De column is verlaat, maar beter laat dan nooit. Het kwam omdat ik geen WiFi had. De reden dat ik geen WiFi had zult u waarschijnlijk niet raden. Als u onder bij de reacties de reden raadt, dan mag u een aandeel of index noemen en ik zal daar dinsdag een gratis (!) technische analyse van maken.
We gaan van start met de analyses van vandaag.
Lezer aboot vroeg of Koninklijke Olie is uitgebroken. Daar gaan we direct naar kijken!
Een kort en bondig antwoord: Ja! Maar…wordt vervolgd.
Lezeres Helena verzocht iets te schrijven over enkele Duitse aandelen en ik mag zelf kiezen. De eerste is Daimler.
U ziet de daggrafiek van Daimler met als koershistorie september 2020 tot heden. U ziet dan ook meteen dat Daimler bezig is met een mooie serie hogere bodems en hogere toppen neer te zetten. Over de bodems heb ik de blauwe lijn getrokken.
Binnen het blauwe dalende trendkanaaltje ziet u de koers inleveren, er staat al een lager topje en de lagere bodem staat er ook al. Dat laatste prille bodempje werd gevormd op een dubbele steun: de oranje horizontale lijn en de blauwe stijgende trendlijn. Tot op moment van schrijven is het niets meer en niets meer dan een correctie binnen de stijgende trend. Men zou verwachten dat de steun sterk genoeg is en dat we binnenkort een (opwaartse) uitbraak van het dalende trendkanaaltje mogen verwachten.
We keren terug naar Koninklijke Olie. Of de koers is uitgebroken?
Weer een niet mis te verstaan antwoord: Ja, maar wordt vervolgd.
We gaan weer naar Duitsland met Siemens.
Ook dit tweede Duitse aandeel ligt er technisch niet verkeerd bij. Binnen het stijgende trendkanaal ziet u de koers met hogere bodems en hogere toppen aan per saldo hogere noteringen werken. Rechts op de grafiek ziet u dat er onder de blauwe dalende trendlijn werd ingeleverd en dat de koers zelfs uit het dalende trendkanaal viel. Echter, afgelopen vrijdag dachten de bulls dat daar een eind aan moest komen. Kopers tilden de koers op, opwaarts door de blauwe trendlijn en weer binnen het stijgende trendkanaal.
De komende beursweek zal Siemens dat moeten bevestigen en bij voorkeur door de rode horizontale weerstandslijn moeten breken. Anders zal de mooie beweging van afgelopen vrijdag waarschijnlijk voor niets zijn geweest.
Kunnen we nog iets over RD schrijven?
Onder de echte koersbeweging heb ik de simpele beweging uit de boekjes getekend. Op de vraag of RD is uitgebroken is het antwoord wederom ja. Maarrrrr…
Maar eerst de grafiek van E.ON.
Dit derde Duitse aandeel is aan een zeer sterke opmars bezig. Onder de blauwe dalende trendlijn zag het er niet naar uit, er werd gedurende een lange periode per saldo steeds verder ingeleverd. Echter, aan alles komt een eind en ook de daling bij E.ON kwam tot een eind met, zoals we nu makkelijk kunnen vaststellen, de uitbraak van die blauwe trendlijn.
Dat de koers daarna in korte tijd de langere periode van daling bijna geheel zou goedmaken had ik niet kunnen bevroeden. Maar de beweging staat er en nog een paar van die dagen en de koers zal aanbelanden bij de rode weerstandslijn. Als de koers daar al komt dan is de grote vraag of het tot een uitbraak komt en of de koers dit waanzinnige tempo van stijging blijft vasthouden.
Voor nu is het makkelijk: blijf zitten en laat uw stop trailen in een tempo waar u zich goed bij voelt.
Terug naar Olies of eerst nog even de DAX zelf?
Om de spanning er nog even in te houden: eerst even snel de DAX.
Recent kwam de index ook al voorbij in mijn stukjes, dus wellicht herkent u het stijgende trendkanaal. Ook de DAX leverde de afgelopen weken iets in met een lager topje en een lager bodempje. Helemaal rechts op de grafiek ziet u dat afgelopen vrijdag kopers weer instapten. De koers werd meteen door de blauwe trendlijn getild.
Blijf zitten waar u zit en kijk met enige regelmaat naar uw stop.
Als we nu dezelfde vraag nogmaals stellen, is RD uitgebroken dan is het antwoord née. Of wellicht: née, nog niet. De zogenaamde intra chart lijn, die eerst als steun dienst deed, doet nu dienst als weerstand. Wat moeten we nu met de vier grafieken van Olies?
Wel, we moeten het niet te ingewikkeld maken. Er staan gewoon drie uitbraakjes en dat is positief. De koers staat weliswaar (nog?) onder de rode trendlijn, maar wellicht wordt dat komende beursweek al opgelost. Hoe kunt u dit in de praktijk oppakken?
U kunt een bedrag in gedachten nemen dat u in totaal wilt besteden en dat in vieren hakken. Een voorbeeld kan zijn 10.000 euro. Bij elke doorbraak koopt u voor 2.500 euro. Dit kan alleen bij brokers waar u niet de hoofdprijs betaalt, waar de transactiekosten laag zijn. Op die manier kunt u, bij iedere bevestiging, werken naar uw totale positie. Natuurlijk wel met een stop!
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.