Diegenen die mij volgen en de analyse van de AEX van afgelopen zaterdag hebben gelezen begrijpen dat ik nogal verrast was door de ontwikkeling bij de AEX maandag. Die zag ik niet aankomen! En met verrast bedoel ik niet blij verrast…
In de eerste column van deze nieuwe week kijk ik naar de AEX, Royal Dutch Shell, Arcelor Mittal en ING. Bij alle vier kijk ik naar de daggrafiek en die zijn stuk voor stuk intraday.
De eerste van de vier grafieken voor vandaag is ING.
U ziet het niet op het getoonde gedeelte van de koershistorie, maar ING is nog bij lange na niet op het niveau van voor Corona. Dat ligt rond de 11 euro en rechts op de grafiek ziet u de huidige koers zo rond euro 7,50 bewegen. Als ik naar de huidige grafiek kijk kan ik nu al beloven dat ING die 11 euro dit jaar niet meer gaat halen.
De vraag rijst dan of ING er heel slecht bijligt? Mijn antwoord is née, maar gelieve dan wel boven de horizontale paarse lijn te blijven. Deze lijn vinden we terug op het niveau euro 7,47. Onder dat niveau zou ik negatiever worden. Nu met de koers daar (nipt) boven heeft de koers vrije ruimte op te lopen naar de rode lijn die we op euro 8,34 zien. Terwijl ik dat schrijf realiseer ik me dat die weg omhoog niet helemaal vrij is, want ik zou een dalende trendlijn kunnen tekenen over de toppen van tweede helft november en eerste helft december. Die dalende trendlijn kan voor enige weerstand zorgen.
Voor nu zou ik op Houden uitkomen, waarbij een neerwaartse doorbraak van de paarse lijn een verzwakking van het plaatje zou betekenen. Maar daar is de stop voor, niet?
Ik ga door met Koninklijke Olie.
Sinds eind oktober heeft RD een mooie rit neergezet, maar inmiddels is het duidelijk dat het aandeel moeite heeft met de barrière rond euro 15,81. Sinds eind november en ook begin december zijn er al vele momenten geweest waarop verkopers zeiden tot hier en niet verder. Intraday kwam Olies drie keer boven de weerstand en één keer zelfs met de slotkoers. Echter, verkopers waren te sterk en drukten de koers er dan toch weer onder.
Afgelopen maandag kreeg de koers van Olies een rechtse hoek en moest even op de grond gaan zitten. Vertaald: de koers zakte met een gap ver weg, daalde nog verder, wist iets te herstellen en sloot ruim onder het hoogste punt van de maandagsessie.
De beweging van maandag en naar het zich laat aanzien ook dinsdag is een duidelijke verzwakking van de grafiek, van de technische conditie zo u wilt. Ik zou niet vooraan gaan staan dit aandeel te kopen. Heeft u het aandeel in bezit dan heeft u of de stop ver weggelegd of u heeft helemaal geen stop heeft toegepast. Uw risico!
+++++ + + + + +
Lezer Mister bluesky kon mijn analyse van afgelopen zaterdag waarderen, dank u daarvoor!
In zijn reactie verzocht hij ook naar drie op de AEX genoteerde aandelen te kijken. Ik zal die aandelen waarschijnlijk in de column van aanstaande donderdag behandelen.
Als u nu ook een favoriet heeft, laat het mij dan hieronder weten en wellicht komt uw aandeel of index dan ook in deze column.
+++++ + + + + +
We stomen door naar de AEX.
Zoals bij de aanhef al geschreven, deze kwam voor mij even uit onverwachte hoek. als u mijn column van afgelopen zaterdag nog even leest dan begrijpt u waarom.
Vrijdag werd de bovenkant van het stijgend trendkanaal nog aangetikt en maandag opende de koers ineens op de steunlijn van het trendkanaal, dus helemaal aan de onderkant. Lang hield die steunlijn het niet, want intraday viel de koers er ver onder. Als ik terugkijk dan zie ik twee signalen:
1. de lichte vorm van negatieve divergentie van de RSI, daar schreef ik zaterdag al over en
2. een bepaalde candle, die van vrijdag, daar schreef ik niets over.
Deze twee signalen (belletjes) zijn naar mijn mening geen indicatie dat de koers zó ver zou moeten wegvallen. Zo zien me maar weer dat TA geen exacte wetenschap is. Beter: het (kleine) gedeelte van het totale spectrum van de TA dat ik toepas.
Wat nu met de AEX? Wel, of we het willen of niet, dit was een duidelijke verzwakking. Vandaag en intraday klopte de koers op de onderkant van het stijgend trendkanaal. Let wel, die onderkant doet nu dienst als weerstand en tot nu toe is het niets meer en niets minder dan een pullback naar het uitbraakniveau. Ik houd dus op moment van schrijven rekening met lagere niveaus.
De laatste grafiek voor vandaag is Arcelor Mittal.
Wellicht valt u bij deze grafiek op dat ik meer koershistorie laat zien dan bij de bovenstaande drie grafieken. Dat doe ik natuurlijk niet zonder reden, want ik wilde de importantie van de rode horizontale lijn laten zien. Deze lijn op euro 16,85 doet dienst als steun. Het is een intra chart lijn, dat wil zeggen dat hij in het verleden al meerdere malen dienst heeft gedaan als zowel steun als weerstand.
Kijk ook eens naar de hellingshoek waarmee Arcelor steeg, die werd steeds feller. Zie het roze stijgende trendkanaal en daarna het groene stijgende trendkanaaltje. De laatste weken beweegt de koers van het staalconcern niet meer zo netjes binnen een trendkanaal en is het iets wilder geworden met grotere uitslagen.
Wat nu te doen met dit aandeel? Wel, als u long zit dan is er ondanks de grotere uitslagen niet veel reden om uit te stappen. U heeft uw niveau van uw stop al bepaald als het goed is en al dan niet doorgegeven aan de beurs, met alle voor- en nadelen van dien. Heeft u nog geen stop bepaald, dan is het de hoogste tijd dat wel te doen.
Ik wens u een fijne voortzetting van de dag!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.