gen dan de open­ingsko­ersen en zelfs een tikkelt­je lager sloten dan de koersen die we in het begin van de mor­gen zagen.

Al met al waren de win­sten uitein­delijk natu­urlijk niet ver­keerd aangezien de AEX 1,1% aan waarde mocht bijschri­jven ter­wi­jl de Duitse DAX index 1,5% aan waarde wist te win­nen. Al met al een mooie sessie in Europa dus maar het her­s­tel in Europa van de afgelopen sessie is beduidend min­der spec­tac­u­lair dan dat we in Ameri­ka hebben gezien. Daar zijn de indices ruim 5% aan waarde (en zelfs meer) opgelopen ter­wi­jl in Europa de indices slechts 1,5 tot 2% aan waarde zijn geste­gen. De AEX won vanaf de bodem van 516 pun­ten nu ongeveer 8 pun­ten (1,5%) ter­wi­jl de Duitse DAX index na een test van de 12.000 pun­ten nu 282 pun­ten is opgelopen, een sti­jging van 2,35%.

Al met al loopt men dus nog zek­er wat achter in vergelijk­ing met de VS en dat komt ook deels door­dat de tech­nis­che grafieken hier een stuk slechter zijn dan in Ameri­ka. Bei­de indices noteren nog steeds onder het 200-daags gemid­delde dat tevens ook nog eens ruim 2 à 3% boven de huidi­ge koer­sniveaus ligt. Aan de boven­z­i­jde wordt de beweg­ingsruimte dan ook redelijk ingeperkt door de neer­waartse druk die de huidi­ge bear­markt” met zich mee­brengt. De cor­rec­tie van de afgelopen weken heeft een aan­tal zak­en behoor­lijk aange­tast op de inter­na­tionale beursvlo­er en daarmee bedoel ik met name dat de Europese indices behoor­lijk onder het 200-MA noteren. Daarmee hebben de mark­ten aangegeven dat de focus voor de komende weken zuid­waarts ligt.

Voor de AEX verwacht ik nog iets verder koer­sh­er­s­tel naar aan­lei­d­ing van de mooie sessie op Wall Street gis­teren. Daar­naast bli­jft de aantrekkende rente in Ameri­ka de Euro wat onder druk zetten waar­door de druk van de Euro op de Europese beurzen wat verder kan afne­men. Een koer­sh­er­s­tel tot 530535 pun­ten is naar mijn idee dan ook zek­er mogelijk maar vanaf hier zal de neer­waartse druk op de koersen opnieuw flink toen­e­men. Tevens zie ik de Amerikaanse beurzen ook niet al te veel meer oplopen waar­na een nieuwe neer­waartse prik kan ontstaan.

Voor zow­el de AEX als de DAX hebben we een aan­tal mooie ste­un­li­j­nen aan de onderz­i­jde gezien. Afgelopen vri­jdag draaiden de koersen na een test van de 516 & 12.000 pun­ten en daaron­der zie ik nog een aan­tal mooie ste­unge­bieden liggen. De AEX kan bijvoor­beeld nog richt­ing de 506 pun­ten ter­wi­jl de DAX bij een door­braak van de 12.000 pun­ten zelfs hele­maal terug kan tot 11.500 pun­ten.

Dai­ly AEX:Dai­ly DAX:Wall Street
Op Wall Street zagen we de beurzen de week goed begin­nen gis­teren. Na een ferme dal­ing hebben we de mark­ten wat zien opkrabbe­len nadat de S&P 500 afgelopen vri­jdag een zer sterke intra­day rever­sal toonde na de test van het 200-MA.

Door deze draai werd een zeer pijn­lijke maandag voorkomen en kon men van­daag zelfs nog wat verder aan koer­swin­sten veilig stellen. Echter bleef de volatil­i­ty erg groot, zo zagen we met name de futures weer heen en weer stu­iteren. De Nas­daq fut bewoog in de mid­dag opnieuw met 5 pun­ten per min­u­ut en mooie plussen wer­den weer snel terugge­bracht. Na open­ing van Wall Street slaagde de Nas­daq er echter knap genoeg in om de win­sten vast te houden en uit te brei­den. Ook de Dow Jones en S&P 500 deden mee en zodoende was het een mooie, groene dag op Wall Street.

Dit betekent in mijn ogen zek­er niet dat de cor­rec­tie voor­bij is. Men kan nu wel makke­lijk roepen dat de dip (test 200-MA SPX) is opgekocht maar daar geloof ik niet zo 1,2,3 in. De koer­swin­sten zijn relatief gezien namelijk een stuk min­der dan de koersver­liezen en de draai gaat in een min­der rap tem­po. Daar­naast bli­jft de volatil­i­ty aan­houden en zagen we bijvoor­beeld gis­teren de Dow Jones na een sterk eerste kwarti­er ook weer zomaar 1% aan waarde inlev­eren.

Dergelijke beweg­in­gen zagen we dus ook al op de future­standen en dit zijn sig­nalen van onrust en besluiteloosheid op de mark­ten. Men is er zek­er nog niet uit en ik verwacht dat de opwaartse beweg­in­gen retracements/​pullbacks zijn in een grotere neer­waartse beweg­ing. Niets gaat namelijk in een rechte lijn omlaag en daarin zien we vak­er dat er wat momenten zijn waarop men de boel even laat. Dan kri­jgt men ruimte om te ademe­nen, lopen de koersen wat op en zijn er par­ti­jen die opnieuw instap­pen om hun eerdere ver­liezen te com­penseren. Echter bli­jft de verkoop­druk aan­houden door de hoge volatil­i­ty en de oplopende rentes waar­door men uitein­delijk de dek­sel op de neus zal kri­j­gen..

Voor Wall Street, en dus ook voor Europa, verwacht ik dus nog een verdere dal­ing van de koersen. Naast de SPX wil ik ook zien dat de Dow Jones en de Nas­daq een dergelijke her­stel­be­weg­ing lat­en zien ron­dom het 200-MA alvorens ik kan geloven dat hier nu daad­w­erke­lijk het draaipunt zit. Er kan dus nog behoor­lijk wat van de koersen af, zek­er wan­neer de tijdsven­sters wat oprekken en bijvoor­beeld kijken op week­ba­sis wat ik afgelopen week al deed in een aparte col­umn…

http://​www​.usmar​kets​.nl/​i​n​t​e​r​m​a​r​k​e​t​-​a​n​a​l​y​s​e​/​160358​-​r​e​l​a​t​i​v​e​r​e​n​-​d​a​l​i​n​g​-​i​s​-​f​o​r​s​-​m​a​a​r​-​o​p​-​w​e​e​k​b​a​s​i​s​-​k​a​n​-​e​r​-​n​o​g​-​v​e​e​l​-​m​e​e​r​-​a​f​.html

Dai­ly Dow Jones:
Dai­ly S&P 500:Dai­ly Nas­daq:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.