Op deze mooie vrijdag wandel ik met u langs een aantal grafieken die een negatieve divergentie laten zien. Dat het de grafieken van ASM International, Adyen en ASML zijn doet wat mij betreft niet veel ter zake. Als technisch analist ben ik niet zo zeer geïnteresseerd in namen als wel in grafieken. Ik sluit af met een mooie grafiek van NN Group.
Ik begin met ASM International.
Als eerste valt u misschien de lichtgroene stijgende trendlijn op, daarboven worden hogere bodems en toppen neergezet. Dan valt uw oog wellicht op de pijltjes, zowel in de grafiek als in de onderliggende indicator, de RSI. RSI staat voor Relatieve Sterkte Index. Ik ga hier niet uitleggen waar die voor staat en hoe die wordt berekend. Waar ik de RSI voor gebruik is voor een bevestiging, ik wil een hogere top in de grafiek zien die door de RSI wordt bevestigd.
Wat is bij ASM Int. zie is iets anders, namelijk een hogere top (vergelijk de groene pijl met de blauwe) die niet wordt bevestigd bij de RSI, vergelijk de rode pijl met de blauwe. De RSI zet een lagere top neer. Wat zegt dit, dat we in paniek moeten raken en geen hogere koersen meer mogen verwachten? Née, absoluut niet. Wat is het dan wel? Wel, ik zoek naar puzzlestukjes in de grafiek om te kunnen bepalen of bijvoorbeeld de trend doorzet of er een topvorming komt of dat de trend draait, alles wat me iets over het toekomstig koersverloop kan vertellen.
Deze divergentie bij ASM Int vertelt mij niets meer en niets minder dan dat ik moet gaan opletten en op zoek moet gaan naar meer (toekomstige) puzzlestukjes. Een volgens signaaltje kan bijvoorbeeld zijn dat de stijgende trendlijn neerwaarts wordt uitgenomen of een patroon of een signaal uit de candlesticks.
Heeft u wel eens iemand horen roepen: “Aan de top gaat geen belletje!”? Vanaf nu kunt u ze gelijk geven, er gaan namelijk doorgaans meerdere belletjes, je moet ze alleen (willen) horen.
Wat nu voor ASM Int…u mag rustig blijven zitten, maar plaats wel een vlaggetje. Houd het aandeel in de gaten en ga op zoek naar meer signalen, zodat u tijdig actie kunt nemen.
We gaan naar Adyen:
Dezelfde grafiek! Natuurlijk klopt daar niets van wat ik schrijf, maar ziet u ook hier de stijgende trendlijn en de negatieve divergentie? Dus een hogere top in de grafiek en dat die niet wordt bevestigd door de RSI.
Heeft u Adyen in de portefeuille, raakt u dan ook hier niet direct in paniek, in wezen is er niet veel aan de hand. Zet er wel een aantekening bij dat u dit aandeel in de gaten moet houden, op zoek naar meer stukjes van de puzzle. Een volgend stukje zou ook hier een doorbraak van de stijgende trendlijn kunnen zijn.
ASML laat ook een negatieve divergentie zien.
Op deze grafiek ziet u de overeenkomsten met de eerdere twee. U mag zelf de negatieve divergentie “spotten”. Naast de divergentie is er nog niet veel aan de hand, bezitters van het aandeel mogen op moment van schrijven blijven zitten. Houd de grafiek wel in de gaten op zoek naar meer aanwijzingen.
Zo vlak voor het weekend sluit ik af met NN Group.
Deze grafiek laat ik niet zien voor een negatieve divergentie, de toppen van de afgelopen maanden worden allemaal netjes bevestigd door de RSI. Ik wil met u kijken naar het wiggetje rechts op de grafiek die mij ook iets vertelt, alhoewel ik u er direct bij vertel dat dit er niet een uit het boekje is. Ik zou hem dus niet in een theorieboek opnemen.
U ziet de stijging vanaf ongeveer mei en dat de koers daarna in een patroontje van lagere toppen en hogere bodems komt. U hoeft geen technisch analist te zijn om te “weten” dat de koers daar binnenkort uit gaat lopen, hetzij zijwaarts, hetzij op- of neerwaarts. Nu is het leuke dat ik nu al mag verwachten dat het opwaarts zal zijn. Bent u dus nu de trotse bezitter van een aandeel NN dan kunt u blijven zitten met een aanwijzing dat u binnenkort wellicht hogere koersen gaat zien. Blijf natuurlijk altijd bedacht op andere aanwijzingen die de grafiek u geeft.
Conclusie:
Vandaag hebben we bij 3 van de 4 grafieken een negatieve divergentie gezien. De hogere top in de grafiek werd niet bevestigd door de onderliggende RSI. Dat kan een eerste teken van afzwakking van de technische conditie van het aandeel zijn. Niet in paniek raken, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.