Halverwege mei heb ik een artikel geschreven (zie link onderaan dit artikel) over ABN Amro en ING Groep. Beide banken hebben tijdens de crash 50% aan waarde verloren. Vandaag blikken we terug op het voorgaande artikel en schetsen een beeld van de huidige situatie.
ABN Amro
In de onderstaande dag chart is de situatie, welke in het vorige artikel besproken is, terug te vinden. De koers bewoog binnen een neergaand trendkanaal. We hadden besproken dat het sentiment op dat moment negatief was maar dat er ruimte was voor een opwaartse beweging op basis van de volgende twee punten:
- RSI-indicator welke zich rond de ‘oversold’ zone bewoog.
- Het aan de bovenkant verlaten van het trendkanaal kan een kickstart zijn voor een beweging naar boven.
Nu leggen we de huidige dag chart ernaast om de veranderingen in beeld te brengen. In een oogopslag zie ik 5 interessante punten. Om mijn gedachtegang te ontleden zal ik ze stuk voor stuk behandelen.
- Opwaartse breuk van het trendkanaal: Eind mei werd het trendkanaal opwaarts gebroken. Dit is een teken van kracht en kan ook een draai van de trend betekenen. Een draai van de trend zal ook via andere signalen/indicatoren bevestigd moeten worden.
- Nieuwe trendlijn: De koers breekt uit en beweegt zich momenteel langs een nieuwe opgaande trendlijn (blauw). Zolang deze trendlijn intact blijft is er sprake van opwaarts potentieel.
- Kruising moving averages: Het ziet ernaar uit dat de MA-20 (groene lijn) de MA-50 (rode lijn) opwaarts zal gaan kruisen. Dit is een signaal wat gebruikt kan worden voor het bevestigen van de nieuwe trend.
- Weerstand: De eerste weerstand ligt naar mijn inziens tussen de 9 — 9,30 EUR zone. Eerst zal de neerwaartse GAP van halverwege maart goedgemaakt worden. Ook werd de 9,30 weerstand halverwege maart neerwaarts getest en eind maart ook opwaarts getest.
- RSI indicator: De RSI beweegt zich nu boven de ‘overbought’ zone. Dit is voor mij een signaal dat de koers op de hele korte termijn even een stap terug zal doen om op adem te komen. In een dergelijk geval zal de trendlijn zich moeten bewijzen door stand te houden.
Dit zijn dus zomaar even 5 punten die je kan gebruiken om je verdere visie te vormen en te onderbouwen.
ING Groep
Dan gaan we over naar ING Groep. Net als bij ABN zit er opeens beweging in. Ten tijde van het vorige artikel zat het aandeel in een WEDGE met neergaande toppen en een horizontale weerstandslijn. Het aan de bovenkant verlaten van de driehoek en het op een positieve manier kruisen van de MOVING AVERAGES konden duiden op een positief momentum.
We zijn nog maar twee weken verder en op de meest actuele dag chart zie ik net als bij ABN veel gebeuren. Ik zal mijn waarnemingen weer even duidelijk uitsplitsen en toelichten.
- Uitbraak WEDGE. Halverwege mei brak de koers opwaarts uit de WEDGE. Statistisch gezien komt dit scenario minder vaak voor. Vaak wordt dit gezien als een ‘continuation pattern’ wat betekend dat de kans groot is dat de koers de weg naar beneden doorzet.
- Nieuwe trendlijn: De koers breekt uit en beweegt zich momenteel langs een nieuwe opgaande trendlijn (blauw). Zolang deze trendlijn intact blijft is er sprake van opwaarts potentieel.
- Kruising moving averages: De MA-20 (groene lijn) kruist de MA-50 (rode lijn) opwaarts. Dit is een signaal wat gebruikt kan worden voor het bevestigen van de nieuwe trend.
- Weerstand: Op dit moment liggen de eerstvolgende weerstanden op 7,50 EUR en 8,28 EUR. De eerste weerstand bestaat uit twee neerwaartste GAPS (zie groene markeringen) welke nog goed gemaakt moeten worden. De tweede weerstand is een oude ‘resistance’ van vorig jaar augustus welke meermaals is getest.
- RSI indicator: Net als bij ABN beweegt de RSI zich nu boven de ‘overbought’ zone. Dit is voor mij een signaal dat de koers op de hele korte termijn even een stap terug zal doen om op adem te komen. In een dergelijk geval zal de trendlijn zich moeten bewijzen door stand te houden.
Conclusie
De Nederlandse banken hebben veel te verduren gehad de afgelopen tijd. De tendens draait langzaam maar zeker van negatief naar positief. Beide aandelen laten opwaarts potentieel zien waarbij de trendlijn nauwlettend in de gaten gehouden moet worden. Wanneer ik beide banken vergelijk ben ik positiever gestemd over ING. De RSI staat op dit moment te hoog, een long positie op 6,50 EUR, onder de voorwaarde dat de trendlijn stand houdt, zou een leuk ritje omhoog kunnen opleveren. Gezien de huidige marktomstandigheden en de hoge volatiliteit zou ik de positie beperkt houden.
Link van het vorige artikel: