Vandaag krijgt u een technische analyse van vier aandelen, een index en een edelmetaal. We blijven niet alleen in Nederland maar we gaan ook de grens over. Drie van de zes grafieken zijn op verzoek van lezers. We starten snel de machines op en gaan van start.
Ik begin met een belangrijke mededeling: de grafieken van de index en aandelen zijn voorbeurs gemaakt. Ze zijn dus tot en met de slotkoers van gisteren (woensdag). Ik werp als eerste een blik op de AEX.
Ten opzichte van afgelopen dinsdag is er niet zo heel veel veranderd op de grafiek van de AEX. Wel is de kracht van de weerstand, zie de rode onderbroken horizontale lijn, iets toegenomen. De index heeft daar weer de neus gestoten en is weer iets gedaald. Met onze beursgraadmeter zitten we dus min of meer gevangen tussen 719,60 aan de onderzijde en 736 aan de bovenzijde.
Kijken we van enige afstand naar het plaatje dan zien we nog steeds hogere bodems en hogere toppen en is er niet heel veel aanleiding om aan te nemen dat dit proces tot een einde is gekomen.
Dan ga ik al direct naar het eerste verzoek:
Goud. Op verzoek van lezer Mister bluesky. Dat goud uit het stijgende trendkanaal is gevallen spat duidelijk van de grafiek af. De val daarna was best fors, maar de koers lijkt nu steun te hebben gezocht op de groene onderbroken steunlijn. Die steun is te vinden rond USD 1.758.
De prijs van goud beweegt de laatste tijd binnen het roze blokje. De prijs zou daar aan de bovenkant kunnen uitbreken. Echter, op moment van schrijven acht ik de kans van een uitbraak juist aan de onderzijde hoger dan 50%. Voorzichtigheid geboden dus met deze grafiek.
Lezeres Helena vroeg of ik naar de grafiek van Nokia wilde kijken. Bij deze.
Ik besef dat ik redelijk veel lijnen heb getekend, maar toch is het redelijk simpel:
- de rode horizontale lijnen zijn weerstanden
- de groene horizontale lijn is een steun
- de lichtgroene lijn en de blauwe lijn zijn stijgende trendlijnen (beide steun)
Daarnaast hebben we de groene dalende trendlijn. Deze deed dienst als weerstand, maar de koers is daar met een gap opwaarts doorheen gebroken. Het roze blokje geeft de range aan waar Nokia zich tussen beweegt. Geen Koop, geen Verkoop, maar een goede Houden op moment van schrijven.
We gaan een korte blik op Olies werpen:
De twee belangrijkste items op de grafiek van RD zijn voor mij het stijgende trendkanaal en de oranje stijgende trendlijn.
De oranje stijgende trendlijn doet duidelijk dienst als weerstand. Merk op dat de lijn eerder dienst deed als steun. De lijn werd al in mei getest als weerstand en wederom in de maand die net is afgesloten, zie de twee rode pijlen.
Het stijgende trendkanaal is in die zin belangrijk dat de koers daarbinnen moet blijven om kans te maken op per saldo hogere koersen. Gisteren (woensdag) werd de onderzijde van het trendkanaal getest, zie de oranje pijl. De beurs is inmiddels open en de candle van vandaag neemt iets afscheid (tot nu toe) van de onderkant van het trendkanaal. Dat is positief.
We kijken nu naar Aegon. Wat ziet u na een korte blik op de grafiek? Een stijgende trend, een zijwaartse beweging of een dalende trend?
Diegenen die een dalende trend zien hebben het naar mijn bescheiden mening bij het rechte eind. Vanaf de top in maart zie ik lagere toppen en lagere bodems. Onder de blauwe en rode dalende trendlijnen zie ik een neerwaartse doorbraak van de paarse (voormalige) steunlijn. Op moment van schrijven zit Aegon gevangen binnen het roze blokje. Ik houd er rekening mee dat Aegon dat roze blokje aan de onderzijde gaat verlaten.
De beurs is inmiddels open en ik kan u vertellen dat de koers op moment van schrijven opwaarts door de rode dalende trendlijn is gebroken. Desalnittemin blijf ik voorzichtig.
De laatste grafiek voor vandaag is die van Volkswagen en is op verzoek van lezeres Helena.
Het eerste wat ik wil melden is dat de koers van VW neerwaarts door de oranje stijgende trendlijn is gevallen. Daarnaast zien we VW aardig inleveren onder de rode dalende trendlijn. Beide wapenfeiten speelden zich af binnen de rechthoek die we als tradingrange kunnen aanmerken.
Als ik de grafiek bekijk heb ik geen enkele drang om nu het aandeel nu aan te kopen. Het aandeel beweegt weliswaar dicht bij de onderzijde (steun) van de tradingrange, maar dat is voor mij niet voldoende om het aandeel op te pakken.
De volgende column verschijnt in het weekend, tot dan!
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.