...

TA spanning stijgt bij Nasdaq!

4 maart 2021, 00:24 | Marcel Bronner | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 4 / 12 | (1)

De overheid heeft mijn verblijf in het buitenland zojuist verlengd tot minimaal 1 april, Mijn vlucht was oorspronkelijk 23 februari. Hartelijk bedankt overheid!

Om het te vieren krijgt u vandaag weer 5 grafieken voor de prijs van 4. Ik begin met een hele spannende grafiek van de Nasdaq, dan leg ik het verband met ASML en ASMI om daarna nog een blik te werpen op ING en de AEX.


Zoals vermeld begin ik met de Nasdaq.

In een eerdere column heb ik de Head & Shoulders al vermeld. De hoofd-schouder formatie is een patroon uit de subjectieve technische analyse. Subjectief omdat de een wel een H&S ziet en de ander niet, zo simpel kan het soms zijn. Dit is een hoofd-schouder top patroon. Dat wil zo veel zeggen als dat het een omkeerpatroon is. Overbodig te stellen dat de trend bij de Nasdaq stijgend is en dat we dus moeten anticiperen op het einde daarvan.

Ik kan u ook al een koerstarget geven: 11.765 punten. Rechts onder in de grafiek heb ik getracht de theoretische beweging te tekenen. Klachten over mijn tekentalent kunt u schriftelijk in drievoud indienen bij de regering!

Om de target te berekenen nemen we de afstand van het hoofd tot de neklijn en trekken dat verkregen getal dan af van het niveau als de neklijn wordt doorbroken. Zodoende kom ik op 11.765.

Nu is het zaak het volgende goed te lezen! In de daadwerkelijke grafiek staat naar mijn mening een H&S uit de boekjes, maar wat er nog ontbreekt is de neerwaartse doorbraak van de donkerblauwe neklijn. Als we niet te nauw kijken is de Nasdaq vanavond wel op het niveau van de neklijn gesloten. Wat wordt het scenario? Saved by the bell of gaat de neklijn sneuvelen? Wellicht dat we het donderdag of vrijdag al weten...

Dan schreef ik dat ik een verband ging leggen met ASML en ASMI. We gaan eerst naar ASML kijken.

ASML en ASMI komen beide uit de sector van de Nasdaq en zo ligt er een verband. Ook in de grafiek komt dat terug, kijk maar naar bovenstaande grafiek van ASML. Ziet u het? In een andere vorm weliswaar, maar toch. Jawel, een hoofd-schouder formatie.

Net als bij de Nasdaq heb ik er s en h bij geschreven, s voor schouder en h voor hoofd. De neklijn loopt vrij sterk op. De koers is net als bij de Nasdaq vrijwel op de neklijn gesloten. Mocht de neklijn worden doorbroken dan wordt het koersdoel 310 euro. Tijdens het schrijven van de column van zaterdag 6 maart ontdekte ik dat ik een cijfer verkeerd heb getypt. De bedoeling was een koersdoel van 410 neer te zetten, Excuus! Iets om rekening mee te houden, lijkt mij. Houd u uw stop loss of profit stop goed in de gaten alstublieft?

Hoe ligt ASMI erbij?

Ziet u nu het verband tussen de drie grafieken van de Nasdaq, ASML en ASMI? Jawel, ook ASM International laat een HS zien. Beter gezegd, ik zie in totaal drie HS patronen en natuurlijk staat dat open voor discussie. In het geval dat ik gelijk mocht krijgen, discussieert u dan niet te lang en neem actie. Ik heb overigens nooit gelijk. Er is er maar één die altijd gelijk heeft en dat is de markt!

Wat is het koersdoel van ASM Int. mocht de neklijn worden doorbroken? Die target ligt op euro 174. ASM int. is overigens net onder de neklijn gesloten...

Heeft u morgen (voor u vandaag) tijd om even naar uw stop te kijken wellicht?

Ik dender met u door naar de AEX.

Nee, geen head & shoulder bij de AEX. De AEX is breder qua sectoren dan de Nasdaq en consorten. Ik kan dus geen targets geven en daarnaast moet ik bekennen dat ik weinig zie in de AEX. Ik bedoel, ik zie geen trend of patroon of wat dan ook. Als u nu reageert dat de AEX al zo'n zes dagen zijwaarts beweegt dan geef ik u natuurlijk gelijk. Het is altijd interessant om te zien hoe een volatiele periode ineens omslaat in een zijwaartse beweging met relatief weinig uitslag.

De AEX doet dus even pas op de plaats en dat stelt u in de gelegenheid even rustig na te denken over uw volgende actie. Sukkelt u echter niet in slaap, want de markt weet u altijd wreed in uw slaap te storen!

Vandaag eindig ik met een financial.

ING is goed bezig. Hoe het bedrijf zelf het doet weet ik niet, maar op de grafiek is het goed bezig! De blauwe lijn was al opwaarts doorbroken en daardoor kwam er ruimte vrij naar de oranje lijn rond euro 9,76. Even melden, zie de disclaimer, ik heb ING in de portefeuille. In ieder geval tot en met 3 maart.

ING staat nu voor de uitdaging door die oranje horizontale lijn te breken. Deze lijn doet nu dienst als weerstand. Als het de financial lukt door die oranje lijn te breken, dan komt er ruimte vrij voor een rit naar de rode weerstand op euro 10,90. Of die uitbraak er komt en wanneer, dat weet ik niet. Wellicht laat de financial de teugels even vieren en zoekt het eerst de blauwe (steun)lijn weer op. Hoe dan ook, het is een aandeel om even in de gaten te houden!

Ik wens u een fijne donderdag.

Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.

Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.

Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.