Op deze dinsdag wil ik uitgebreid ingaan op één aandeel en wel Royal Dutch of zo u wilt Koninklijke Olie. Er was een tijd dat RD zo’n beetje de AEX was, maar anno 2020 gaan ASML en Unilever RD voor. De weging van Olies in de AEX is nu (slechts) 11,87%.
Eerder maakte ik al twee specials op deze manier, voor diegenen die het nog even willen teruglezen:
- de AEX en
Het is al een tijdje geleden dat ik deze twee analyses schreef en toch geef ik de links, omdat de “houdbaarheidsdatum” door de beursontwikkelingen nog niet gepasseerd is.
Ik wacht met verder schrijven om diegenen die bovenstaande analyses nog even willen lezen de tijd te gunnen. Alle gekheid op een stokje, laten we naar de maandgrafiek van Olies gaan. Schrikt u niet.
Mijn dataleverancier geeft de koershistorie niet verder terug dan eind 2005. Eén blik is voldoende om te zien dat het niet echt goed gaat met Koninklijke Olie. Ik heb één lijntje getekend, over een dieptepunt uit 2009. het vereist geen diepgaande studie om vast te stellen dat RD daar inmiddels diep doorheen is gezakt.
Op de weekgrafiek, die nog een gedeelte van 2015 laat zien, lijkt de koers onder de rode dalende trendlijn op weg naar de bodem die werd neergezet na het virus. Over die bodem heb ik de lichtgroene lijn getekend. Het dieptepunt die week lag op euro 10,30. Op moment van schrijven is de koers euro 11,45.
Moeten we nu kopen daar Kon. Olie dichtbij het dieptepunt staat?
Dat is natuurlijk altijd verleidelijk, maar ik wacht nog liever even. Ik realiseer me dat ik dat schrijf als technisch analist en geen trade van de 3 hierboven geplaatste grafieken zie afspatten. Kunt u zich niet inhouden en “moet” u kopen omdat het aandeel “zo laag” staat, overweeg dan het volgende: bepaal wat u totaal in RD wilt investeren en deel dat bedrag door 10. Koop zodoende 1⁄10 van wat u in totaal wilt investeren en investeer bij meer bevestiging steeds iets meer.
Ik ga nu inzoomen op de daggrafiek. Dus net als hierboven krijgt u de daggrafiek met Japanese candles, maar dan ingezoomd.
Dit gedeelte van de daggrafiek geeft de koershistorie van eind juni tot en met vandaag intraday. De beurs is dus nog niet gesloten, er kan nog van alles gebeuren. Nu gaan we millimeteren en zien dat op de indicator (de RSI) onder de grafiek een uitbraakje staat. Net als ik moet u wellicht het vergrootglas erbij pakken. Als dit het slot zou zijn staat er dus een miniem uitbraakje bij de indicator en die loopt soms voor op de grafiek.
U weet dat ik vaak schrijf over belletjes en hier ben ik alert op belletjes die op de (mogelijke!) bodem gaan.
Welke horen we of zouden we kunnen gaan horen?
1. de candle van vandaag die wellicht boven het high van gisteren sluit
2. de doorbraak bij de RSI van het oranje dalende trendlijntje, zie het blauwe vraagteken
3. de opwaartse doorbraak van een niet zo heel belangrijk horizontaal oranje weerstandslijntje in de grafiek
4. een opwaartse doorbraak van de rode dalende trendlijn in de koersgrafiek.
Let wel, géén van de vier belletjes is op de dagslotkoers gegaan, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Ik wil nog even benadrukken dat dit alles geen aanzet is om al uw geld naar RD te sluizen, want de trends op zowel de maand‑, week- en daggrafiek zijn dalend. Zie dit meer als een heel klein gokje met een hoog risico. En vergeet uw stop niet…
Conclusie:
Trend maandgrafiek: dalend.
Trend weekgrafiek: dalend.
Trend daggrafiek: dalend.
Maar luister goed of u belletjes kunt horen. Een fijne voortzetting van de dinsdag toegewenst.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.