Op deze hele vroege dinsdagochtend, voor mij nog maandagavond, ga ik met u langs zes plaatjes lopen. Een index, een Amerikaans aandeel en vier Nederlandse aandelen. Er zitten weer mooie grafieken tussen en laten we maar direct beginnen.
Alle charts van vandaag zijn met de slotstand van maandag 28 maart.
AEX:
Bij onze nationale beursgraadmeter hebben we de vijfde opeenvolgende dag te pakken met een slotkoers die vlakbij de bovenkant, lees weerstand, van het dalende trendkanaal ligt. Opvallend is dat geen van die vijf slotkoersen er boven wist te sluiten. Zelfs niet net erboven.
Door kopers en verkopers wordt er na de voorbije stijging druk een nieuw evenwicht gezocht, maar dat gaat niet lang meer duren. Een dezer dagen en waarschijnlijk morgen al valt de index óf weg óf zal verder stijgen. Ik ben even voorzichtig en het meest waarschijnlijke zou moeten zijn dat de index wat in gaat leveren. En toch geef ik u mee in de startblokken te staan voor een trade opwaarts. In de eerste twee uren van de handel morgen zal er meer duidelijk worden.
Unibail-Rodamco-Westfield:
Op zich is de grafiek van URW niet reuze spannend, maar ik wil met u naar een mogelijke trade kijken. Kijkt u als u wilt eens naar de beweging binnen het rode blokje, volgend op het herstel.
Mocht nu morgen of uiterlijk de komende 2 – 3 beursdagen de koers opwaarts uit willen breken, dan wordt de bovenkant van het blauwe blokje het koersdoel. U kunt dus klaar gaan zitten voor een trade. Stapt u in, vergeet u dan niet op voorhand uw stop te bepalen?
Signify:
Ik moet bekennen dat ik dit een onduidelijke grafiek vind, ik durf zelfs te zeggen moeilijk. Wellicht dat een andere technisch analist het helder ziet, ik daarentegen weet niet wat ik met de grafiek aan moet.
Voor mij is dat echter geen enkel probleem: ik móet niets. Alles wat ik bij een moeilijke/lastige/onduidelijke/vage grafiek denk is: Volgende!
Tesla:
Dit is voor mij een duidelijkere chart. Het populaire Amerikaanse aandeel is aan een mooi herstel bezig en het eind lijkt niet eens in zicht. Het begon met de opwaartse uitname van de groene dalende trendlijn. De stijging ging vlot en de blauwe horizontale weerstandslijn werd uitgenomen. Daarna zien we een kort halt-op-de-plaats, net boven die blauwe lijn. Vandaag schoot de koers als een raket (die maken ze ook!) omhoog, met een gap.
Ik zou blijven zitten en de oranje lijn is het eerste koersdoel. Die weerstand moet niet al te veel voorstellen. Blijf in een longpositie, waarbij u uw trailing stop geregeld naar boven kunt aanpassen.
Shell:
Mijn eigen disclaimer volgend moet ik onthullen dat ik Shell in bezit heb. Of ik na het instappen nog steeds zo blij ben laat ik even in het midden. De grafiek is er met de candle van vandaag zeker niet mooier op geworden en na het schrijven van het stukje ga ik even kijken of ik mijn stop ga aanpassen. Née, niet naar beneden (nooooooit naar beneden), maar omhoog.
Een ideale beweging zou zijn als de koers morgen/overmorgen opwaarts door de rode lijn weet te breken en er boven zou willen sluiten. Ik heb er niet al te veel hoop op.
KPN:
Bij KPN zie ik een hoofd-schouder continuatiepatroon. Zo, die staat. Wat is dat?
Als u mijn stukjes regelmatig leest dan weet u wat een kop-schouder is. Deze kop-schouder wordt na een stijging neergezet en dat zou dan een continuatie van de voorgaande beweging op moeten leveren. Die voorgaande beweging was een stijging. Dat betekent dus dat als de (blauwe) neklijn opwaarts wordt uitgenomen dat de koers verder omhoog kan.
Die blauwe neklijn werd afgelopen vrijdag opwaarts uitgenomen en vandaag (maandag) getest. Dinsdag zou daar dan het vervolg op moeten komen, we zouden al duidelijkheid kunnen krijgen of de test slaagt. De bovenkant van het rechtse blauwe blokje wordt dan het koersdoel.
Ik zie u weer tijdens de column van donderdag.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.