...

TA: Negatieve sfeer zet markten onder druk

2 augustus 2018, 12:05 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (5)


Na een lange peri­ode van zek­er­heid, mooie cijfers en economis­che rust & samen­werk­ing liepen de beurzen sterk op de afgelopen jaren. Nu een aan­tal van deze voor­waar­den begin­nen weg te vallen brokkelt het vertrouwen in het finan­ciële stelsel steeds wat verder weg. Opti­misme maakt plaats voor pes­simisme en dat merken we aan terughoudend­heid van de beleg­ger. Zo wor­den de cijfer­t­jes wat strenger beo­ordeeld en wordt er niet meer blind ingekocht. Dit is bijvoor­beeld mooi te zien aan de Bit­coin, de hype is er wel een beet­je af en na het bereiken van de top rond de 20.000 dol­lar eind vorig jaar zien we de munt rustig en stil­let­jes doo­d­bloe­den. Cor­rec­ties zijn sterk­er dan de oplevin­gen en op den duur verwacht ik dat de bit­coin niet veel meer waard zal zijn. Jam­mer voor de groep die laat is ingestapt of dat zelfs nu nog doet maar dat mag een les zijn voor toekom­stige hypes: als het te mooi is om waar te zijn is het dat vaak ook..

Dan nog even de aan­dacht voor de Nas­daq: de tech­sec­tor is de afgelopen 10 jaar geëx­plodeerd en naar mijn mening ook terecht. Tech is hot en de toekomst en dat is ook vrij nor­maal wan­neer je naar de ken­merken van techbedri­jven en uitvin­din­gen kijkt. Deze par­ti­jen streven naar inno­vatie, ontwik­kel­ing, automa­tis­er­ing en goed opge­bouwde win­sten tegen min­i­male kosten. Anders dan de retail­sec­tor kan de tech­sec­tor door slim gebruik van eigen tech­nolo­gie haar effi­cien­cy opti­maal ver­hogen. Ook in het dagelijkse lev­en gebruiken we tech om processen te ver­snellen op het werk met automa­tion sys­te­men en data­bas­es maar ook thuis met ver­schil­lende elek­tro­n­is­che appa­rat­en en cloud omgevin­gen.

Toch bli­jft de tech­sec­tor gevoelig wan­neer het draait om de key: vei­ligheid. We leggen ons hele hebben en houden in de han­den van techbedri­jven. Alle mogelijke infor­matie van per­soon­lijke ken­merken tot bankgegevens staan in de cloud of op servers van techgi­gan­ten. De kun­st is deze goed te bescher­men want wan­neer dit niet gebeurt, zo zagen we bij Face­book, kan dit de kop kosten.

Sowieso lijken we op een keer­punt te zijn beland. We hebben dik 10 jaar van groei achter de rug op de beurzen. Alle indices hebben All Time Highs op de bor­den gezet de afgelopen 3 jaar en de AEX kwam onlangs nog tot de hoog­ste stand in bij­na 17 jaar tijd. Sail­lant detail is dat de Nas­daq in deze peri­ode meer dan 400% aan koer­swaarde heeft gewon­nen.

Waar de beurzen onlangs wat top­pen wis­ten te noteren hebben we de eerste golf naar bene­den al zien komen. De han­delss­pan­nin­gen tussen Chi­na en Trump zorgden voor wat koersver­lies op de indus­triële fond­sen, deze wer­den immers het hardst ger­aakt door de maa­trege­len. Momenteel zien we de tweede golf omlaag: tech. De tech­fond­sen lijken te veel te hebben gewon­nen en komen onder presta­tiedruk (cijfers kun­nen verwachtin­gen niet meer doen nakomen). Daar­naast gaan naar mijn verwacht­ing de hier­boven genoemde vei­ligheid en han­delss­pan­nin­gen een grotere rol spe­len de aankomende weken/​maanden.

Men zal scher­p­er wor­den en bli­jven op het bescher­men van per­soon­s­gegevens wat al een lan­glopende trend is. Daar­naast kun­nen Chi­na en Ameri­ka in een vol­gende fase van de dreigende han­del­soor­log elka­ar echt pijn gaan doen met maa­trege­len op elek­tron­i­ca, chips en half­fab­ri­cat­en voor de pro­duc­tie van tech­fond­sen. Ik voorzie dan ook een reurige peri­ode met veel valkuilen en met mij vele andere beleg­gers, dat is te zien aan de koer­sre­ac­ties van de afgelopen weken.

Kor­tom, alle ogen zullen op tech gericht zijn en daar wacht de richt­ing voor de alge­hele markt voor de komende peri­ode.

Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.