Vier verzoeken en slechts drie grafieken. Hoe zit dat? Als u meer wilt weten lees dan snel de column. Daarnaast de volgende twee charts in de serie “nieuwe” AEX fondsen.
Dames gaan voor dus eerst
CAC-40 op verzoek van lezeres lda:
Ik heb de grafiek eens anders benaderd, vanuit het idee van golven. Stel nu eens dat de stijging bij de groene pijl de eerste golf zou zijn. Opwaarts hè, dat is duidelijk. Dan is de daling bij de rode pijl de correctie op de stijging. Inmiddels zitten we dan in de tweede opwaartse golf bij de blauwe lijn. Die stijging heeft de “high” van de eerste golf opwaarts uitgenomen en voorzichtig mogen we dan meer verwachten. Blijven zitten met een trailing stop.
Nasdag op verzoek van lezer Dowjones:
Met een verwijzing naar de Franse index hierboven ziet u wellicht de eerste opwaartse golf gevolgd door de correctie daarop. En wellicht dat we nu zijn begonnen aan de tweede opwaartse golf.
Boven de blauwe lijn hebben we in ieder geval iets van een dubbele bodem en met het zo goed als bereiken van het koersdoel is de paarse dalende trendlijn opwaarts uitgenomen. Bij de paarse pijl ziet u de test van die uitbraak en nu mogen we ons dus voorzichtig gaan voorbereiden op een aanval op het recente topje. Met een beetje geluk gaat die dan ook nog opwaarts worden uitgenomen.
MA <=> lezeres lda:
Geen grafiek dus vraagt u zich wellicht af welk aandeel MA is. Als ik M.A. schrijf geef ik al een kleine clou weg.
Lezeres lda vraagt zich af waarom ik de Moving Average niet in de grafieken gebruik. Volgens haar is het Voortschrijdend Gemiddelde een prima richtingaanwijzer en kan het bij aandelen, indices, edelmetalen en meer worden gebruikt. Dat ga ik niet ontkennen, ik ben het er volledig meer eens.
Elke technische analist heeft zijn eigen stijl. Er is geen eenheidsworst type technisch analist. Als we alle vormen van TA bekijken, manieren van chartweergave, indicatoren, timeframes, systemen en wat je verder nog kan bedenken kom je op “ontelbare” manieren van technische analyse bedrijven.
Bij mijn stijl hoort niet de MA. Dat is niet meer dan een persoonlijke voorkeur.
Als u wilt dat ik eens een grafiek bekijk met een MA dan mag u die gerust aanvragen. Ik zal er dan proberen iets voor u van te maken. Geeft u dan wel even aan welke van de onnoemelijk veel Moving Averages u wilt hebben? Ziet u het, daar gaan we al !!
ASM International:
Als ik een beetje kan tellen dan is dit nummer zestien in de reeks van de 25 aandelen in de huidige AEX. Als ik eerst kijk naar de top in november en de ontwikkeling daarna dan zien we iets dat we de laatste tijd wel vaker zien. Eerst een daling, dan zijwaarts en dan opwaarts. Als we naar de beweging onder de rode lijn kijken dan kunnen we ook zeggen dat het vooralsnog blijft steken bij zijwaarts en dat er nog geen sprake is van opwaarts. Leuk toch die onduidelijkheid, het lijkt het echte leven wel!
We maken een kansje dat de beweging binnen het driehoekje een voorbode is van een verdere stijging. Na een stijging zien we wel vaker een driehoekje. De koers zou daar dan opwaarts moeten uitbreken en dan volgt een stijging gelijk aan de beweging daarvoor.
Àls dat zou gebeuren (die opwaartse uitbraak) dan komt het koersdoel duidelijk boven de rode weerstandslijn te liggen. Dat zou de draai dalend/zijwaarts/opwaarts compleet maken.
Zestien down, negen to go.
Zilver op verzoek van lezer Mister bluesky:
Op de chart van zilver heb ik alle lijntjes weggehaald. Het blauwe blokje is gebleven en is in een rood blokje veranderd. Onder de nieuwe rode dalende trendlijn ziet u het zilver aardig inleveren. Als de daling van vandaag intraday ook de slotkoers wordt dan dringt zilver weer het blokje binnen. We moeten dan rekening gaan houden met een verdere daling naar de onderzijde van het rode blokje.
Bericht van Guy Boscart:
Nu kunt u meedoen tot 1 APRIL voor slechts €35. Schrijf u meteen in via de link https://www.usmarkets.nl/tradershop en dan staat u snel op de lijst met leden …
Als het goed is heb ik nu alle verzoeken behandeld. Als dat toch niet zo is, trekt u dan even aan de bel? Nieuwe verzoeken zijn natuurlijk welkom!
Randstad:
In het begin van 2022 vervolgde Randstad de stijging die werd ingezet in het jaar daarvoor. Na de top in juli (2022) werd de daling ingezet, alhoewel die top van juli nog wel even werd geëvenaard. Daarna ging het toch echt omlaag, zelfs tot aan oktober. We zien nu een duidelijke bodem in oktober 2022 gevolgd door een mooie stijging.
Blijven tellen Marcel, dit is nummer zeventien.
Binnen het blokje zijn kopers en verkopers nu even redelijk grote vrienden. Het evenwicht waar we als mens altijd naar op zoek zijn is gevonden. Maar u weet net zo goed als ik dat dat evenwicht geen lang leven zal zijn beschoren. We gaan een uitbraak krijgen!
ik heb alleen geen idee aan welke kant. Als ik geld moest inzetten, verplicht, dan zou ik op een opwaartse uitbraak inzetten. Maar ik moet niets!
Met een beetje geluk zie ik u in het weekend weer.…
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.