...

TA: Slechte week zorgt voor technische verzwakkingen in Europa en op Wall Street

14 augustus 2017, 07:49 | Daïm Boscart | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

Na een matige beur­sweek waar­bij de beurzen in zow­el Europa als in de VS behoor­lijk moesten inlev­eren staan de mark­ten onder forse druk. De mark­ten hebben per sal­do flink ingeleverd afgelopen week en in Europa ging er meer dan 2% aan beur­swaarde ver­loren. Ook in de VS zagen we de mark­ten worste­len met de vorm en werd er over de hele lijn ver­loren op Wall Street. De Dow Jones ver­loor op week­ba­sis bij­na 250 pun­ten en het is al even gele­den dat dit voor het laatst gebeurde. Verder ver­loren grote indices zoals de Nas­daq en de S&P 500 ook zo’n 1,5% aan waarde vorige week waar de Rus­sell 2.000 vorige week zelfs bij­na 3% aan waarde ver­loor. Zodoende kun­nen we stellen dat het wereld­wi­jde sen­ti­ment op de beurzen nogal is omges­la­gen vorige week. Deze draai van de mark­ten komt in mijn ogen niet als een hele grote ver­rass­ing aangezien ik de afgelopen weken al waarschuwde voor deze draai. Met name uit de VS kwa­men enkele veron­trustende sig­nalen zoals een Rus­sell 2.000 en een Dow Trans­port die achterbleven en in de cor­rec­tie-modus” belandde. Ook voor deze week verwacht ik dat de koersen nog wel wat kun­nen afne­men aangezien de grote indices zoals de Dow Jones en de S&P 500 nog steeds niet ver genoeg zijn weggeza­kt vanaf de top. De grote fond­sen houden deze index­en nog boven water maar wan­neer ook bin­nen deze indices de fond­sen enkele pro­cen­ten gaan ver­liezen zal de pijn voel­baar zijn op de beurzen.


Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: Vanaf 1 jan­u­ari 2017 ver­stu­urt anal­ist Daïm Boscart in samen­werk­ing met senior Trad­er Guy ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt d
it abon­nement uit­proberen tot 1 okto­ber 2017 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Wall Street
Op Wall Street zijn de tech­nis­che indi­ca­toren de afgelopen weken wat gedraaid naar het negatieve door­dat enkele belan­grijke richt­ing-aan­duidende indices flink aan waarde hebben ingeleverd. Daar­naast kwam er afgelopen week natu­urlijk ook wat extra druk op de mark­ten door de spier­bal­len­taal” van Pres­i­dent Trump richt­ing Noord-Korea en diens nucle­aire proeven waar­van Trump eist dat deze zullen stop­pen.

Op tech­nisch gebied is het met name de week­grafiek van de Dow Jones die aangeeft dat de index onder grote druk staat. De Amerikaanse hoofdin­dex en tevens graad­me­ter voor de presta­ties van de beurzen in het alge­meen kende een zeer sterke run eind 2016/ begin 2017 waarmee de index een reeks van nieuwe All Time Highs op de bor­den wist te zetten. Deze recor­dreeks richt­ing het noor­den was er een die enorm sterk was en de mijl­palen en tech­nis­che lij­nen op dag­ba­sis wer­den met speels gemak aan de kant gezet waar­door ik het tijds­frame heb ver­g­root om de tech­nis­che sit­u­atie van de Dow Jones te bek­ijken over een lan­gere en betrouw­bare peri­ode. Zodoende heb ik de week­grafiek van de Dow Jones bestudeerd en zoals u kunt zien heeft de index met het noteren van de nieuwe All Time High rond de 21.180 pun­ten een zeer belan­grijke nieuwe weer­stand aangetikt die uitein­delijk zorgde voor een draai in de koers van de index. Na het aan­tikken van de 21.180 pun­ten is de Dow Jones namelijk zo’n 330 pun­ten gedaald en sloot de index de week af met 21.858 pun­ten, ruim onder de belan­grijke 22.000 pun­ten­grens.

