Ik wil met u drie aandelen uit de AEX bekijken en als index kies ik vandaag voor de AMX. Dus niet de AEX, maar het kleinere broertje. De drie aandelen zijn vandaag Heineken, Nationale Nederlanden en Randstad. Ik ga direct van start.
Laten we met de index beginnen.
Ik heb de koershistorie van de AMX dusdanig weergegeven dat u links nog de val door het virus ziet. Rechts daarvan ziet u het herstel wat er daarna plaats vond. Dat herstel is niet flitsend zoals bij sommige indices of aandelen, maar is meer gestaag. Een stap omhoog en dat gevolgd door een stapje omlaag, en dat keer op keer.
Rechts op de grafiek zien we dat de index opwaarts door de groene horizontale weerstandslijn is gebroken, dat was weer zo’n stap omhoog. Het is allemaal niet spectaculair, maar het gaat per saldo netjes omhoog. Die horizontale lijn ligt op 825,71 en doet na die opwaartse doorbraak dus dienst als steun. Dan heb ik ook nog het grijze lijntje getrokken, een stijgend trendlijntje. Nog niet van veel waarde, niet zo belangrijk daar de lijn over slechts twee punten is getrokken. Toch waardevol in die zin dat als dit trendlijntje neerwaarts wordt doorbroken dat er weer zo’n bekend belletje gaat. Bij een neerwaartse doorbraak zou een test van de horizontale steun kunnen volgen.
Ik ga door naar Randstad.
Randstad heeft wel iets weg van de grafiek van de AMX, niet? Ook hier ziet u nog de val door Corona en het gestage maar niet spectaculaire herstel. Hogere bodems gevolgd door hogere toppen.
Rechts op de grafiek gaat het er nu om spannen of Randstad de vorige top op euro 46,95 opwaarts weet uit te nemen. Boven het blauwe stijgende trendlijntje onderneemt Randstad een aanval op de weerstand op euro 46,95. Er zijn nu twee scenario’s mogelijk:
1. Randstad breekt opwaarts door de rode horizontale weerstandslijn of
2. de uitzender zakt door de blauwe trendlijn.
Ik heb geen idee welke van de twee scenario’s gaat uitkomen maar als ik moet kiezen dan is het dat Randstad door de blauwe lijn zakt. Als dat al gebeurt dan is dat niet het einde voor het aandeel. Het kan helemaal geen kwaad om na de mooie stijging even op adem te komen en kracht te verzamelen voor een tweede aanval op de rode weerstandslijn. Eén ding is zeker, in de zeer nabije toekomst gaat een van beide lijnen sneuvelen.
We gaan door met Heineken.
Het eerste wat mij opvalt is dat deze grafiek totaal niet lijkt op die van Randstad en de AMX. De val na Covid natuurlijk wel, daar ontkwam ook Heineken niet aan, maar ik doel op het herstel. Dat is niet langzaam maar gestaag. Het is meer twijfelachtig, aarzelend. Gedurende de maanden augustus, september en oktober bewoog de bierbrouwer binnen de roze zone zijwaarts. Onlangs is Heineken daar opwaarts uit ontsnapt, het doorbrak de weerstand op euro 80,25 die nu dan ook dienst doet als steun.
Het aandeel en de kopers kunnen nog niet echt genieten van de uitbraak, want het aandeel kwam en komt tot nu toe een weerstand tegen op euro 81,55. Daar ligt de rode horizontale weerstandslijn. Het zou voor bezitters (en kopers) van Heineken interessant zijn als de koers door euro 81,55 weet te breken, want de weg naar euro 85,55 komt dan open te liggen. Dat is het niveau van de top van eind juli.
Ik sluit vandaag af met Nationale Nederlanden.
Deze daggrafiek lijkt niet op de AMX en Randstad noch op Heineken. Na de dreun lijkt het met hogere bodems en hogere toppen nog op de AMX en Randstad, maar daarna gaat het meer zijwaarts. Die zijwaartse beweging zette begin augustus in.
Wat de laatste tijd opvalt is dat NN rond de blauwe trendlijn beweegt. Tot en met augustus werd die lijn als steun gebruikt, eind september werd die nog neerwaarts doorbroken maar nu kleeft de koers er een beetje omheen. Sinds oktober wordt die trendlijn niet meer als duidelijke steun of weerstand gezien. Welke lijn de laatste beursdagen wel als duidelijke lijn wordt gezien is de oranje horizontale lijn op euro 33,52. Deze doet tot nu toe (ook vandaag intraday) dienst als weerstand. Bij een opwaartse doorbraak van euro 33,52 kan NN naar euro 34,65. Niet zo spectaculair zult u opmerken en dat ben ik helemaal met u eens. Mocht echter in de toekomst het niveau 34,65 opwaarts worden uitgenomen dan komt de weg vrij naar euro 38,20, een top van februari dit jaar. En dat lijkt me dan wel weer interessant!
Ik wens u een fijne dinsdag.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.