...

TA RD, AEX, Prosus en DSM

29 oktober 2020, 08:52 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (1)

Zoals u de afgelopen columns kunt zien ben ik bezig met een serie over de technische status van de 25 fondsen uit de AEX. Vandaag behandel ik drie aandelen en aanstaande zaterdag de laatste 3 aandelen in de serie. Naast Koninklijke Olie, Prosus en DSM kijk ik ook naar de AEX vandaag. Zowel RD als de AEX bevinden zich in een cruciale fase. Laten we snel gaan kijken.


Laten we eerst eens gaan kijken naar de mooie grafiek van DSM.

Met het stijgende trendkanaal vind ik de grafiek van DSM heel mooi, waarbij ik direct opmerk dat DSM op moment van schrijven niet koopwaardig is!

Al ongeveer een maand na de dip door Corona kon ik het schitterende herstel van DSM in een stijgend trendkanaal gaan vatten. Binnen het trendkanaal werden telkens hogere bodems en hogere toppen neergezet en dat proces ging door tot in oktober. Niets aan het handje dus. Of toch wel?

Kijk eerst eens hoe onder het blauwe dalende trendlijntje DSM van bovenin het trendkanaal rap naar de onderzijde zakte. Pak nu uw vergrootglas erbij (of heeft u betere ogen dan ik) en zie hoe de candle van gisteren buiten (lees: onder) het trendkanaal sloot. Dit is een teken van zwakte en kijk ook eens hoe de RSI onder de grafiek al vóór de koersuitbraak door een steuntje zakte.

Pas dus op met DSM, het zou wel eens verder naar beneden kunnen gaan. Onder de rode en de blauwe lijn kan euro 132,40 een target worden.

Alle vandaag gebruikte grafieken zijn tot en met het slot van gisteren.

We gaan bekijken of Prosus het beter doet.

Wel, Prosus laat niet zo'n mooi stijgend trendkanaal zien maar heeft het na de blow van het virus niet slecht gedaan! Binnen twee maanden stond Prosus alweer op een hogere koers dan de (twee) toppen die voor het virus werden neergezet. In juli werd zelfs die top (van mei) weer overtroffen.

Maar de laatste maanden gaat het eigenlijk meer zijwaarts. De steun op euro 72,90 is een belangrijke, maar daar staat Prosus gelukkig nog ruim boven. Een steun die iets hoger ligt en sinds augustus al vier keer is getest ligt rond euro 76,65. Rechts op de grafiek ziet u twee lijnen naar elkaar toekomen, de rode en de blauwe lijn. Op moment van schrijven zou het een Houden zijn. Vertaald: heeft u het aandeel niet dan is er geen enkele reden om te kopen. Heeft u het aandeel wel dan kunt u het houden en uw stops goed in de gaten houden.

En nu ga ik kijken waar Koninklijke Olie nu helemaal mee bezig is.

Regelmatige lezers van mijn columns weten dat ik onder euro 11,50 niet zo'n geweldige fan ben van RD. Of beter gezegd: van de grafiek van RD. Als technisch analist heb ik namelijk helemaal niets met namen van bedrijven, reputaties, balansen en V&W's, markten, CEO's, enzovoorts. Ik kijk alleen naar de grafieken.

Waarom ben ik geen fan van deze grafiek, of zo U wilt van RD. Wel, koerstechnisch gaat het namelijk niet zo best met ons vlaggenschip. Heel toevallig las ik vanmorgen in een artikel dat Royal Dutch Shell gisteren de laagste koers sinds 1993 heeft neergezet. Ik heb geen check gedaan, dus heel lui ga ik ervan uit dat dat waar is. Daarmee zakte RD door alle steunen en niveau's sinds 1993 en is voorzichtigheid dus op zijn plaats. Het zou wel eens lager kunnen gaan met RD.....veeeeeel lager.

Nu hebben we een belangrijk feit vandaag, Koninklijke Olie maakt vandaag cijfertjes bekend en misschien nog wel belangrijker, haar strategie. Vergist u zich niet, ik ga niet ineens de fundamenteel analist uithangen! Dat doen anderen gelukkig allemaal voor mij en de gevolgen daarvan zullen weer in de grafiek zichtbaar zijn. Op deze grafiek zou ik naar Verkopen gaan, maar daar moet ik iets aan toevoegen. Zoals gezegd is de grafiek tot en met de slotkoers van gisteren en op moment van schrijven is RD (gelukkig) weer teruggekeerd boven de redelijk belangrijke lijn op euro 10,30. Momenteel staat er iets van een island reversal en dat zou voor de korte termijn weer positief voor de koers kunnen zijn.

In doubt stay out en ik ben nu in twijfel over RD, verkopen of houden. Dit betekent ook niet kopen! Bent u op basis van andere gronden positief en wilt u kopen laat u zich dan door mij niet tegenhouden. Die gronden kunnen zijn op basis van fundamentele, strategische en/ of kwantitatieve analyse of simpelweg omdat RD "zo laag staat". Op basis van de huidige grafiek zou ik niet kopen, geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt! Regelmatige lezers van mijn columns weten dat ik pas boven euro 11,50 positiever ga worden.

De hekkensluiter van vandaag is de AEX.

Onze beursgraadmeter heeft het even moeilijk. Van 575,52 op 13 oktober tikte de index gisteren intraday 529,17 (ruim 45 punten lager) aan en laat dat laatste niveau nou onder de best wel belangrijke steun op 535 liggen. Gisteren brak de koers dus intraday neerwaarts door en de blauwe lijn én de oranje lijn. Een gelukje bij een ongeluk is dat de koers gisteren maar nipt onder de oranje steun sloot.

De beurs is nu open en de laatste koers op moment van schrijven is 536,78 en dat is boven 535, gelukkig. Maar dat is intraday en de slotkoers is veel belangrijker. Ik verwacht dus een gevecht tussen de bulls en bears en ben heel benieuwd hoe het de komende dagen zal gaan lopen. Zou de steun op 535 het gaan houden of zakt de index door de hoeven? Ik ben in ieder geval heel voorzichtig en zou nu geen longpositie willen bezitten, veel te riskant.

Een fijne donderdag en tot zaterdag. In het weekend kijk ik met u naar ASML, IMCD en Philips.

Technisch analist voor US Markets

Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

1 comment

30 oktober 2020, 13:04

Beste Marcel, ik heb een vraag over Shell, ik zie positieve divergentie op dag en weekbasis, een lagere koers met een hogere rsi, dat is voor mij juist wel een teken om te kopen. Voor mij is het dus wel een koop met een stoplos op 9.8 ofzo. mvg.Dirk

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.