Ik heb drie verzoeken gekregen, of eigenlijk vier zelfs, maar u zult straks zien dat ik twee vliegen in één klap sla. Daarnaast kom ik terug op DSM, een grafiek die in de column van dinsdag werd behandeld. Genoeg om over te schrijven vandaar dat ik voorstel direct van wal te steken.
Ik begin de column met de zogenaamde dubbelklapper: Alfen op verzoek van lezers Russia en Mister bluesky.
Links op de grafiek zien we nog een gedeelte van het stijgende trendkanaal waarbinnen Alfen zich bevond. Geschiedenis. We zien ook dat de koers uit dat trendkanaal is gevallen en daarna weer mooi opveerde, naar nu blijkt om de onderzijde van dat trendkanaal als weerstand te testen. Geschiedenis. Vervolgens ging Alfen onderuit en vond steun op ongeveer de bodem van oktober 2021. En het topje links op de grafiek. Geschiedenis.
Ergens in november begon de tradingrange die ik inmiddels met een oranje blokje heb aangegeven. Daarbinnen zoekt Alfen regelmatig gezellig de boven- en onderkant op. Gisteren werd intraday heel even de onderzijde weer aangetikt. Geschiedenis.
Wat mogen we nu verwachten? Dat is niet zo heel moeilijk: een beweging binnen die tradingrange totdat er een uitbraak komt! Een uitbraak aan de onderzijde kan een toekomstige koersval van ruim 7 euro betekenen. Als de koers aan de bovenzijde mocht uitbreken mag u ruim 7 euro naar boven kijken. In de tussentijd kunt u proberen de beweging binnen de range te bespelen. Gebruik in alle beschreven scenario’s een stop a.u.b.
Nasdaq:
De Nasdaq is de enige grafiek van vandaag die niet intraday is. Dat gezegd hebbende zien we dat de Nasdaq gisteren even in moest leveren. Wat heet, van hoog naar laag gingen er even ongeveer 500 af.
Maar op de grafiek kunnen we ook zien waar de daling (vooralsnog?) is gestopt. Yes, op de blauwe stijgende trendlijn. Er bestaat dus een kansje dat rond dit niveau kopers in de markt komen die de index weer iets optillen. Laat u echter nog niet op het verkeerde been zetten, want wat ik zie als ik van de top van november tot aan nu kijk: lagere toppen en lagere bodems. Mocht binnenkort de bodem van december sneuvelen dan is dat een bevestiging van dat proces.
TKH op verzoek van lezeres Russia.
Op het eerste gezicht lijkt er niets aan de hand bij de grafiek van TKH Group. De koers beweegt netjes boven de blauwe stijgende trendlijn. Dat is zo, maar we moeten wel de recente lagere top in de gaten houden. De belangrijke top op 31 december was lager dan die andere belangrijke top van november.
Kijk ook even waar de intraday koers van vandaag opereert, dat is links van het vergrootglas. Mocht u op iets langere termijn beleggen/traden/opereren, dan kunt u beslissen te blijven zitten, rekening te houden met een expeditie naar de blauwe stijgende trendlijn en dan nog steeds de wat langere termijn trend in de gaten houden. In de hoop dat de blauwe trendlijn zijn werk als steun gaat doen. Onder die lijn zou dan uw stop komen. Speelt u echter korter op de bal dan is hoogstwaarschijnlijk uw stop al aangetikt en zit u fris en fruitig met uw geld liquide kijkend naar een nieuwe opportunity!
BESI:
U ziet nog een gedeelte van het stijgende trendkanaal waarin BESI vrolijk hoger en hoger ging. Echter, aan al het mooie komt een einde en zo viel de koers uit dat trendkanaal. De stijging die daarop volgde was heel mooi, ondervond even wat weerstand van de onderzijde van dat oude trendkanaal, maar wist er gewoon weer in terug te keren! Er werd zelfs een nieuwe, hogere top neergezet. Achteraf is het interessant te kijken waar die stijging eindigde: in het midden van dat stijgende trendkanaal. Voor technisch analisten is dat een belangrijk niveau, vandaar dat de software automatisch een lijntje in het midden zet.
Terug naar de realiteit, we zitten al een tijdje met lagere toppen en lagere bodems binnen het rode dalende trendkanaaltje. Zoek ook even de candle van vandaag en dat is niet de rechtse van de twee rode candles!
Lagere koersdoelen kunnen 67,65 en 65,55 zijn. Mocht die laatste nu ook breken dan kan euro 62,10 worden opgezocht.
Aalberts op verzoek van lezeres Russia:
Naar mijn bescheiden mening is de grafiek van Aalberts de sterkste van de grafieken tot nu toe behandeld. Ik heb enkele stijgende trendlijntjes getekend en de oranje horizontale lijn. Die laatste doet dienst als steun. De laatste beursdagen is Aalberts lekker bezig met het vormen van weer een hogere top. Dat is prachtig, maar ik ga er een kleine kanttekening bij plaatsen. De RSI onder de grafiek doet niet mee, een negatieve divergentie derhalve.
Haast u zich nu niet om Aalberts direct te verkopen. Het is gewoon een belletje op de top. Word wel alerter dan u al was en ga op zoek naar meer aanwijzingen. Probeer bijvoorbeeld eens de negatieve divergentie binnen de negatieve divergentie te vinden!
Blijf zitten waar u zit (als u long zit tenminste) en kijk heel goed waar uw stop komt.
DSM naar aanleiding van een reactie van lezeres Russia.
Het is uiterst moeilijk om een technische analyse te schrijven. Krijgt u nu alstublieft geen medelijden met mij, dat is niet de bedoeling. Ik wil slechts zeggen dat ik nooit weet voor welke belegger of trader met exact welke positie ik schrijf. Ik moet het dus iets algemener houden.
U begrijp uw vragen absoluut! Ik schreef dinsdag, op het niveau een tikkeltje onder de rode weerstandslijn, dat iemand het best kon blijven zitten. Dit was om de mogelijkheid van een opwaartse uitbraak niet te missen. Zonder een longpositie in DSM vond ik het echter veel te riskant te kopen anticiperend op een mogelijke uitbraak, met in het achterhoofd een koersdaling. Als er zich nog steeds mensen afvragen waarom ik het altijd over die stop heb, misschien wordt het dan duidelijk als u naar bovenstaande koersbeweging kijkt.
Aan uw tactiek om DSM te verkopen net onder de rode lijn (weerstand) en weer te kopen bij een opwaartse uitbraak is niets mis. Transactiekosten en een mogelijke koerssprong bij een uitbraak kunnen het plaatje wat vervelender maken.
Als ik zelf aan het traden ben dan weet ik wat ik moet doen en ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen, behalve mezelf. Ik ken mezelf als trader en aan de andere zijde ken ik niemand aan de andere kant: U allen als lezers. Iedereen is verschillend. Vandaar dat ik het algemeen moet houden.
Ik hoop dat het zo iets duidelijker is geworden. Ik zie het wel als u nog iets wilt vragen.
+++++ + + + + +
Aan iedereen, blijf tolerant tegen elkaar. Heb respect voor elkaars mening en wissel op normale wijze van gedachten. Ik merk dat het daaraan nog wel eens schort. Meer kan ik helaas niet doen.
Ik zie u in het weekend weer!
+++++ + + + + +
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.