Vanwege de vele verzoeken ging afgelopen dinsdag mijn plan om een uitgebreide analyse van de AEX te maken niet door. Wat in het vat zit verzuurt niet en vandaag is die er dan wel: de uitgebreide analyse van de AEX. De trouwe lezer van mijn columns weet dat ik zo af en toe de AEX op meerdere timeframes bekijk.
Om het “grotere” plaatje te bekijken begin ik de uitgebreide analyses altijd met de maandgrafiek.
De Amerikanen noemen dit heel mooi een “area” chart. Wat er op deze grafiek gebeurt is het volgende. Van elke maand wordt alleen de slotkoers genomen. Wat er gedurende de maand als extremen wordt neergezet wordt gemakshalve vergeten. Die slotkoers wordt als een punt neergezet en die punten worden dan weer middels een lijn met elkaar verbonden. Dat is hetgeen u op bovenstaande grafiek ziet. Voor de stip van de maand juni (2021) is de intraday koers van vandaag genomen.
U ziet dat de dip door het virus in historisch perspectief eigenlijk helemaal niets voorstelt. We zien diepere dalen door andere oorzaken.
Wat we ook zien op deze grafiek is dat we op maandslotkoers waarschijnlijk een all-time-high gaan neerzetten. Zo degraderen we het virus met zijn allen ‑beurstechnisch — tot helemaal niets…
Dan heb ik nu de weekgrafiek erbij gepakt. Voor de weekgrafiek heb ik gekozen voor de barchart. Ging de maandgrafiek nog terug tot ver in 1998, deze weekgrafiek gaat niet verder terug dan het tweede kwartaal van 2017. Daar kies ik overigens zelf voor.
Twee zaken op deze grafiek:
1. de dip door het virus, om te laten zien dat het toch wel even impact had.
2. boven de groene stijgende trendlijn de opwaartse doorbraak van de blauwe horizontale lijn.
Die laatste lijn deed dienst als weerstand en gaat, als de index er deze week boven weet te sluiten, dienst doen als nieuwe steunlijn. Het zou tevens een aankoopsignaal geven. We gaan even afwachten wat de slotkoers van vrijdag ons gaat brengen.
Hierboven ziet u de daggrafiek met, zoals u van mij gewend bent, candlesticks. De candlestick is bij mij favoriet, omdat die mij meer informatie verschaft dan een bar.
Vanaf oktober/november 2020 zien we een stijgend trendkanaal met daarbinnen hogere bodems en hogere toppen. De top van april (2021) werd echter niet meer uitgenomen en bleek later een niet te nemen barrière te worden. In eerdere analyses heb ik de lijn rood getekend. Waarom dan op deze grafiek toch groen? Wel, na vele pogingen en evenzovele keren stoten van de neus is het de AEX nu toch gelukt door dat belangrijke niveau te breken. Ik heb ook een (groen) stijgend trendlijntje getekend.
Het bovenstaande is positief, dat we door de horizontale balk zijn gebroken. Wat dan nog wel speelt is dat de koers al geruime tijd beneden/buiten het stijgende trendkanaal beweegt. Maar goed, een herstel moet ergens beginnen. En eigenlijk is het gewoon een voortzetting van de reeks hogere bodems en hogere toppen.
Met deze laatste grafiek zoom ik nog even in op de daggrafiek. We zien hier vier zaken heel duidelijk:
1. de balk boven de toppen sinds april dit jaar
2. de val uit het stijgende trendkanaal
3. het (nieuw getekende) stijgende trendlijntje en
4. de recente opwaartse uitbraak van de groene horizontale lijn.
Dat laatste is op de daggrafiek al een koopsignaal en zoals hierboven beschreven straks op weekbasis ook. Mocht u met deze informatie iets van plan zijn, vergeet dan niet uw stop, waar deze in eerste instantie gaat komen!
===== = = = = =
Heeft u een goed idee voor de analyse van aanstaand weekend, laat het dan hieronder bij de reacties even weten. Het is al zo goed als zeker dat goud en zilver in die column komen.
===== = = = = =
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.