...

TA - Nederlandse banken, hoe staat we er nu voor?

8 juni 2020, 07:57 | Mister Jordan | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (2)

Halver­wege mei heb ik een artikel geschreven (zie link onder­aan dit artikel) over ABN Amro en ING Groep. Bei­de banken hebben tij­dens de crash 50% aan waarde ver­loren. Van­daag blikken we terug op het voor­gaande artikel en schet­sen een beeld van de huidi­ge situatie.


ABN Amro

In de onder­staande dag chart is de sit­u­atie, welke in het vorige artikel bespro­ken is, terug te vin­den. De koers bewoog bin­nen een neer­gaand trend­kanaal. We had­den bespro­ken dat het sen­ti­ment op dat moment negatief was maar dat er ruimte was voor een opwaartse beweg­ing op basis van de vol­gende twee punten:

  • RSI-indi­ca­tor welke zich rond de over­sold’ zone bewoog.
  • Het aan de bovenkant ver­lat­en van het trend­kanaal kan een kick­start zijn voor een beweg­ing naar boven.



Nu leggen we de huidi­ge dag chart ernaast om de veran­derin­gen in beeld te bren­gen. In een oogop­slag zie ik 5 inter­es­sante pun­ten. Om mijn gedachte­gang te ontle­den zal ik ze stuk voor stuk behandelen. 

  1. Opwaartse breuk van het trend­kanaal: Eind mei werd het trend­kanaal opwaarts gebro­ken. Dit is een teken van kracht en kan ook een draai van de trend beteke­nen. Een draai van de trend zal ook via andere signalen/​indicatoren beves­tigd moeten worden.
  2. Nieuwe trendli­jn: De koers breekt uit en beweegt zich momenteel langs een nieuwe opgaande trendli­jn (blauw). Zolang deze trendli­jn intact bli­jft is er sprake van opwaarts potentieel.
  3. Kruis­ing mov­ing aver­ages: Het ziet ernaar uit dat de MA-20 (groene lijn) de MA-50 (rode lijn) opwaarts zal gaan kruisen. Dit is een sig­naal wat gebruikt kan wor­den voor het beves­ti­gen van de nieuwe trend.
  4. Weer­stand: De eerste weer­stand ligt naar mijn inziens tussen de 9 — 9,30 EUR zone. Eerst zal de neer­waartse GAP van halver­wege maart goedge­maakt wor­den. Ook werd de 9,30 weer­stand halver­wege maart neer­waarts getest en eind maart ook opwaarts getest. 
  5. RSI indi­ca­tor: De RSI beweegt zich nu boven de over­bought’ zone. Dit is voor mij een sig­naal dat de koers op de hele korte ter­mi­jn even een stap terug zal doen om op adem te komen. In een dergelijk geval zal de trendli­jn zich moeten bewi­jzen door stand te houden.

Dit zijn dus zomaar even 5 pun­ten die je kan gebruiken om je verdere visie te vor­men en te onderbouwen. 

ING Groep

Dan gaan we over naar ING Groep. Net als bij ABN zit er opeens beweg­ing in. Ten tijde van het vorige artikel zat het aan­deel in een WEDGE met neer­gaande top­pen en een hor­i­zon­tale weer­stand­sli­jn. Het aan de bovenkant ver­lat­en van de driehoek en het op een posi­tieve manier kruisen van de MOV­ING AVER­AGES kon­den duiden op een posi­tief momentum. 


We zijn nog maar twee weken verder en op de meest actuele dag chart zie ik net als bij ABN veel gebeuren. Ik zal mijn waarne­min­gen weer even duidelijk uit­split­sen en toelichten.

  1. Uit­braak WEDGE. Halver­wege mei brak de koers opwaarts uit de WEDGE. Sta­tis­tisch gezien komt dit sce­nario min­der vaak voor. Vaak wordt dit gezien als een con­tin­u­a­tion pat­tern’ wat betek­end dat de kans groot is dat de koers de weg naar bene­den doorzet. 
  2. Nieuwe trendli­jn: De koers breekt uit en beweegt zich momenteel langs een nieuwe opgaande trendli­jn (blauw). Zolang deze trendli­jn intact bli­jft is er sprake van opwaarts potentieel.
  3. Kruis­ing mov­ing aver­ages: De MA-20 (groene lijn) kruist de MA-50 (rode lijn) opwaarts. Dit is een sig­naal wat gebruikt kan wor­den voor het beves­ti­gen van de nieuwe trend.
  4. Weer­stand: Op dit moment liggen de eerstvol­gende weer­standen op 7,50 EUR en 8,28 EUR. De eerste weer­stand bestaat uit twee neer­waart­ste GAPS (zie groene mark­erin­gen) welke nog goed gemaakt moeten wor­den. De tweede weer­stand is een oude resis­tance’ van vorig jaar augus­tus welke meer­maals is getest.
  5. RSI indi­ca­tor: Net als bij ABN beweegt de RSI zich nu boven de over­bought’ zone. Dit is voor mij een sig­naal dat de koers op de hele korte ter­mi­jn even een stap terug zal doen om op adem te komen. In een dergelijk geval zal de trendli­jn zich moeten bewi­jzen door stand te houden.

Con­clusie

De Ned­er­landse banken hebben veel te ver­duren gehad de afgelopen tijd. De ten­dens draait langza­am maar zek­er van negatief naar posi­tief. Bei­de aan­de­len lat­en opwaarts poten­tieel zien waar­bij de trendli­jn nauwlet­tend in de gat­en gehouden moet wor­den. Wan­neer ik bei­de banken vergelijk ben ik posi­tiev­er gestemd over ING. De RSI staat op dit moment te hoog, een long posi­tie op 6,50 EUR, onder de voor­waarde dat de trendli­jn stand houdt, zou een leuk rit­je omhoog kun­nen oplev­eren. Gezien de huidi­ge mark­tom­standighe­den en de hoge volatiliteit zou ik de posi­tie beperkt houden. 

Link van het vorige artikel:

https://​www​.usmar​kets​.nl/​t​e​c​h​n​i​s​c​h​e​-​a​n​a​l​y​s​e​/​t​a​-​n​e​d​e​r​l​a​n​d​s​e​-​b​a​n​k​e​n​-​m​a​g​-​h​e​t​-​w​e​e​r​-​o​mhoog


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.