Nederlandse banken hebben de afgelopen periode veel te verduren gehad. Vandaag pakken we ABN Amro en ING Groep erbij. Banken met een glansrijk verleden maar wie begin 2018 aandelen had gekocht zou anno nu met een verlies van 70% tot 80% zitten. De vraag is, mag het nu weer omhoog?
ABN Amro
Het aandeel ABN Amro kent al sinds januari 2018 barre tijden. Vanaf de top op ongeveer 28,30 EUR is de koers in een, nog steeds voortdurend, neergaand trendkanaal terecht gekomen. Op de onderstaande daggrafiek is te zien dat de malaise rondom het virus een trigger is geweest om het trendkanaal aan de onderkant te doorbreken. De negatieve rente en afschrijvingen op slechte particuliere en zakelijke leningen (mede door exposure naar de olie industrie waar sprake was van negatieve future contracten) speelt het bedrijf parten. In Q1 van dit jaar werd er een verlies van ongeveer 395 miljoen euro genoteerd. Na de uitbraak heeft de koers zich weer in een nieuwe neergaand trendkanaal gewurmd, wij gaan hier dieper op in bij afbeelding 2.
In de onderstaande afbeelding zoomen we in op het nieuwe trendkanaal waarin de koers zich momenteel bevindt. Het nieuwe trendkanaal is minder valide dan het voorgaande trendkanaal o.b.v. de volgende twee argumenten:
- Het nieuwe trendkanaal is met een duur van ongeveer 2 maanden aanzienlijk korter dan het voorgaande trendkanaal welke al ruim 2 jaar in de maak was;
- In het korte trendkanaal zijn de onderste en bovenste weerstandslijnen minder vaak getest dan in het lange trendkanaal.
Kortom het sentiment is op dit moment negatief. De huidige koersniveau’s zijn in het verleden nog niet aangetikt waardoor het de vraag is waar de bodem ligt. Tot nu toe ligt de bodem op een koers van 5,80 EUR. Op basis van de RSI-indicator liggen er mogelijkheden voor een korte opwaartse beweging binnen het trendkanaal. Het aan de bovenkant verlaten van het trendkanaal kan een kickstart zijn voor een beweging naar boven.
ING Groep
Dan gaan we naar ING Groep, de chart van deze bank is wat minder eentonig. Als we naar het grotere plaatje kijken dan zien we dat ook deze bank de weg omlaag ingezet heeft vanaf januari 2018. Begin 2019 brak de koers even uit waarna het uiteindelijk een oud steunniveau (8,28 EUR) voor de tweede keer zou testen. Vanaf dat moment ontwikkelde de koers zich positief tot aan de CRASH. Op de weg naar beneden werden meerdere GAPS gevormd net als bij ABN Amro.
Als we kijken naar de huidige stand van zaken zien we een dalende driehoek of WEDGE. Dit patroon heeft de volgende kenmerken:
- Neergaande trendlijn en daarmee dus lagere toppen;
- Horizontale weerstandslijn aan de onderkant van het patroon;
- Statistisch gezien breekt de koers vaker naar onderen uit.
Het is dus geen gegeven dat bij een dergelijk patroon de weg naar beneden verder wordt ingezet. Het aan de bovenkant verlaten van de driehoek en het op een positieve manier kruisen van de MOVING AVERAGES kunnen duiden op een positief momentum.
Conclusie
De banken hebben de afgelopen jaren al vele klappen gehad. Het is nu de vraag of de bodem in zicht is en we vanaf hier weer omhoog kunnen kijken. We kijken uit naar de Q2 cijfers waaruit zal blijken hoe crisisbestendig de banken ditmaal zijn.