Wat hebben de vijf aandelen van vandaag met elkaar gemeen? Ze zitten allemaal in een verschillende sector, dus dat kan het niet zijn. In deze eerste column van het jaar 2022 zal ik het aanstonds onthullen. Zullen we dan maar direct van start gaan?
Allereerst wil ik al mijn lezers welkom heten in het nieuwe jaar. Ik hoop dat het een fijn en goed jaar voor u zal zijn, maar vooral wens ik u een gezond 2022 toe.
Royal Dutch:
Ja, probeer maar eens iets zinnigs te schrijven over de grafiek van RD, dat valt niet mee. Gaat de koers nu opwaarts, zijwaarts of neerwaarts? Ik zou voor alle drie wel een case kunnen maken.
Maar ik wil het jaar positief beginnen, dus ik ga melden dat ik een uitbraak opwaarts zie door de oranje dalende trendlijn. Geen sterke uitbraak, want de koers blijft een beetje plakken. Met een roze bril zouden we dat kunnen zien als het testen van de uitbraak. Daarnaast staan we ook nog boven de groene trendlijn en de blauwe lijn.
Blijf maar zitten en gebruik dit weekend voor het bepalen van uw stop. Oh ja, de disclaimer gebiedt mij te zeggen dat ik een (hele) kleine positie heb.
ASML:
En weer ga ik de positieve punten proberen te accentueren. ASML zocht steun op de oranje horizontale lijn en brak vervolgens opwaarts door de groene dalende trendlijn. Nu zien we een vlaggetje, een wimpeltje of iets wat daar op lijkt.
Mocht nu de koers opwaarts uit het vlaggetje breken dan hebben we hoogstwaarschijnlijk een stijging tegoed. Blijf dus ook lekker in ASML zitten, met een stop.
Wat is nu de overeenkomst tussen deze vijf aandelen?
Heb ik een positie in alle vijf? Née, want ik zit alleen in RD.
Zitten ze allen in de AEX? U scoort een punt als u dat dacht, maar dat is te makkelijk.
Née, dit zijn de vijf populairste aandelen van 2021 aldus DeGiro. Dat kreeg ik gisteren toegezonden en ik dacht meteen dat dat een mooie voorzet was voor de column van vandaag.
ING:
Ik zie sinds november lagere toppen en lagere bodems, maar wil 2022 positief beginnen dus wat te schrijven? Ik kan twee ontwikkelingen aanhalen:
1. de koers is (uiteindelijk) boven de grijze steun gebleven.
2. ING heeft de oranje trendlijn opwaarts uitgenomen.
Daarnaast kan ik een positieve divergentie bij de RSI aanstippen.
U mag technisch in ING blijven zitten, maar vergeet niet uw stop te bepalen.
Arcelor Mittal:
Kan ik iets positiefs over Arcelor schrijven? Jazeker wel!
Natuurlijk is het eerste wat opvalt het dalende trendkanaal. Vanaf de bodem in november begon Mittal te klimmen en in een eerdere column heb ik het vlaggetje al beschreven. Vervolgens brak MT uit het dalende trendkanaal en de afgelopen weken testte de koers de uitbraak uit dat trendkanaal.
Technisch mag u zeker blijven zitten, bij een uitbraak (opwaarts) uit het groene vlaggetje mag u kopen/bijhalen. In beide gevallen met een stop!
AEX:
En, wappert de AEX er ook lekker bij? Ja, ik vind van wel. Ik zie veel gunstige ontwikkelingen en waar ik de aandacht voor wil vragen is het patroontje rechts op de grafiek. Dit zou wel eens een vlaggetje/wimpeltje kunnen zijn. Dit staat dan weer te boek als een continuatiepatroon. De beweging vóór de wimpeltje was een stijging en vult u het zelf maar in dan. Vergelijk de AEX voor de lol ook even met die van ASML. Laten we hopen op een uitbraak aan de bovenkant.
Just Eat Takeaway:
De grootste uitdaging heb ik voor het laatst bewaard. Hoe ga ik hier iets positiefs over schrijven? Ik kom er waarschijnlijk niet mee weg dat ik meld dat de slotkoers van 31 december hoger was dan die van 30 december…
Ietsje belangrijker is dat die slotkoers van einde 2021 nipt boven het oranje dalende trendlijntje was. We hebben dus een uitbraak!!! Of beter, een minuscuul uitbraakje. Voor de rest is de grafiek van Just Eat Takeaway bedroevend, net als we terugkijken op 2021 met Corona.
Ik kan ook nog een positieve divergentie bij de RSI melden. Dat zijn toch alweer drie positieve dingen binnen het enorme dalende trendkanaal.
Alle gekheid op een stokje, pas op met Just Eat Takeaway. Wellicht dat er (zeer) binnenkort een aankoopsignaaltje komt. Houd dan wel in het achterhoofd dat de trend dalend is en u tegen de wind in p.ist. U weet, dat kan goed gaan maar ook verkeerd.
U kunt weer losgaan met verzoeken. Wie vraagt de eerste grafiek van 2022 aan? Ik zou een gokje aandurven wie de eerste zal zijn!
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.