...

TA: Stapje terug in Europa, Wall Street oogt nerveus

11 januari 2018, 07:33 | Daïm Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (1)

Na een zeer sterk begin van 2018 lieten de beurzen dins­dag al zien dat over­tuig­ing een beet­je uit de markt kroop en dit gevoel werd gis­teren beves­tigd met een rode dag op de beurzen. In Europa gin­gen de beurzen wat naar bene­den en daarmee wer­den de win­sten van deze week voor een deel of zelfs hele­maal ver­spilt. Grote ver­liez­er gis­teren was de DAX die het ook dins­dag al lastig had en 104 pun­ten moest inlev­eren. Hier­mee valt de Duitse hoofdin­dex terug tot zo’n 13.280 pun­ten en is de ATH van 13.525 pun­ten inmid­dels weer bij­na 2% uit het zicht. De AEX ver­loor gis­teren op dag­ba­sis maar” 2,6 pun­ten en had dit vooral te danken aan een zeer sterke dag van de finan­cials bin­nen de AEX die geza­men­lijk 2,5 punt voor de index wis­ten te win­nen.

In Ameri­ka begon de dag ook redelijk slecht en de grote indices op Wall Street kwa­men na open­ing direct onder druk te staan. Zo dook de Dow Jones 100 pun­ten in de min ter­wi­jl de Nas­daq behoor­lijk onder druk kwam te staan door de slechte vorm van de SOX index die gis­teren opnieuw flink moest inlev­eren: 1,25%. Uitein­delijk werd de schade voor een groot deel beperkt bij de grote indices maar toch bli­jft de vorm van de SOX index de Nas­daq bezighouden.

Daar­naast zijn er wat extra span­nin­gen voel­baar op de beursvlo­er, zo is men bang dat Chi­na het opkopen van de Amerikaanse bonds wat zal terugschroeven of mogelijk zelfs even zal stopzetten ter­wi­jl Cana­da en de VS over­hoop liggen met betrekking tot de spel­regels van NAF­TA dat hier­door onder druk komt te staan. Daar­naast ziet ook de Bit­coin er niet goed uit de laat­ste dagen en is er dus gegronde reden voor wat onrust op de beurzen.


Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt d
it abon­nement uit­proberen tot 1 maart 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Europa
In Europa werd men gis­teren weer even met bei­de voeten op de grond gezet. De Europese indices kre­gen een tik­je te ver­w­erken en dat zat er ook aan te komen omdat er op de grafieken ook alle reden toe was om wat af te zwakken. Was het tik­je terug van gis­teren dan de dal­ing waar ik het over had? Née, er kan nog wat meer af en dat is ook nog steeds te zien op de grafieken. De indices zijn namelijk behoor­lijk opgelopen zon­der een vorm van cor­rec­tie of iets vergelijk­baars. De opwaartse beweg­ing is een rechte lijn ver­lopen en de indices hebben daarmee een aan­tal short-trig­gers” geac­tiveerd. Daar­naast is het natu­urlijk ook sim­pel boeren­ver­stand dat menig mens verteld dat de beurzen na een dergelijke sti­jging alti­jd wat afkoe­len en er wat win­st­ne­min­gen zullen plaats vin­den.

De tech­nis­che short-trig­gers” waarover ik spreek in Europa zijn op onder­staande grafieken duidelijk af te lezen. Zow­el de DAX als de AEX hebben te mak­en met neer­waartse druk vanaf de boven­z­i­jde van de grafiek. Daar komen nu namelijk ver­schil­lende weer­standen samen.

De AEX heeft te mak­en met een dri­etal weer­standen die samenkomen rond de 563 pun­ten en zodoende de dal­ing voor de index hebben ingezet. Allereerst zien we de boven­ste band van de Bollinger Bands uitkomen rond de 562 pun­ten. Een raakpunt met deze band is vaak een teken dat de index te hard in waarde is geste­gen en wan­neer de koers boven deze band beweegt is dat in mijn ogen een beves­tig­ing van een over­hitte markt. Zodoende leverde de AEX gis­teren wat pun­ten in om weer bin­nen de Bollinger Ban­den te noteren. Verder zien we rond de 563564 pun­ten twee weer­stand­sli­j­nen lopen die de index weer­houden van een verdere sti­jging. Zo zorgt de oude jaar­top uit 2007 rond de 564 pun­ten voor de nodi­ge neer­waartse druk op de koersen ter­wi­jl de boven­z­i­jde van het oplopende trend­kanaal uitkomt rond de 563564 pun­ten.

