Op deze volgens de voorspellingen mooie zomerse dag wil ik vier aandelen uit de AEX tegen het licht houden. Vier aandelen die ik nog niet de revue heb laten passeren. Ik kijk naar IMCD, Randstad, Prosus en Philips en trap af met IMCD.
IMCD is a global leader in the sales, marketing and distribution of speciality chemicals and food ingredients.
Bovenstaande heb ik van hun website geplukt, dan weet u én waar het vandaan komt én wat IMCD doet.
Als u mij hier met enige regelmaat volgt dan weet u inmiddels wel hoe machtig interessant ik de reactie van de koersen op zoiets ingrijpend als Covid-19 vind. Was er al dan niet een nieuwe top vlak voor het virus, daalde het aandeel, hoe was de bodemvorming, herstelde de koers en hoe en wat doet de koers nu?
Wel, IMCD zette een top neer voor Covid-19, daalde, zocht 1 tot 2 weken een bodem en herstelde. IMCD herstelde zelfs zover dat de top van vóór het virus werd geëvenaard en er werd zelfs een hogere koers neergezet. Vergelijkt u dat hieronder maar eens met de andere drie grafieken.
De afgelopen maanden zoekt het aandeel rust en evenwicht binnen een bandbreedte met euro 76,70 als ondergrens en euro 81,95 als bovengrens. Dat is geen reden om IMCD in een portefeuille op te nemen, wel om het te houden.
Ik pak Randstad erbij:
Wat zien we bij de uitzender? Een top op gelijk niveau voor het virus, een val, enkele weken van bodemvorming en een herstel dat heel even ruim voorbij het 50% Fibonacci retracementniveau reikte. Kopers waren niet in staat dat niveau vast te houden en nu noteert Randstad zelfs onder het 50% Fibonacci retracementniveau.
Ligt Randstad er dan heel slecht bij? Née, zolang de koers boven de groene stijgende trendlijn weet te blijven zit er meer in het vat. Dat betekent voor mij op moment van schrijven niet dat ik direct een effectenrekening wil openen om RH met spoed aan te kopen!
Ik ga door met Prosus.
Het multinationale mediaconglomeraat noteert nog niet zo heel lang, maar wel al zolang dat we zien dat het voor het virus twee toppen op ongeveer gelijk niveau neerzette. Er was een daling, het bodemvormen duurde slechts enkele dagen en daarna reikte de koers met gemak tot aan boven de toppen van voor het virus.
Boven de groene stijgende trendlijn ziet u dat de koers eind mei, begin juni steun zoekt op het niveau van de toppen van begin 2020. ik heb over dat niveau de donkergroene horizontale lijn gelegd, op ongeveer euro 72,90. Gisteren (dinsdag) zocht Prosus in zijn prille bestaan een “all-tme-high” op! Zie het wijsvingertje.
Heeft u het aandeel in portefeuille, dan is er op moment van schrijven geen directe aanleiding (op basis van technische analyse!) om er afscheid van te nemen. Ik sluit niet uit dat de komende dagen even een stapje terug wordt gedaan. Zolang het aandeel boven de lichtgroene stijgende trendlijn weet te blijven is er geen vuiltje aan de lucht.
De hekkensluiter voor vandaag is Philips.
Hoe reageerde Philips op het virus? Net ervoor zette het al een lager topje neer, viel (uiteraard) weg, zocht iets van een Hit & Run bodem en werkt sindsdien aan een herstel. De top van voor het virus is nog niet aangetikt. Momenteel kunnen we een zijwaartse beweging ontwaren met euro 39,40 als ondergrens en euro 42,75 als bovengrens.
Ik wil Philips niet in mijn portefeuille opnemen op basis van deze grafiek, maar als ik het aandeel wel zou hebben wil ik er ook niet direct afscheid van nemen. Op moment van schrijven kom ik niet verder dan een houden.
Patroon:
Mocht u zich afvragen, waarom geeft hij (bijna) altijd een Houden af als hij een grafiek bespreekt, geloof me, vroeg of laat gaat dat veranderen. Dan komt er zeker ook Kopen en Verkopen voorbij, soms zelfs met extreme koersdoelen. Voor nu is het gewoon zoals ondergetekende denkt de grafieken op basis van TA te moeten beoordelen. Heb geduld dus!
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.