Het zal toch niet waar zijn!? Dit dacht ik na een blik op de grafiek van DSM te hebben geworpen. In de column van vandaag besteed ik aandacht aan de daggrafiek van DSM alsmede Akzo, Signify, ASML en IMCD. We gaan van start!
De eerste grafiek die we vandaag gaan bekijken is IMCD.
Herkent u het nog van de laatste keer dat ik naar IMCD keek? De vier horizontale tradingranges. Het blijft bijzonder en interessant, daar gaat het hart van een technisch analist sneller van kloppen.
De laatste tradingrange begon ergens in maart en eindigde in mei met een opwaartse uitbraak. U vindt dat moment bij het rode vlaggetje rechts bovenin de grafiek. In korte tijd steeg de koers van 125 euro naar vandaag een slot boven 133 euro.
Wat nu? Twee dagen na de uitbraak lijkt de koers al het uitbraakniveau te hebben getest. Onder het motto oude weerstand wordt nieuwe steun. Dat station is dus gepasseerd. Vanaf nu kan het óf nog veel hoger óf er gaat een reactie komen, neerwaarts wel te verstaan. Wellicht zult u nu zeggen ja, zo lust ik er nog wel een paar. Dat snap ik, maar ik ben geen waarzegger en dit zijn nu eenmaal de twee opties. Wellicht nog een derde: de zijwaartse beweging, maar daar geloof ik in dit geval niet in.
Als u het aandeel bezit, wat dan? Ik adviseer, en u voelt hem al aankomen, een stop. Een trailing stop wel te verstaan. Hoe strak u de stop laat lopen is aan u, hoeveel bent u bereid terug te geven aan de markt in het geval er een reactie komt.
Signify:
Op een heel andere manier dan IMCD vind ik de grafiek van Signify ook een hele mooie. Als ik voor de theorieboekjes een grafiek moet kiezen met hogere bodems en hogere toppen, dan zou ik zomaar op Signify kunnen uitkomen. Een mooi voorbeeld van een opwaartse trend.
Ik heb de lichtgroene trendlijn getekend, waar de koers even onderdook, maar alweer een aantal maanden beweegt de koers erboven. De koers zet ook hogere bodems en toppen neer boven de wat donkerder gekleurde stijgende trendlijn. Mag ik dit wel schrijven, je moet zo oppassen wat je zegt tegenwoordig.
De opwaartse uitbraak van de blauwe horizontale weerstandslijn was ook een mooie. Kan het hoger, gaat het hoger? Ik denk het wel, ik verwacht dat de recente top gaat sneuvelen.
Ik ga ASML met u bekijken.
Ik vind alle grafieken mooi vanavond, voor u vanochtend. Ook die van ASML. Wat vind ik het mooiste van deze grafiek? Dat is ongetwijfeld de lijn over de top van februari. Na een correctie werd deze tijdens het herstel eind maart opwaarts uitgenomen. Daarna steeg de koers flink door om daarna onder de dalende trendlijn een mooie (dubbele!) test neer te zetten. U weet het inmiddels toch? Oude weerstand wordt nieuwe steun.
Helemaal rechts op de grafiek is de koers opwaarts door de dalende trendlijn gestegen En dat kan de aanzet zijn tot een beweging naar de top van april. Laat uw stop lekker trailen. Als dit nog geen correct Nederlands werkwoord is dan stel ik voor dat vanaf nu wel zo te laten zijn!
Dan heb ik ook nog Akzo voor u.
Niet zoals IMCD vier maar slechts twee horizontale tradingranges. De meest recente heeft niet zo heel lang geleefd, ik schat iets meer dan een maand. Afgelopen vrijdag werd de tradingrange aan de bovenzijde uitgenomen. Ik zie de koers niet snel terugvallen binnen de tradingrange, dus dan blijven de volgende twee meest waarschijnlijke scenario’s over. Eén: direct door stijgen en twee: eerst het uitbraakniveau testen om dan de stijging door te zetten. Laat u uw trailingstop zo ruim trailen dat u met beide opties rekening houdt.
We gaan naar de laatste van vandaag en dat is DSM.
Bij de introductie schreef ik al het zal toch niet waar zijn? Maar het is waar, er staat gewoon een vierde stijgend trendkanaal!!!
Weliswaar veel korter van duur dan de andere drie, maar niet minder valide. Een lijn aan de onderkant over de twee laagste punten en de trendkanaallijn is ook al twee keer getest. Dus we hebben een trendkanaal. U heeft waarschijnlijk ook al gezien dat de koers ook boven de oranje dalende trendlijn beweegt.
Zit u in DSM? Zet de relaxfauteuil in de meest luie stand en geniet. Maar vergeet niet één minuutje per dag aandacht te besteden aan uw stop.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.