We gaan naar twee indices en twee aandelen kijken. Gelijk verdeeld over Amerika en Nederland. In de VS zijn Apple en de Nasdaq aan de beurt en in Nederland kijk ik naar ASM International en de AEX.
We gaan maar direct van start zou ik zeggen.
Ik begin de column met de AEX.
Ik heb de (rare?) gewoonte de column als het ware op te bouwen. Wat ik bedoel te zeggen, ik schrijf een gedeelte en “save” het dan. Dat betekent ook dat het dan al wordt gepubliceerd op USMarkets. Vandaar dat er ook wel eens onder een column een bericht van een lezer staat die schrijft dat ik een grafiek ben vergeten. Dat stel ik zeer op prijs, maar het is dus eigenlijk dat ik dan gewoon nog met de column bezig ben!
Ook nu ben ik bezig en ik ga de daggrafiek van de AEX analyseren. Ik ben daar nog niet klaar mee en het is wellicht een leuk idee als u de column van afgelopen zaterdag in de tussentijd leest: uitgebreide analyse van de AEX. Heeft u die al gelezen dan kunt u nu iets anders gaan doen en later terugkeren voor de column van vandaag!
Er is een stukje besluiteloosheid aan het ontstaan bij de AEX. Kopers en verkopers houden elkaar binnen een smalle bandbreedte voor de zesde beursdag in evenwicht. De blauwe tradingrange heeft als grenzen 651,50 aan de onderzijde en 659,20 aan de bovenzijde. Die zesde beursdag is overigens nog geen feit, want de beurs is nog niet gesloten. Intraday blijft de index er wel binnen.
Als we niet te nauw kijken heeft de tradingrange een hoogte van 8 punten. We kunnen dus al targets berekenen. Als de index opwaarts uitbreekt dan is het koersdoel 668. Mocht de beursgraadmeter er aan de onderzijde uitvallen dan komt 644 in beeld. Als ik nu moet gokken, want meer is het niet, dan ga ik voor 55 – 60% voor een val uit de tradingrange. De kans dat de index opwaarts uitbreekt komt dan op 40 – 45%. De komende dagen komen er zeer waarschijnlijk meer aanwijzingen.
Ik ben inmiddels naar de daggrafiek van Apple gegaan.
Als u meetelt, Apple heeft drie keer de neus gestoten aan USD 138. Afgelopen januari leek het aandeel opwaarts uit te breken, maar al vrij snel droogde de koopgolf op gevolgd door een redelijk snelle en felle daling die de koers weer onder 138 bracht.
Hoe fel de daling ook was, al eerder dan bij de lichtgroene stijgende trendlijn kwamen de kopers weer terug met als resultaat dat ik nu een klein opwaarts trendlijntje kan tekenen, zie het donkergroene lijntje.
Als ik op dit moment verplicht zou moeten kiezen of de koers opwaarts door de blauwe weerstand gaat of neerwaarts door het donkergroene lijntje dan kies ik voor de laatste. Gelukkig verplicht niemand mij daartoe en kan ik afwachten en pas dan actie ondernemen. Bogend op jarenlange ervaring als beleggingsadviseur verbaasde het mij altijd dat veel mensen de drang (verplichting?) hadden te kopen/investeren, zelfs op momenten dan men beter even niet in de markt zou moeten stappen. U weet het wellicht, maar voor de zekerheid: als u (gedeeltelijk) liquide zit, niemand anders dan u zelf bepaalt het moment van instappen.
We blijven nog even in de VS en gaan naar de Nasdaq.
Als technisch analist moet ik alleen naar plaatjes kijken, maar je zou de huidige situatie maar moeten verklaren. Virus, wereld op zijn kop, verplichte sluitingen van bedrijven, lockdowns, avondklok en ga nog maar even door en aan de andere kant all-time-highs bij de Nasdaq. Zou het de lage/negatieve rente zijn? Ik ga maar beter snel naar de grafiek!
Die grafiek ligt er geweldig bij. Hogere bodems, hogere toppen, het ene all-time-high na het andere. Het kan niet op! Als ik echt ga zoeken dan kan ik iets “negatiefs” melden. Zie de twee oranje lijntjes in de grafiek, daarmee geef ik een negatieve divergentie aan. OK, en dan kan ik ook nog melden dat de weekgrafiek een hele licht negatieve divergentie aangeeft middels de RSI. Dan hebben we het gehad.
Terug naar de daggrafiek, dan zou ik nog kunnen schrijven dat de groene stijgende trendlijn een wel hele steile hellingshoek kent en dat de kans dus bestaat dat deze neerwaarts gaat worden uitgenomen. Als dat zou gebeuren, dan past dat vooralsnog in het proces van hogere bodems en hogere toppen.
Ik keer weer terug naar Nederland voor de laatste grafiek van vandaag, die van ASM International.
Nog zo’n grafiek om de vingers bij af te likken. Links op de grafiek ging het per saldo nog zijwaarts, maar inmiddels zitten we al sinds eind oktober 2020 in een mooie opwaartse trend met hogere bodems en hogere toppen. Net als bij de Nasdaq worden er ook bij ASM International aan de lopende band nieuwe all-time-highs neergezet.
Kan ik bij dit aandeel iets negatiefs schrijven? Jawel, de negatieve divergentie bij de RSI. Nu niet direct uw bezit verkopen, het is niet meer en niets minder dan een belletje aan de top. Het beeld zou iets anders worden als ook de oranje trendlijn en de blauwe steun op euro 225,90 neerwaarts zouden breken.
Blijf dus zitten in dit aandeel en kijk nog een keer kritisch naar uw stop.
Technisch analist voor US Markets
Marcel Bronner is zelfstandig technisch analist.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren. Hij heeft geen positie in de individuele aandelen die hij bespreekt.