Een goede donderdagochtend.
Vandaag kijk ik naar 4 aandelen uit de AEX: Royal Dutch, Philips, Unilever en KPN. We zullen zien dat niet elk aandeel er technisch goed bijligt. We gaan snel naar de 4 daggrafieken.
Ik begin de bespreking van de 4 aandelen uit de AEX met Koninklijke Olie. Nog niet zo lang geleden bekeek ik RD zeer uitgebreid en dat kunt u natuurlijk nog even teruglezen door hier te klikken. De “houdbaarheidsdatum” is nog niet verlopen. Nu snel naar een update.
Als u de analyse terug heeft gelezen zou ik zeggen dat het zoekplaatjes zijn, dus: vind de verschillen! Die zijn er niet veel, behalve natuurlijk dat er meer koersdagen zijn geweest. The trend is your friend is nog steeds geldig. Onder de rode dalende weerstandslijn gaat Royal Dutch Shell lager en lager. Ook de aankondiging dat RD duizenden banen gaat schrappen brengt vooralsnog geen verbetering in de koers en/of de trend.
Op euro 11,50 ligt een weerstandje en RD zou dat opwaarts uit moeten nemen om er er wat beter bij te komen liggen. Waarschijnlijker is echter dat als de neerwaartse trend aanhoudt dat we de bodem van maart 2020 op gaan zoeken. Die ligt op euro 10,30.
====== = = = = =
Afgelopen dinsdag bekeek ik een lijstje met de 5 grootste bedrijven ter wereld, gerangschikt naar marktkapitalisatie. De vier grootste waren Apple, Microsoft, Alphabet Inc. en Amazon. Wilt u de analyse nog bekijken, klik dan op deze link.
Als bonus bekeek ik de AEX.
====== = = = = =
Terug naar de analyse van vandaag, ik ga door met Unilever.
Een snelle blik op de daggrafiek van Unilever vertelt ons twee dingen:
1. de trend is opwaarts en
2. dat ziet er even anders uit dan Koninklijke Olie!
U ziet Unilever binnen het stijgende trendkanaal verder en verder stijgen. Kijken we nu wat beter rechts op de grafiek dan zien we toch iets gebeuren waar we even aandacht aan moeten besteden. Binnen het stijgende trendkanaal weet Unilever niet door de rode horizontale trendlijn te breken. Die rode lijn ligt op euro 52,25.
Wil Unilever de stijgende trend ook in de nabije toekomst vast willen houden dan zal de koers door euro 52,25 moeten breken. Op moment van schrijven durf ik niet te beweren dat dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Daar de koers binnen het stijgend trendkanaal beweegt zou ik nu zeggen dat die kans 55 – 60% is.
Laten we het derde aandeel bekijken en dat is KPN.
Onder de grijze dalende trendlijn zien we KPN in juli het hoofd stoten aan de oranje horizontale weerstandslijn. Even leek de uitbraak te lukken, maar binnen enkele beursdagen zakte de koers weer onder de oranje lijn en direct ook door de rode stijgende trendlijn. Belletjes!
Begin september werd de grijze dalende trendlijn opgezocht en weer kwamen er verkopers in de markt. De neerwaartse trend lijkt nu zelfs iets te versnellen onder de zwarte trendlijn. Ik zie nog niets wat op een trendomkeer wijst of het moet de in de maak zijnde positieve divergentie met de RSI zijn. Dit is echter één zwaluw of nog beter een halve zwaluw.
Het zou me niet verbazen als KPN de bodem van april op ongeveer euro 1,95 gaat opzoeken…
Ik ga afsluiten met Philips.
Deze grafiek lijkt niet op de van Unilever en met de dalende trend onder de lichtgroene dalende trendlijn lijkt de grafiek meer op die van RD en KPN. Er is echter wel een belangrijk verschil met die twee, namelijk dat Philips opwaarts is uitgebroken. Op de vraag of het nu voorlopig is gedaan met lagere koersen bij Philips moet ik antwoorden dat ik vooralsnog voorzichtig blijf. Ja, de uitbraak staat er en dat is goed nieuws maar Philips zal nog even met wat zaken moeten afrekenen om er beter bij te komen liggen. Zo is er de donkergroene horizontale weerstandslijn op euro 41,55 en daarboven komt de blauwe dalende trendlijn er aan.
De langste reis begint met een stap en Philips heeft er al meerdere gezet, dus laten we kijken wat Philips de komende periode voor ons in petto heeft!
Ik wens u een hele fijne donderdag!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.