Er zijn weer een aantal verzoeken binnengekomen en die gaan we in de column van vandaag technisch bekijken. Ik heb zelf ook enkele grafieken uitgekozen en zo zal er hopelijk weer een leuke mix ontstaan. Mocht u aandelen en/of indices missen, laat het dan onder bij de reacties even weten en wellicht vindt u uw favoriet de volgende keer in de columns terug.
Om in EK-sferen te blijven, we trappen af met de AEX.
Op de grafiek van de AEX gaat het er natuurlijk om of de voormalige relatief zware weerstand het nu gaat houden als nieuwe steun. Gisteren dook de koers er intraday onder, maar de slotkoers was dan wel weer boven die steun. Heel prematuur, maar het lijkt er dan op dat de steun zou kunnen gaan houden.
Het kan voor de wat meer offensieve belegger/trader zelfs een instappunt zijn, maar vergeet dan niet uw stop loss niveau te bepalen. Bij voorkeur vóórdat u de longpositie inneemt.
Lezer Dowjones wil graag een technische analyse van ASML en het zilver. Ik begin met het zilver.
Zilver liet minimaal drie verzwakkingen zien, drie die van de grafiek afspatten. Achtereenvolgens zette zilver een lagere top neer, viel uit het stijgende trendkanaal en viel door steunen, die werden gevormd door voorgaande bodems. Daar heeft uw adviseur weer helemaal gelijk als hij/zij roept: “Ja meneertje (mevrouwtje), op de top gaat nu eenmaal geen belletje”.
Na de recente dreun lijkt de koers nu steun te zoeken op een onopvallend bodempje van april dit jaar, zie de onderbroken lijn. Houd er echter rekening mee dat dit een tussenstation kan zijn. De kleine pauze in de daling om vervolgens verder weg te vallen. De bodem van eind maart wordt dan een target.
Ik kan iets van een stijgend trendkanaal tekenen bij ASML. De laatste top reikte niet meer tot aan de bovenkant van dat trendkanaal. Dat is op zich niet erg, maar wel iets om in het achterhoofd te houden. Het is iets minder sterk.
ASML lijkt nu uit op een test van de groene lijn die over de top van de maand april ligt. Het is wellicht nog te vroeg, maar ik verwacht dat deze steun het zou moeten gaan houden. Is dat onverhoopt niet het geval, houd u dan rekening met een rit naar de onderzijde van het stijgende trendkanaal. Mijns inziens mag u op dit moment nog steeds rekening houden met per saldo hogere koersen.
Hierboven ziet u de daggrafiek van onze Koninklijke. Waar ik eerst alleen het vraagtekentje had staan is het nu een zekerheidje geworden. De koers is inderdaad afgeketst op de oranje stijgende trendlijn die eerst dienst deed als steun en nu als weerstand. U ziet overigens dat de oranje trendlijn al twee keer eerder dienst deed als weerstand.
Een zijwaartse beweging voor de nabije toekomst bij RD is een zeer waarschijnlijk scenario wat mij betreft.
Prosus stond op de verlanglijst van lezer Mister bluesky.
Prosus gaat tot het gaatje. Beter gezegd: Prosus gaat tot de apex. U ziet de rode dalende trendlijn en de groene horizontale steunlijn. In plaats van een doorbraak in een eerder stadium van een van de twee lijnen kiest Prosus (Lees: u, ik en alle andere lezers en beleggers) ervoor om helemaal niets te kiezen en in het snijpunt te verdwijnen. Dat is ook een keuze!
Natuurlijk weten we nu dat daar i.i.g. deze week een eind aan gaat komen. Op moment van schrijven zie ik voor de komende periode Prosus boven de steun blijven, dus vertaald de rode lijn opwaarts uitnemen. Dus niet met kracht, maar door gewoon zijwaarts te bewegen. Mocht nu toch de steun het begeven, dan ligt er nog een steuntje onder, zie de groene onderbroken lijn.
Ik eindig met een korte blik op de AMX.
We kennen hem van afgelopen week toch? Lagere toppen, uit het stijgende trendkanaal gevallen en door een bodempje gezakt.
De blauwe horizontale lijn moet nu als vangnet dienen. Naar mijn mening is dat een lijn van betekenis, gezien het aantal keren dat die lijn zowel als weerstand als als steun is getest.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.