Het is weekend en ik ga door met het overzicht van de 25 aandelen uit de AEX. Afgelopen donderdag bekeek ik Just Eat, ASR en Unibail en de index zelf. Vandaag is het de beurt aan Adyen, Unilever, ING en Nationale Nederlanden. We gaan snel kijken hoe deze aandelen er voor staan.
De eerste van de vier aandelen die ik vandaag wil bespreken is Nationale Nederlanden.
Links op de grafiek ziet u in februari en maart de invloed van het ons nog steeds in de greep houdende virus, Nationale Nederlanden zakt van net boven de 38 euro naar bijna 19 euro. Sterker dan enkele aandelen die ik afgelopen donderdag analyseerde zette NN al snel met hogere bodems en hogere toppen het herstel in. Dat herstel reikte begin augustus tot aan euro 34,65 en daar heb ik de rode horizontale lijn over getrokken. Dat is tot op de dag van vandaag het hoogste niveau van NN na Covid-19.
Ook in augustus, na bovenbeschreven top, zakte de koers van NN tot aan de blauwe stijgende trendlijn die ik over bodems van maart en mei had getrokken. Daarna steeg de verzekeraar tot ongeveer 33,52 euro, zakte door die blauwe lijn on ondervond rond 33,50 euro een dubbele weerstand van de blauwe lijn en de oranje lijn en leverde de afgelopen weken weer iets in.
Nu zit de koers gevangen in de apex van de zwarte en de lichtgroene lijn en ik ga u beloven dat de koers daar de komende beursweek uit gaat breken!
Oh, u vraagt aan welke kant? Ja, dat weet ik niet, ik kan niet in de toekomst kijken en ik vind geen aanwijzingen in de grafiek. Het is voor mij dus onduidelijk en ik houd niet van gokken, dus.… volgende grafiek!
Ik blijf het interessant vinden hoe aandelen verschillend reageren op zoiets ingrijpend als Corona. Net als bij NN ziet u ING zuidwaarts gaan en dan zo’n twee maanden zijwaarts alvorens aan iets van een herstel te werken. Zagen we Nationale Nederlanden een poging wagen bijna 100% te herstellen, wel ING lukte dat bij lange na niet.
Momenteel zien we ING bewegen boven de lichtgroene stijgende trendlijn en aankloppen bij de oranje dalende trendlijn. Die laatste lijn doet dienst als weerstand. Kijkt u ook even naar de RSI onder de grafiek. Zowel in de grafiek als bij de RSI lijkt er iets te broeden, er lijkt een opwaartse uitbraak aan te komen. Veel aanwijzingen voor een opwaartse uitbraak kan ik niet uit de grafiek halen dus ik zou niet echt in willen zetten op die mogelijke opwaartse uitbraak. Heeft u ING in bezit, dan zou ik opperen nog even te blijven zitten. Natuurlijk houd u uw stop loss en hopelijk profit stop dan strak in de gaten.
We gaan door naar Adyen.
Drie grafieken en drie totaal verschillende reacties op het virus. Qua herstel na de dreun door het virus mogen ING en NN nog niet de veters strikken van Adyen. Wat een herstel, wat een kracht, wat een stijging!!!
Het tempo van herstel boven de rode stijgende trendlijn hield zelfs Adyen niet vol en daarna bewoog Adyen zijwaarts binnen 1.322 en 1.505 euro. Na de bodem van begin september heb ik de lichtgroene stijgende trendlijn getekend en rechts op de grafiek gaat het nu spannend worden. In september brak het aandeel opwaarts door euro 1.505 en zette de stijging vanaf de lichtgroene trendlijn sterk door. In oktober werd de piek (all-time-high!!) neergezet en begonnen verkopers in de markt te komen en over die daling het ik het rode lijntje getrokken.
Ik vind het nu spannend worden, want er komt een dubbele steun aan: de lichtgroene stijgende trendlijn en de horizontale steun op euro 1.505. Beide lijnen vallen tijdelijk zo goed als samen. Zou de recente daling dus niets meer en niets minder zijn dan een throwback naar 1.505, het uitbraakniveau van september? Het heeft er alle schijn van en op moment van schrijven word ik op voorhand al aardig positief op Adyen, ondanks dat het aandeel tot nu toe daalt. Houd dit aandeel in de gaten!
De hekkensluiter van vandaag is Unilever.
Ik bedoel hekkensluiter niet negatief, het is gewoon het laatste aandeel dat ik vandaag behandel. De regelmatige lezer van mijn columns herkent het stijgende trendkanaal bij Unilever en weet ook dat het Unilever na de top eind juli moeite kost de bovenzijde van dat kanaal op te zoeken. Sterker, het is sindsdien niet meer gelukt. De oranje lijn rond euro 52,75 weerhoudt het aandeel daarvan.
Helemaal rechts op de grafiek ziet u het rode dalende trendlijntje en die moet de komende beursweek heel rap opwaarts worden uitgenomen om te voorkomen dat Unilever uit het stijgende trendkanaal gaat vallen. Dat gaat m.i. best spannend worden en ook moeilijk. Ik durf er op moment van schrijven geen geld op in te zetten dat het Unilever gaat lukken binnen het trendkanaal te blijven. Ik hoop het wel maar heb er een hard hoofd in. Bezitters van Unilever raad ik aan hun stop scherp in de gaten te houden!
===== = = = = =
O ja, het verzoek van lezer Jacques Otermans parkeer ik even daar ik met de serie van 25 aandelen uit de AEX bezig ben. Bedankt voor het verzoek om Gilead Sciences te analyseren, ik ga bekijken hoe ik dat in het vat kan gieten.
===== = = = = =
Ik wens u een heel mooi weekend!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.