Ook de DAX heeft te mak­en met twee weer­standen die de index hebben weer­houden van een ver­vol­gsti­jging. Op week­ba­sis lev­ert de DAX deze week zelfs al aan waarde in en dat geeft aan dat de Duitse hoofdin­dex deze week de vorm nog niet heeft weten te vin­den. De DAX respecteerde, in tegen­stelling tot de AEX, de boven­ste Bollinger Band wel en viel na het rak­en van deze band wat terug in waarde. Verder heeft ook de DAX de boven­z­i­jde van het sti­j­gende trend­kanaal op de korte ter­mi­jn ger­aakt wat vaak een teken is van afkoel­ing en zo zak­te ook de DAX wat weg gis­teren.

Bei­de indices kun­nen nu de druk aan de boven­z­i­jde zo groot is weer wat afzwakken en mogelijk een nieuwe hogere bodem bin­nen de UPtrend gaan noteren. Op de korte ter­mi­jn zie ik bei­de indices dan ook wel nog 1 miss­chien wel 2% wegza­kken alvorens men weer een nieuwe aan­val gaat doen op de top­pen.

Dit is echter mijn verwacht­ing voor de zeer korte ter­mi­jn. Wan­neer de DIP is geweest en er een nieuwe hogere bodem wordt gevor­md is het naar mijn mening weer tijd om te sti­j­gen omdat de Europese indices op vri­jwel alle tijdsven­sters in een uptrend zit­ten.

Dai­ly AEX:Dai­ly DAX:Wall Street
Op Wall Street ogen de beurzen voor het eerst in 2018 eens nerveus. Dit resul­teerde gis­teren dan ook voor de eerste ver­liessessies van de S&P 500 en de Nas­daq in het jaar 2018. Reden voor zor­gen op Wall Street waren natu­urlijk de dal­ende Europese indices maar ook een vier­tal zak­en die de gemoed­eren waarschi­jn­lijk de komende dagen ook bezig zullen houden:

  • Importheffin­gen en houd­ing trump zetten NAF­TA onder druk
  • Zor­gen om terugschroeven of stop­pen van opkopen VS bonds door China
  • SOX index draait negatief
  • Bit­coin valt weg onder 50-MA en betreed BEAR markt op de Korte Termijn
Van deze vier zak­en hebben met name de eerste twee pun­ten invloed op de Dol­lar en op de Macro-Economie van de VS. Indi­en de NAF­TA weg­valt of de VS boetes kri­jgt van­wege het onjuist uitvo­eren van deze Free-Trade-Agree­ment” zal dit terug te zien zijn in de Macro-Economis­che cijfers van de VS. Wat in mijn ogen veel inter­es­san­ter is zijn de ontwik­kelin­gen omtrend de VS bonds en Chi­na. Indi­en Chi­na haar opkoop­pro­gram­ma van de VS bonds terugschroeft of zelfs stopt komt men daar zek­er in de moeil­ijkhe­den. De Chinezen zijn namelijk de groot­ste buiten­landse bezit­ter van Amerikaans schuld­pa­pi­er en om de plan­nen van Trump, die vooral­snog de economie veel geld lijken te gaan kosten, te bekosti­gen zal men er niet bij gebaad zijn wan­neer de Chinezen gas terug nemen.

Tech­nisch gezien is er momenteel niet al te veel aan de hand op Wall Street. Wel beuken de Amerikaanse beurzen tegen de weer­standen en dit zorgt dan ook voor wat verkoop­druk. De indices noteren rond belan­grijke koer­sniveaus en de wel­bek­ende mijl­palen en ronde getallen. Verder bli­jft men na de ontzettend felle beweg­ing omhoog erg ver van ste­un­li­j­nen en de MA-lij­nen noteren. Zodoende acht ik het ver­standig wan­neer de beurzen wat verder afkoe­len om ook bodems bin­nen de UPtrend te plaat­sen. Deze zullen nodig zijn in min­dere tij­den om de koers te kun­nen opvangen.

Dai­ly Nas­daq:Dai­ly S&P 500:Dai­ly Dow Jones:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.