Net als in de column van afgelopen donderdag (Galapagos, Ahold-Delhaize, Plug Power en CM.com) komen er vandaag vier grafieken voorbij. Ook weer op verzoek van lezers van mijn column. De lezers zijn, dame voorop en verder in willekeurige volgorde: Helena, reteip, Polyglot en Mister bluesky.
De grafieken die ze aanvroegen zijn, ook in willekeurige volgorde: Sligro, Unilever, Fuelcell Energy en Goud. Laten we maar eens gaan kijken welke verrassingen deze vier analyses brengen.
Dames gaan natuurlijk altijd voor, vandaar eerst Unilever.
Lezeres Helena had het verzoek om naar Nokia en Unilever te kijken en vandaag analyseer ik de laatste.
Na de dreun door COVID-19 is Unilever aan het herstel begonnen dat ik lange tijd kon vangen binnen het stijgende trendkanaal. Gezien de aard van het bedrijf vind ik het vreemd dat juist dit aandeel nog niet 100% of meer is hersteld. Maar met die opmerking kom ik direct op terrein waar ik geen verstand van heb en waarop ik me niet moet begeven, ik moet koel en zakelijk de grafiek analyseren.
Binnen het stijgende trendkanaal ziet u dat het de koers na eind juli niet meer lukt de bovenkant van het stijgende trendkanaal te bereiken. Dat was terugkijkend al een signaal dat het herstel niet zo sterk meer was en dat het herstel wel eens kon afzwakken. Ik heb inmiddels een zijwaarts verlopende tradingrange getekend. Binnen deze zijwaartse range zag u Unilever al eens het stijgende trendkanaal aan de onderkant verlaten en de afgelopen beursweek zakte de koers er dinsdag weer uit om er tot nu toe niet meer in terug te keren. Weer een teken van afzwakking.
Ligt Unilever er daardoor nu heel slecht bij? Née hoor, niet echt. We moeten alleen wel concluderen dat het even is gedaan met een verder herstel en dat het meest waarschijnlijke is dat de koers de komende tijd binnen euro 48,55 en 53,60 zal bewegen. Overigens kan ook aan die tradingrange (met een stop loss!!) worden verdiend.
Lezer Mister bluesky kwam met goud. En zilver. En ook nog olie. Voor vandaag is het goud geworden.
Van links naar rechts over het gehele plaatje kijkend is de trend stijgend en we weten: “The Tend is Your Friend”. Maar laten we even kijken wat er sinds de top van begin augustus is gebeurd, ziet u het ook? Jawel, lagere toppen. Aan de onderzijde lagere bodems, maar sinds de bodem in september geen voortzetting van lagere bodems meer. Rond 1.850 dollar per troy ounce komen er nu steeds kopers in de markt.
Ik vind de oranje lijn belangrijker dan de rode dalende trendlijn. Weliswaar werd de oranje trendlijn drie dagen opwaarts doorbroken, maar deze ligt over 5 toppen en de rode over slechts 2. Die oranje trendlijn en de blauwe steun komen in ras tempo bij elkaar, dus we weten nu al dat één van beide lijnen op korte termijn zal worden doorbroken. Op moment van schrijven heb ik niet direct een aanwijzing uit de grafiek welke lijn hoogstwaarschijnlijk gaat sneuvelen. In doubt stay out en zit u in goud kijk dan snel zeer kritisch naar uw stop loss dan wel profit stop.
Bij Sligro heb ik voor dit gedeelte van de koershistorie gekozen om duidelijk te maken wat er zou kunnen gaan gebeuren. Merk op dat Sligro in tegenstelling tot heel veel aandelen en indices nauwelijks is hersteld na Corona. Natuurlijk is een beweging van euro 11,62 als laagste punt als gevolg van het virus naar euro 16,90 als hoogste punt van het herstel een zeer leuke beweging om mee te maken, maar Sligro is met geen mogelijkheid in de buurt van de top van voor het virus geweest. Gaat daar binnenkort verandering in komen?
Wel, Sligro liet afgelopen beursweek wel iets moois zien. De koers brak na een zeer nette stijging sinds begin november door de top van afgelopen september, niet slecht! Als het nu ook nog door de top van afgelopen juni weet te breken zit er meer in het vat. Zover is het nog niet en laten we eerst maar eens kijken of de koers boven euro 16,24 weet te blijven. De blauwe lijn deed vorige week nog dienst als weerstand en sinds afgelopen week als steun. Een aandeel om in de gaten te houden. Overigens, Sligro is op verzoek van lezer Polyglot.
===== = = = = =
Heeft u nu net als lezers Helena, Mister bluesky, reteip en Polyglot een favoriet die u in deze column voorbij wilt zien komen, laat dat dan hieronder bij de reacties even weten. Wie weet kan ik aan uw verzoek voldoen.
===== = = = = =
Als laatste grafiek voor deze zaterdag ga ik met u naar Fuelcell Energy kijken.
Deze analyse heeft u te danken aan lezer reteip. Bij Fuelcell Energy heb ik voor een iets langere koershistorie gekozen en natuurlijk om daar iets mee duidelijk te maken. Lang voor dat we ook maar iets van het virus hadden vernomen zette dit aandeel in de eerste helft van 2019 een bodem neer waarover ik de blauwe lijn heb getekend. Het opmerkelijke is dat dit aandeel daar een hele tijd (ver) onder is gebleven. Dat is, tot afgelopen donderdag! Op die dag sloot de koers, na een mooie rit die begon op 13 november, boven die blauwe lijn/weerstand, heel sterk!
Ook afgelopen vrijdag sloot de koers daarboven. De blauwe lijn doet nu op usd 5,55 dienst als steun. Kijk ook naar de RSI onder de grafiek die alles bevestigt, wat een beweging! Ik vind het jammer dat ik niet genoeg tijd beschikbaar heb om alle aandelen wereldwijd te volgen, dit had een mooiw moneymaker geweest.
Als u nu net als ik geen positie heeft, wat dan? Het kan een idee zijn om alsnog in te stappen met een strakke stop loss. Ik waarschuw dan wel alvast dat het een zeer speculatieve trade zou zijn, maar zeker niet kansloos.
Ik wens alle lezers een zeer prettig weekend!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.