De geteste weer­stand op de week­grafiek is een zeer belan­grijke weer­stand aangezien deze weer­stand­sli­jn als rode draad boven de huidi­ge UPtrend van 2008 – 2017 loopt en sinds het begin van de BULL-beweg­ing eind 2008 alti­jd is gere­specteerd door beleg­gers. De span­nin­gen ron­dom dit punt lopen his­torisch gezien vaak zo hoog op dat de koers een grote stap terugneemt om ver­vol­gens bin­nen de uptrend weer opwaarts te bewe­gen. Op het moment zie ik tech­nisch gezien dan ook geen reden om aan te nemen dat dit pro­ces deze keer anders zal ver­lopen. De Dow Jones heeft de bovenkant van de trend voor het eerst sinds eind 2014 / begin 2015 weer getest waar­na er nu extra neer­waartse druk op de koersen zal ontstaan. Verder zien we ook de RSI op week­ba­sis nog steeds op Over­bought” staan waar­door ook hieruit blijkt dat er de komende weken wat van de koers af kan. Verder zien we in Ameri­ka dat de overige indices zoals de Rus­sell 2.000 en de Dow Trans­port spe­len met belan­grijke ste­un­li­j­nen zoals het 200-MA waar­door het sen­ti­ment in Ameri­ka negatief aan het omslaan is. Waar de Nas­daq vorige week al brak met het 50-MA en de Rus­sell 2.000, de Dow Trans­port en de DAX deze zeer belan­grijke ste­un­li­jn naderen is extra voorzichtigheid gebo­den op de beurzen. Een breuk met de 50- en 200-MA lij­nen wordt namelijk aller­minst gewaardeerd in beleg­ger­s­land” en traders, algo­ritmes en fonds­man­agers zullen zek­er hun porte­feuilles herzien wan­neer we meerdere indices door deze belan­grijke ste­un­li­j­nen zien zakken.

Week­ly Dow Jones:Dai­ly NAS­DAQ:Dai­ly Rus­sell 2.000:AEX
De AEX had vorige week een zeer slechte vorm en ver­loor per sal­do 2,3% ofwel dik 12 pun­ten aan beur­swaarde. Een forse tik voor de Ned­er­landse hoofdin­dex aangezien de week nog begon met een dap­pere poging om de 528532 weer­stand­szone te door­breken om zo op zoek te gaan naar de jaar­top van de index die rond de 538 pun­ten wacht. Echter bleek de 528532 weer­stand­szone sim­pel­weg een brug te ver. Waar ik via mijn dagelijkse analy­ses al waarschuwde voor een snelle neer­gaande beweg­ing voor de AEX kwam deze dan ook uit vorige week. De index had al geruime tijd behoor­lijk veel last van de neer­waartse druk die ontstond ron­dom de bovenkant van de 521532 trad­in­grange. Na enkele dagen van aan­drin­gen ron­dom de bovenkant van deze range ver­loor de AEX afgelopen woens­dag deze stri­jd defin­i­tief. De index kreeg haar eerste tik­je te ver­w­erken waar­na er nog twee rode dagen vol­gden. Waar de index dins­dag nog richt­ing de 533 pun­ten bewoog zagen we vri­jdag een slot ron­dom de 517 pun­ten en dus een dikke dal­ing van ruim 3% vanaf de top van vorige week.

Met de dal­ing van vorige week heeft de AEX voor­lop­ig een belan­grijk sig­naal afgegeven: de druk is nog steeds niet verd­we­nen en waar het er eerst nog op leek dat de AEX ontsnapte aan een grote dal­ing bli­jft de focus voor­lop­ig nog op een nieuwe test van de 506 ste­un­zone. Wel moet de AEX de komende uren gaan afreke­nen met een de ste­un­li­jn van 516 pun­ten, met name op de uur­grafiek is duidelijk te zien dat deze ste­un­li­jn de index al meerdere malen heeft opgevan­gen en een klein duwt­je in de rug heeft gegeven. De AEX brak vorige week tevens met het 50-daags gemid­delde dat momenteel dus boven de huidi­ge koers van de index noteert. Rond de 521 pun­ten wacht het 50-daags gemid­delde op dit moment en dus verwacht ik de komende uren/​dagen een AEX die zal gaan schom­me­len tussen de 516 pun­ten (ste­un) en de 521 pun­ten waar een sterke weer­stand wacht. Kijk­end naar het inter­na­tionale plaat­je, de huidi­ge diver­gen­tie tussen de DAX en de AEX (DAX noteert aanzien­lijk lager) en de huidi­ge tech­nis­che con­di­tie van de AEX verwacht ik dat de index de komende dagen/​weken wat zal moeten inboeten. Ik bli­jf nog steeds vasthouden aan de verwacht­ing van een test van de 506 ste­un­zone waar­na de index ver­vol­gens zal moeten bepalen waar de focus voor de rest van dit jaar zal gaan liggen. Een neer­waartse door­braak van de 500 ste­un­li­jn zou een grote neer­waartse beweg­ing kun­nen inlei­den maar de 506 ste­un­li­jn is al vak­er een belan­grijke spring­plank gebleken voor een test van de boven­z­i­jde van de dag­grafiek. Op de korte ter­mi­jn kijk ik dus naar de 506 pun­ten voor de AEX waar­na men via de opwaartse druk van deze ste­un­zone en een sterk 200-daags gemid­delde dat ook rond die koers noteert weer opwaarts kan bewe­gen op de wat lan­gere ter­mi­jn.

Dai­ly AEX:Hourly AEX:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.