Vijf daggrafieken en een weekgrafiek, dat is wat u vandaag mag verwachten in de column. Die weekgrafiek is van Philips en dat is met opzet, u leest later waarom. Zes grafieken in totaal, dus we gaan snel beginnen.
Alle zes de grafieken zijn met de slotkoers van dinsdag 26 april 2022.
Adyen:
In de maanden augustus, september, oktober en november 2021 vonden we Adyen terug op niveau's boven de 2.800 euro. Heden ten dage moeten we het iets lager zoeken en bevinden we ons onder de 1.600 euro. Beleggers met de Buy&Hold techniek zullen niet blij naar die regel in hun portefeuille kijken. Waren er op basis van technische analyse verkoopsignalen? Ik ga ze niet opnoemen, maar ja, er waren er nogal wat!
Met de slotkoers van vandaag wordt er overigens weer een verkoopsignaal gegeven. Een kleintje, met de slotkoers onder de rode horizontale steunlijn. Mocht dat morgen een vervolg/ bevestiging krijgen houdt u dan rekening met een rit naar de blauwe horizontale steun.
AEX:
Als we het met gisteren vergelijken dan schoot de AEX met een aardige plus goed uit de startblokken. Echter, dat niveau vasthouden was teveel gevraagd. Verkopers kregen weer de overhand en uiteindelijk lag het slot lager dan gisteren. Zelfs zo'n beetje op het laagste punt van de dag.
Zoals ik gisteren al schreef, hopelijk gaat het bijeenkomen van twee minder belangrijke steuntjes voor een bodem in de markt zorgen. Zo rond het niveau van de blauwe lijn.
ASML:
Als we naar de top van november vorig jaar en de laagste koers sindsdien kijken dan heeft ASML een derde ingeleverd. Ook hier was Buy&Hold niet de juiste strategie. Net als bij Adyen gaf de TA de nodige verkoopsignalen.
Met het neerwaarts doorbreken van een zwak steuntje rond 550 euro gaf ASML vandaag wederom een verkoopsignaal. Houd u rekening met een rit naar de blauwe horizontale steunlijn of zelfs met het afdalen naar de onderzijde van het oranje-achtige blokje waarbinnen ASML nu opereert.
ING:
Ook deze financial heeft de nodige muntjes ingeleverd en weer was Buy&Hold niet de juiste strategie. Toch ben ik blij dat veel beleggers deze techniek toepassen, al was het alleen maar dat door de verschillende technieken de koersen bewegen!
De koers van ING bevindt zich onderin het paarse (middelste) blokje. Binnen deze tradingrange beweegt ING per saldo zijwaarts. Mocht de koers uit het paarse blokje vallen dan wordt de onderzijde van het rode blokje de target. Als de koers aan de bovenzijde uitbreekt, dan is de kans groot dat de koers de bovenzijde van het groene blokje gaat halen. Op moment van schrijven houd ik meer rekening met de eerste optie.
Shell:
Maggi, wat maak je me nu?
Shell, wat maak je me nu?
Je was zo lekker bezig binnen het rode stijgende trendkanaaltje. Gisteren is de koers daar duidelijk uitgevallen en vandaag waren koopjesjagers verantwoordelijk voor een herstelletje. De koers bevindt zich nog wel binnen het grotere groene stijgende trendkanaal. Ik denk dat het deze week nog aan gaat komen op een test van de onderzijde van het grotere stijgende trendkanaal.
Philips:
Ik vertelde al dat ik bij Philips met opzet de weekgrafiek had gepakt. De reden daarvoor is dat ik ver terug moest in de tijd om een koers te vinden die zó laag was als het huidige niveau. Met een weekgrafiek maak ik het allemaal compacter en overzichtelijker. Buy&Hold pakt hier ook niet zo lekker uit toch?
Waren er op basis van TA verkoopsignalen? Ja, in overvloed!
Bij de rode pijl ziet u dat de koers onder de rode horizontale steunlijn is gezakt. Voor een koers die in de buurt ligt van het slot van vandaag moeten we terug naar het jaar 2016.
De koers komt nu aardig in de buurt van de onderzijde van het rode dalende trendkanaaltje waarbinnen Philips zich bevindt. Je mag toch hopen dat dat enige kopers uit hun hol gaat lokken? Zelf koop ik Philips op dit moment absoluut niet. Ik acht dat veel te riskant. Liever koop ik iets hoger maar met meer "zekerheid".
Pas s.v.p. op met dit aandeel.
Ik hoop u donderdag weer tegen te komen…
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.