Goedemorgen, de zon schijnt hier, dat belooft een mooie dag te worden. Ik ga u maar liefst zes grafieken laten zien op deze zaterdagochtend. Er zitten twee indices tussen, de AEX en de Nasdaq. De vier aandelen zijn Philips, Adyen, Unilever en Prosus. Die laatste is op verzoek van een lezer.
Heeft u een favoriet aandeel en ziet u dat nu steeds maar niet voorbij komen in mijn column? Aarzel dan niet en laat het hieronder bij de reacties even weten en wie weet treft u uw aandeel, index of edelmetaal de volgende keer tussen de andere grafieken aan. Vraag maar aan!
De Nasdaq heeft er zin an! Sinds midden mei kan het niet meer op bij deze Amerikaanse index. Hogere bodems en hogere toppen volgen elkaar op. In dat proces is bij het vraagteken de belangrijke weerstand opwaarts uitgenomen. Bij een volgende grafiek van de Nasdaq vindt u het vraagteken niet meer terug, waarom heb ik het laten staan, vraagteken.
Bijna net zo belangrijk: de Nasdaq neemt gewoon de oranje stijgende trendlijn opwaarts uit. Dit is echt heel krachtig! On top of that liet de candle van gisteren ook nog eens een gap zien. Heel, heel krachtig.
We gaan kijken waar dit naartoe leidt.
Direct nog maar een index, onze eigenste nationale beursgraadmeter. Doet die het net zo goed als de Nasdaq? Ik kan direct wel het antwoord geven: née.
Maar het is nu ook weer niet zo dat de AEX het heel slecht doet. Er staan nog steeds hogere bodems en hogere toppen. De kans is dus wel aanwezig dat de index binnenkort door de rode horizontale weerstandslijn gaat. Nieuw op de grafiek is de groene stijgende trendlijn, deze doet dienst als steun.
Onder de grafiek ziet u de rode dalende trendlijn bij de RSI. Bij een duidelijke® opwaartse uitbraak kan de rode horizontale lijn op de grafiek ook worden uitgenomen.
+++++ + + + + +
Lezer Pluis, bedankt voor de reactie. Mochten goud en zilver nu te weinig voorbij komen in mijn column, laat dan elke keer dat u een analyse wilt dat onder bij de reacties even weten. Zo weet ik een beetje welke items mijn lezers graag zien. Ook de andere lezers kunnen hun voorkeuren onder bij de reacties kwijt!
+++++ + + + + +
Adyen is uit het grote stijgende trendkanaal gevallen. Natuurlijk is dat iets wat we allang weten, het is geen nieuws meer. Adyen dacht: kom ik begin een nieuw stijgend trendkanaal, zie het blauwachtige trendkanaal.
Binnen dat nieuwe stijgende trendkanaal is de koers opwaarts door de rode dalende trendlijn gebroken en klopt nu op de deur van de stijgende rode trendlijn. Dit alles is best sterk, want nog niet al te lang geleden vertoonde de grafiek van Adyen verzwakking na verzwakking.
Heeft u nu (nog) Adyen in bezit, blijft u dan zitten en kijk wel regelmatig naar uw stop.
Een aandeel dat er technisch beduidend minder goed bijligt dan Adyen is Philips. De ene verzwakking staat nog niet op de grafiek of de andere volgt al. Bij de oranje pijl ziet u nu weer de neerwaartse doorbraak van het paarse horizontale lijntje. Als u mijn columns volgt dan weet u dat ik altijd hamer op stops. Past u dat consequent toe dan had u ergens in dit proces van verzwakkingen het aandeel uit uw portefeuille gesmeten.
Op moment van schrijven wil ik Phlips duidelijk niet in mijn portefeuille. Aankoopsignalen komen vanzelf, vroeg of laat.
Nu is het de beurt aan Unilever.
Er staan recent even wat lagere toppen en lagere bodems op de grafiek van Unilever. Dit juist na een reeks van hogere bodems en hogere toppen. Ik denk dat we ons in dit stadium geen zorgen hoeven te maken en nog veel lagere koersen gaan zien. Ik verwacht dat dit niet meer is dan een kleine correctie op de weg naar boven. Ik kan het natuurlijk volledig mis hebben en daar is de stop voor uitgevonden. Maak daar dan ook gebruik van!
Wat een mooi compliment van lezer Mister bluesky! Het is nu zaak dat ik niet naast mijn schoenen ga lopen…
Ja, het eeuwige dilemma. Óf fundamentele analyse óf technische analyse? Vreemd genoeg kom ik niet veel aanhangers van strategische en kwantitatieve analyse tegen. Terug naar fundamentele analyse. Persoonlijk heb ik niets met fundamentele analyse, maar ik kan me goed voorstellen dat veel mensen/partijen dat gebruiken. En nu komt het, al die fundamenteel analisten of volgers van de fundamentele analyse laten hun voetafdruk achter op de grafiek. Dus als ik persoonlijk ga handelen dan gebruik ik, gewild of ongewild, ook fundamentele analyse! Grappig toch? Iedereen die koopt of verkoopt op de beurs laat zijn sporen na op de grafiek. Aan mij de taak om zo goed mogelijk spoorzoekertje te spelen. En voor degene die dat nog niet duidelijk was, dat doe ik aan de hand van de grafieken, de technische analyse, 100%. Kijk hieronder in de disclaimer, ik spoor mijn lezers juist aan breder te kijken dan alleen mijn analyses.
Na deze kleine sidestep ga ik op verzoek van lezer Mister bluesky naar Prosus kijken. Hij vraagt of het aandeel naar beneden kan knallen.
Wel, dat kan natuurlijk altijd. Een onverwacht nieuwsbericht, mismanagement, een grote opdrachtgever die zich terugtrekt, Corona en ga zo maar door. Echter, als ik nu naar de grafiek kijk dan ben ik er niet zo bang voor.
Ja, er staan lagere toppen en lagere bodems. Ja, Prosus noteerde even onder de groene lijn op euro 81,90. Maar ik zie wat lichtpuntjes. Zo deed de RSI onder de grafiek niet mee met het lage slot van donderdag. Dat de koers boven de rode dalende trendlijn is gesloten vrijdag is nauwelijks belangrijk, want als ik deze lijn anders trek, dan noteert de koers er nog steeds onder. Wat ik wel zie zijn de laatste twee candlesticks, kaarsen zo u wilt. Die geven een bodem aan. Het laatste lichtpuntje is dat de koers weer boven de groene lijn de week is uitgegaan.
Heeft u Prosus in de portefeuille en denkt u toch dat het fors zou kunnen dalen? We hebben twee volle dagen dat de beurs gesloten is. Dat zijn twee rustige dagen zonder koersbewegingen waarop u zelf kunt bepalen waar uw stop komt te liggen.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.