Vandaag heb ik zo’n lange waslijst aan verzoeken dat ik niet eens aan een analyse van de AEX toekom. Maar dat is juist goed, zoveel verzoeken. Aan iedere lezer: trek de stoute schoenen aan en vraag u favoriet aan! Of juist het blok aan het been uit uw portefeuille, laat maar komen! Zeven grafieken vandaag, de meeste met een iets kortere tekst dan normaal.
Dames gaan voor, vandaar dat ik met drie grafieken op verzoek van lezeres Russia begin.
Hier hebben we de daggrafiek van Ordina. Rechts op de grafiek ziet u wat lijntjes die ik waarschijnlijk even moet verklaren. Ten eerste ziet u een groen blokje met daarin een koersbeweging die even per saldo zijwaarts gaat na een leuke stijging. Het onderste paarse lijntje geeft de hoogte van de stijging weer. Een patroontje wat we vaker zien is zo’n stijging gevolgd door een zijwaartse beweging, een vlaggetje. Vaak zien we dan een uitbraak naar boven gevolgd door een stijging van ongeveer gelijk formaat. Vandaar het tweede (bovenste) paarse pijltje. De bovenkant van dat 2e lijntje geeft het koersdoel aan.
Nu alleen nog even afwachten of de koers daadwerkelijk aan de bovenkant wil uitbreken…
Ahold brak woensdag met de slotkoers door het rode weerstandslijntje. Daarmee lijkt, naar het zich nu laat aanzien, dat de bulls hun kruit hebben verschoten. De bears drukten de koers vandaag weer onder dat rode lijntje. Het is dus in eerste instantie een false move, een niet geslaagde uitbraak. Nu moet u weten dat zowel de bulls als de bears nooit opgeven, dus morgen is er weer een dag. Op moment van schrijven is het verstandig om rekening te houden met een per saldo zijwaartse beweging tussen de rode lijn aan de bovenkant en de grijze lijn aan de onderzijde.
Zit u dus in Ahold blijf dan zitten en accepteer een rit naar de grijze lijn. Het is natuurlijk wel zaak het niveau van uw stop te bepalen.
Dan wil ik aan de hand van de grafiek van ASML een geweldige vraag van lezeres Russia behandelen. Zij vroeg onder de column van afgelopen dinsdag iets over de RSI. Ik stelde dat ik de RSI graag enthousiaster mee had willen zien doen. Zij stelde daarop dat als die wel geweldig had meegedaan dat die dan in oversold gebied had kunnen komen en of ik dan niet had geschreven dat het aandeel oversold zou zijn. Top die vraag!!
Iedere technisch analist heeft zo zijn (lees ook haar) eigen werkwijze. Zo zijn er technisch analisten die met de RSI i.c.m. oversold en overbought werken. Ik niet, ik heb daar niets mee. Een aandeel kan m.i. langere tijd in overbought gebied staan en toch vrolijk door stijgen. Dat zou ik in een trade niet willen missen. U bedoelde overigens stiekem overbought i.p.v. oversold.
Even vinger aan de (eigen) pols (er is namelijk geen zorgpersoneel meer volgens onze minister H. de Jonge, misschien zijn eigen beleid eens onder de loep nemen, wie is daar toch ook weer verantwoordelijk voor?) bij ASML, want de koers is uit het stijgende trendkanaaltje gevallen. Alhoewel het slot er toch weer tegenaan schurkt even op uw qui vive zijn! Bepaal het niveau van uw stop.
Ik had een aantal verzoeken van lezer Mister bluesky geparkeerd, daar komen we nu aan toe.
Alle mooie lijntjes op een hoop, eigenlijk beweegt Prosus sinds eind juli, begin augustus zijwaarts. Aan de onderkant voorkomt de paarse lijn een verdere daling, aan de bovenzijde voorkomt de oranje lijn een verdere stijging.
Natuurijk, het is niet verkeerd dat de koers opwaarts door de groene dalende trendlijn is gestegen. En ja, de laatste tijd heeft de koers moeite met het rode trendlijntje dat als weerstand dienst doet. Maar we zitten tot nader order gewoon in een zijwaartse beweging.
De tweede grafiek die ik in de koelkast had gezet is die van een aandeel waar ik nog nooit van had gehoord: Iteos Therapeutics.
De bulls tillen het aandeel steeds iets hoger, zie de steeds net iets hogere bodems boven het blauwe trendlijntje. De bears zeggen daarentegen steeds tot hier en niet verder bij het niveau van de rode horizontale lijn. Bij de meest recente top ziet u een lichte negatieve divergentie bij de RSI.
De kans is nu iets groter dat de koers aan de bovenzijde gaat uitbreken i.p.v een val door de blauwe trendlijn.
Zit u in dit aandeel, blijf dan vooral zitten, op slechts één voorwaarde: kijk goed waar uw stop komt. Heeft u het aandeel niet, laat dat dan zo en wacht verdere ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld een opwaartse uitbraak, af.
Het lijkt er inderdaad op dat het goud op weg is naar hogere regionen. Echter, ik gebruik het woord definitief liever niet. Hierboven schreef ik al over de niet aflatende strijd tussen de bulls en de bears.
Bij het vinkje ziet u de uitbraak door de blauwe horizontale lijn en wat mij betreft ligt de weg naar de rode horizontale lijn nu open. Het mooiste (als een soort bevestiging) zou zijn als de koers eerst daalt naar het niveau van de blauwe lijn om het uitbraakniveau aan een test te onderwerpen om dan op te stomen naar de rode lijn. Heeft u goud, blijf zitten waar u zit en bepaal even waar uw stop komt.
De vraag van Mister bluesky is of Olies zich nu in een tradingrange bevindt, tussen euro 19 en 20. Mijn bescheiden mening is van niet. Ik meen namelijk het volgende te zien:
1. het zakken van de koers door de rode stijgende trendlijn
2. het zakken door de oranje intra chart lijn
3. de opleving tot bijna die oranje lijn en
4. vervolgens een neerwaartse beweging naar de onderzijde van het groene blokje.
Mijn verwachting is nu dat de koers uit het groene blokje gaat vallen. Ik heb er een rood blokje onder getekend en de onderzijde daar weer van zou een (lager) koersdoel kunnen zijn. Eerder schreef ik al dat de koers kon terugvallen naar de groene horizontale lijn om dan de stijging weer in te zetten. Ik ben nu ietsje voorzichtiger geworden. Een horizontale tradingrange is zo’n beetje het laatste wat ik verwacht, maar ik laat me altijd graag verrassen.
+++++ + + + + +
Vindt u mijn analyses maar niets? Vertel het mij. Of gebruik me als als contra indicator!!! Waardeert u mijn analyses, vertel het dan anderen!
+++++ + + + + +
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.