Vandaag ga ik het met u hebben over de AEX, onze nationale beursgraadmeter, de index en nogmaals de AEX. Vier keer de AEX dus, oftewel een diepteanalyse van de AEX. We gaan de index bekijken op drie of zo u wilt vier timeframes om zo inzage te krijgen wat we met de AEX aan moeten. Ik stel voor dat we direct beginnen.
In het geval van een diepteanalyse begin ik altijd met de maandgrafiek. Zodoende krijgen we een goed zicht op het “grote plaatje” en kunnen we ontwikkelingen in hun perspectief plaatsen.
Ik laat de candles en zelfs de bars achterwege en laat de AEX maandgrafiek in de vorm van een area-grafiek zien. Hoe komt deze tot stand? Wel, van elke maand wordt (alleen) de slotkoers genomen en neergezet als één punt. Vervolgens worden al die punten met elkaar verbonden en zo ontstaat de blauwe lijn die u door de grafiek ziet lopen. Daarna moet er nog iets gebeuren en dat is dat het gebied onder de blauwe lijn lichtblauw wordt gekleurd en het gebied boven de blauwe lijn wit blijft. En voilà, daar heeft u de area- grafiek.
Ik ga niet verder terug dan ergens in 1993 met als simpele reden dat de data van mijn software niet verder terug gaat. Als we rechts op de grafiek kijken dan zien we de invloed van corona en de stijging daarna. Die bewuste stijging lijkt op weg naar de top vanuit het jaar 2000, de hoogste koers in deze grafiek.
Zullen we er de weekgrafiek bij pakken om te zien hoeveel kans we maken die top uit 2000 op te gaan zoeken?
Ik neem aan dat u in gedachten ja zei dus ziet u hierboven de weekgrafiek!
Deze grafiek heb ik geplot terug tot en met 2009 en ik heb (bijna) de hele beweging gevangen binnen het stijgende trendkanaal. En oh ja, ik heb gebruik gemaakt van bars om de koersbeweging weer te geven, Elk verticaal streepje is een beursweek.
Twee koersgedeeltes ontbreken binnen het mooie stijgende trendkanaal:
1. links op de grafiek
2. rechts bij de rode pijl.
Het eerste gedeelte links had ik op kunnen lossen door simpelweg het trendkanaal meer naar links door te trekken. Is het belangrijk? née, helemaal niet.
De tweede beweging ligt er wel echt buiten en werd veroorzaakt door onze initiële schrik door het virus. Als ik naar die daling kijk maar vooral naar de beweging daarna vertelt de beurs mij dat we met zijn allen niet zo bang meer zijn van het virus.
Waar ik nu met name naar kijk is het stijgende trendkanaal en waar we ons daarbinnen bevinden. Nagenoeg bovenin. Niet dat ik nu direct een crash verwacht, de RSi doet tot nu toe gezellig mee, maar het geeft wel aanleiding op de hoede te zijn en voorzichtiger te worden. Binnen het stijgende trendkanaal zouden we aardig wat punten kunnen inleveren én nog steeds binnen het trendkanaal blijven.
We gaan naar de daggrafiek om te kijken of we iets kunnen vinden dat duidt op een stap(je) terug.
Ja, voor de trouwe lezer niets nieuws, u kent ze wel, de drie trendkanaaltjes. Op deze grafiek maak ik overigens gebruik van candles i.p.v. bars. Die vertellen mij meer.
Alhoewel het groene stijgende trendkanaal in januari dit jaar opwaarts is verlaten en we overgingen in een steiler stijgend trendkanaal (blauw) heb ik hem door de recente koers bewegingen doorgetrokken. Het was meer voor de grap, maar we weten inmiddels (lees mijn vorige columns) dat hij (of zij??)…het nog steeds dienst lijkt te doen als steun en weerstand. Ik laat het nog even staan.
We zouden nu dus bovenin het groene stijgende trendkanaal zitten. Dat zou kunnen impliceren dat we de onderkant gaan opzoeken dus.…en stapje terug.
Op moment van schrijven twijfel ik. Laat ik het zo omschrijven: als ik long zou zitten zou ik het weekend zonder beurs aangrijpen om diep na te denken over waar ik mijn stop zou plaatsen. Dit om eventuele winsten niet terug te geven aan de markt.
Als laatste ga ik met u inzoomen op de daggrafiek.
U ziet een klein gedeelte van de daggrafiek gebruikmakend van candles. De laatste twee candles laten een dark cloud cover zien, doorgaans een patroontje dat wijst op een aanstaande daling. Dat kan ook een minieme daling zijn, het is dus slechts zaak nog alerter te worden.
Verder ziet u twee pijen, de rode en de groene. Allebei geven de een mogelijke richting van de beurs aan. De oplettende lezer zou kunnen opmerken dat ik de zijwaartse beweging oversla. In deze fase van de strijd geloof ik niet in een zijwaartse beweging, dus zodoende blijven er twee over.
Bij een beweging naar boven zouden we te maken krijgen de recente top. Er zou zelfs een dubbele top kunnen ontstaan, maar nu loop ik op de muziek vooruit. Ik schrijf regelmatig over de AEX, dus dat komt dan vanzelf aan bod.
Op moment van schrijven echter acht ik de kans op een (kleine?) daling net iets hoger dan de kans op een stijging. Houd u dus al voorzichtig rekening met een beweging in de richting van de rode pijl. Gebruik uw weekend dus voor het bepalen van uw stop.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.