Naast de uitgebreide analyse van de Nederlandse beursgraadmeter hebben we een verzoek en dat is BESI.
Maandgrafiek:
De koershistorie terug tot mei 1993.
Alvorens de grafiek te interpreteren is het goed om te weten hoe deze grafiek tot stand komt. Op ieder einde van de maand wordt de slotkoers genomen. Die wordt als één punt op de grafiek neergezet. Daar is een uitzondering op en dat is het meest rechtse puntje, dat is namelijk de slotkoers van afgelopen vrijdag 1 juli 2022.
Vervolgens worden al de puntjes met elkaar verbonden door een lijn. Als laatste krijgt het gebied onder die lijn een kleurtje, blauw in dit geval en daar hebben we de Area chart zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen.
Interpretatie Area chart:
Het samenstellen is een eerste, de interpretatie een tweede. Wat doet een technisch analist met een Area Chart? Wel, niet zo heel veel, maar waar die wel belangrijk voor is: wat gebeurt er op de lange termijn? Waar staan we t.o.v. het verleden?
Stand van zaken:
Ondanks de forse stap terug in de afgelopen maanden beweegt de index nog steeds per saldo opwaarts boven de blauwe stijgende trendlijn.
BESI op verzoek van lezer Mister bluesky:
Sinds maart dit jaar is BESI verkoopsignalen aan het geven. Het meest verse verkoopsignaal kwam afgelopen week. Kunnen we nu verder zakken vraagt Mister bluesky. Ja, dat is zeker mogelijk, maar voorlopig voorkomt de oranje horizontale lijn een verdere daling. Die oranje lijn doet dienst als steun.
Mocht de oranje lijn neerwaarts worden doorbroken, hetgeen niet ondenkbeeldig is, dan wordt euro 41,40 een eerste target. Mocht deze ook sneuvelen als steun dan wordt euro 33,80 een target.
Weekgrafiek AEX:
Opzet weekgrafiek:
Ook hier gaan we eerst kijken hoe de grafiek tot stand komt. Van elke week wordt de OHLC genomen. Dit moet ik misschien even uitleggen: Open High Low Close. De High en de Low van een week worden met een verticale streep met elkaar verbonden. Een klein streepje naar links voor de Open en een klein streepje naar rechts voor de Close. Dat geeft dan een week weer. Als men dat voor meerdere weken doet heb je een weekly barchart.
Interpretatie weekly barchart:
Met de monthly area chart vers in het geheugen kunnen we de weekly barchart gaan “lezen”. We zouden bijvoorbeeld lijntjes kunnen gaan trekken.
Stand van zaken:
Net als BESI heeft de Nederlandse index al meerdere verkoopsignalen gegeven. Onder de oranje dalende trendlijn staan lagere toppen en lagere bodems. De groene horizontale lijn is al even als steun getest en als er niet snel kopers in de markt komen gaan we waarschijnlijk naar een hertest van de groene steunlijn.
Opzet daggrafiek:
Nu wordt van elke beursdag de OHLC genomen en daar wordt een candle van weergegeven.
Interpretatie daily candlechart:
Nu hebben we de monthly area chart en de weekly barchart in het achterhoofd en met deze informatie bekijken we de daily candle chart. We kunnen lijnen trekken, trendkanalen tekenen en bijvoorbeeld tradingranges. Maar we kunnen ook de candles bestuderen. Deze techniek komt uit Japan en de candles heten dan ook Japanese Candlesticks. Deze patronen kunnen een “voorspellende” waarde hebben.
Stand van zaken:
Deze grafiek komt de regelmatige lezer van mijn column bekend voor. We kunnen constateren dat onze beursgraadmeter is stukgelopen op de gap van juni, zie het rode balkje. De koers kon nog wel binnendringen, maar kon de gap niet vullen. De blauwe lijn hield de laatste twee beursdagen de broek op van de AEX.
We gaan inzoomen op de daggrafiek AEX:
U ziet de gap en later het binnendringen van de koers in die gap wat beter, met wat meer detail. U ziet ook dat de koers door de oranje, niet zo heel erg belangrijke trendlijn viel. Als laatste ziet u dat de koers gisteren steun zocht (en vond) op de blauwe horizontale steunlijn. Voor de komende beursweek moeten we hopen dat die blauwe steunlijn het gaat houden, want anders wordt de groene horizontale steun de target.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.