Beloof ik dat ik in het weekend weer van de partij ben is de bundel op. Dit betekende: geen internet, geen grafieken, niet kunnen uploaden. Niet getreurd, ik ben weer in de lucht, alleen 1 — 2 dagen later.
Vandaag heb ik gekozen voor een uitgebreide analyse van de AEX.
Vandaag slechts één item en wel de AEX. Maar dan ga ik wel de diepte in. Ik laat de maand‑, week- en daggrafiek voorbij komen.
Maandgrafiek AEX:
Opzet maandgrafiek:
Alvorens de grafiek te interpreteren is het goed om te weten hoe deze grafiek tot stand komt. Ten eerste gaat de koershistorie terug tot mei 1993. Ik ben de beroerdste niet en laat u graag nog meer koershistorie zien, maar de dataleverancier levert de data slechts tot mei 1993.
Nu we dit weten gaan we naar de samenstelling. Op ieder einde van de maand wordt de slotkoers genomen. Die wordt als één punt op de grafiek neergezet. daar is een uitzondering op en dat is het meest rechtse puntje, dat is namelijk de slotkoers van vandaag maandag 6 juni 2022. Vervolgens worden al de puntjes met elkaar verbonden door een lijn. Als laatste krijgt het gebied onder die lijn een kleurtje, blauw in dit geval en voilà, daar hebben we de Area chart zoals de Amerikanen dat zo mooi noemen.
Interpretatie Area chart:
Het samenstellen is een eerste, de interpretatie een tweede. Wat doet een technisch analist met een Area Chart? Wel, niet zo heel veel, maar waar die wel belangrijk voor is: wat gebeurt er op de lange termijn? Waar staan we t.o.v. het verleden?
Stand van zaken:
We zien boven de oranje lijn — ja, je mag op een area chart best lijntjes trekken — de all-time-high. Dat is in dit geval weten, de AEX bestaat immers al langer dan sinds 1993. Dan zien we ook dat de recente correctie niet veel minder en ook niet veel meer is dan een ordinaire throw back.
Weekgrafiek AEX:
Opzet weekgrafiek:
Ook hier gaan we eerst kijken hoe de grafiek tot stand komt. Van elke week wordt de OHLC genomen. Dit moet ik misschien even uitleggen: Open High Low Close. De High en de Low van een week worden met een verticale streep met elkaar verbonden. Een klein streepje naar links voor de Open en een klein streepje naar rechts voor de Close. Dat geeft dan een week weer. Als de dat voor meerdere weken doet heb je een weekly barchart.
Interpretatie weekly barchart:
Met de monthly area chart vers in het geheugen kunnen we de weekly barchart gaan “lezen”. We zouden bijvoorbeeld lijntjes kunnen gaan trekken.
Stand van zaken:
Ik heb de grijze stijgende trendlijn getekend waarboven de index sinds 2009 hogere bodem na hogere bodem neerzet.
Ik heb ook de horizontale oranje lijn getekend over een eerdere top uit het jaar 2000. Dan kunnen we de recente daling in perspectief plaatsen. Het lijkt tot nu toe op een uitbraak door de oranje lijn, het neerzetten van een all-time-high en een te doen gebruikelijke throw back. Lees een correctie naar het uitbraakniveau om dat niveau eens even te testen. Vaak een instapmoment voor spijtoptanten.
Daggrafiek AEX:
Opzet daggrafiek:
Nu wordt van elke beursdag de OHLC genomen en daar wordt een candle van weergegeven. Hoe dan een candle wordt samengesteld mag een enkele “die hard” zelf op het WWW opzoeken.
Interpretatie daily candlechart:
Nu hebben we de monthly area chart en de weekly barchart in het achterhoofd en met deze informatie bekijken we de daily candle chart. We kunnen lijnen trekken, trendkanalen tekenen en bijvoorbeeld tradingranges. Maar we kunnen ook de candles bestuderen. Deze techniek komt uit Japan en de candles heten dan ook Japanese Candlesticks. Deze patronen kunnen een “voorspellende” waarde hebben.
Stand van zaken:
Deze grafiek komt de regelmatige lezer van mijn column bekend voor en ik zal er niet al te lang bij stilstaan. We hebben de twee bijzondere dalende trendkanalen, de bodemvorming en de opwaartse uitbraak. Gesneden koek voor de regelmatige lezer.
We gaan inzoomen op de daggrafiek AEX:
De opzet is hetzelfde gebleven. Het is een daily candlechart met dezelfde lijntjes en trendkanalen. Helemaal rechts op de grafiek heb de recente koersbewegingen, na de opwaartse doorbraak van de oranje horizontale lijn, “gevangen” binnen een blauw blokje.
Op moment van schrijven is mijn verwachting dat de index binnenkort (de komende beursdagen) opwaarts uit het blokje zal breken. Als dat mag gebeuren kunt u als koerstarget berekenen de hoogte van het blokje bovenop het blokje.
Met deze positieve melding wil ik afsluiten, maar nog even aan lezer Mister bluesky meegeven dat Vopak en AMG in de reguliere column van dinsdag voorbij zullen komen.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.