Het is vandaag een mix van verzoeken en plaatjes die ik zelf heb gekozen. Ik vind het een leuke combinatie, maar belangrijker is wat u als lezer ervan vindt. We steken van wal.
Lezer Poull bedankt me alsnog voor het plaatsen van een analyse van Solvay. Graag gedaan en om u te bedanken een hele korte update:
Van links naar rechts kijkend gaat het per saldo naar het Zuiden. Kijken we dan naar het rechter gedeelte van het plaatje dan gaat de koers per saldo zijwaarts. Het blauwe blokje — ik kies in mijn tekenprogramma voor groen — werd drie keer aan de bovenkant opgezocht en vier keer aan de onderzijde. De grenzen qua steun en weerstand zijn nogal vastomlijnd.
Diegenen die in bezit zijn van Solvay kunnen blijven zitten en zouden even aandacht kunnen besteden aan hun stop.
Corbion op verzoek van lezer ted.hulsman:
Ik begin met van links naar rechts te kijken op de grafiek van Corbion. Diegene die durft te stellen dat het goed gaat met de koers is wel een enorme optimist! Voor diegene waarvoor het glas altijd halfvol is, ik zie toch echt een hele serie lagere toppen en lagere bodems. Buy & Hold was niet de strategie waar iemand blij van werd in deze periode.
Nu gaan we naar maart kijken. Daar werden, als we niet heel nauw kijken, twee bodems op zo’n beetje hetzelfde niveau neergezet. Als we dat een dubbele bodem zouden noemen dan kunnen we over de top die in maart werd gevormd de neklijn tekenen. Lezeres lda, ik heb hem expres niet getekend, dat mag u om te oefenen zelf doen. Zo begint men met lijntjes trekken. Er staat een uitbraak opwaarts door die neklijn en er was een throw back. Dat het niet altijd volgens de boekjes gaat zagen we afgelopen beursweek toen die neklijn neerwaarts werd doorbroken. Anders zou technische analyse wel heel erg makkelijk zijn, 1 en 1 is 2. Niet dus.
Vandaag is de koers weer boven die zelf te tekenen neklijn gesloten, maar stootte wel het hoofd tegen de rode dalende trendlijn. Iemand die nu in Corbion zit mag blijven zitten met een koers boven de oranje stijgende trendlijn. Persoonlijk zou ik Corbion niet graag in portefeuille hebben nu, maar met een stop op de juiste plaats kunt u blijven zitten. Zou het aandeel morgen opwaarts door de rode dalende trendlijn breken?
Prosus op verzoek van lezer Mister bluesky:
Ik heb bewust iets meer koershistorie meegenomen op de daggrafiek. Dit om de daling te laten zien én de oranje intra chart lijn. De daling spreekt voor zich en de intra chart lijn is een lijn die zowel als weerstand als steun wordt gebruikt. In dit geval in eerste instantie als weerstand, daarna als steun en daarna, rechts op de grafiek, wordt het wat vager. Maar u ziet wel dat de koers er omheen blijft kleven.
Rechts op de grafiek zien we een blokje. Blauw? In mijn softwareprogramma koos ik voor groen! De koers probeert daar steun te zoeken, evenwicht, rust. Voor mij persoonlijk geen enkel signaal om nu long te gaan, maar zit u long dan kunt u wel blijven zitten. Kijk dan wel even rustig naar uw stop, want u wilt niet echt dat de koers aan de onderzijde dat blokje verlaat….
Shell:
In tegenstelling tot Prosus pak ik op de daggrafiek van Shell bewust minder koershistorie. Dat doe ik om het mooie stijgende trendkanaaltje uit te lichten en de beweging rechts op de grafiek beter in beeld te brengen.
We hebben de opwaartse uitbraak van de groene weerstand gezien en de dubbele test (throw back) van dat niveau. Vandaag werd de hoogste slotkoers neergezet sinds die uitbraak. Voorzichtig gesteld mogen we morgen en/of komende beursweek een vervolg verwachten: hogere koersen dus.
Fagron op verzoek van lezer ted.hulsman:
Op de grafiek van Fagron ziet u een mooie draai. Van dalend naar bodemend naar stijgend. Schitterend!
Rechts op de grafiek heb ik drie lijnen getekend en een lezeres lda de tip: pak gewoon een grafiek en begin lijnen te tekenen. Het maakt in het begin absoluut niet uit of ze “goed” of “fout” zijn. Ik weet dat zelf niet eens, want de markt verrast altijd. De blauwe lijn over de recente correctie kunt u ook tekenen. De groene horizontale lijn vraagt waarschijnlijk om iets meer ervaring om te zien als deze er niet staat. De rode weerstandslijn is (nog) niet zo belangrijk, maar kan dat binnenkort wel worden.
De groene lijn is als steun gebruikt, terwijl die in maart nog als weerstand werd gebruikt. De blauwe trendlijn is vandaag duidelijk opwaarts uitgenomen en de rode weerstand hield een verdere stijging tegen.
Heeft u geen positie houd dat dan zo, zakt de koers door de groene steun dan kunt u overwegen short te gaan, ik zou dat zelf niet 1,2,3 doen. Bij een opwaartse uitbraak van de rode lijn kunt u overwegen een long trade aan te gaan. Met een stop loss niet te vergeten!
AEX:
Afgelopen dinsdag schreef ik nog dat ik deze week een test van de rode horizontale lijn verwachtte. Met de beweging van vandaag kan ik niet verder mis zitten! Er moet een wonder gebeuren zou de koers morgen nog dalen naar die rode steunlijn.
Ik heb de blauwe trendlijn getekend. Again lezeres lda, gewoon tekenen, het kan niet fout, gewoon beginnen. Als de lijn niets raakt dan kunt u hem altijd weer weghalen en anders laten staan, zo simpel is het. En dan in de toekomst kijken wat er gaat gebeuren.
Morgen wordt een hele interessante dag, althans voor mij als technisch analist. Gaat de index boven de twee blauwe lijnen opwaarts uit het dalende trendkanaal breken of komt er verkoopdruk op de weerstand? Als ik onder dwang geld zou moeten inzetten dan ga ik voor de opwaartse uitbraak.
Tot in het weekend!
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.