Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ”TA Trading Aandelen & Indices Service”. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 mei 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie:
Europa
In Europa kenden de beurzen gisteren uiteindelijk een matige dag. Hoewel de markten voorbeurs wat negatief stonden trokken de standen richting en vlak na de opening mooi aan waardoor de beurzen zelfs even wat winsten lieten zien. Zo zagen we de AEX zelfs bijna even twee punten in de plus staan terwijl de CAC40 en de DAX ook leuk meededen. Na de opening van Wall Street veranderde natuurlijk ook het sentiment in Europa en zagen we de aandelenmarkten over de hele breedte wat inleveren. De AEX sloot uiteindelijk 1,5 punt lager terwijl de CAC40 met een klein minnetje van 10 punten de dag sloot. De DAX bleef licht positief met 15 pluspuntjes maar vergeet niet dat deze index al zwaar achterloopt ten aanzien van de rest van Europa en dinsdag al 200 punten moest inleveren.
Al met al een matige dag dus in Europa die geen positief vervolg konden geven aan de daling van een dag daarvoor. Technisch gezien was dit ook redelijk gemakkelijk te verklaren wanneer we kijken naar de 200-MA lijnen en de koersontwikkelingen rondom deze technische niveaus. Zo zagen we de AEX en de CAC40 dinsdag na een kort uitstapje boven het 200-MA weer onder deze niveaus sluiten waardoor het plaatje al wat negatief werd. Daarnaast hebben we bij de DAX een snelle dalende beweging gezien nadat deze index de 12.500 weerstand aantikte. Voor de zoveelste keer kwam de DAX hier niet langs en inmiddels is het ook al even geleden dat de DAX überhaupt in de buurt is geweest van het 200-MA dat rond de 12.700 punten staat. Begin februari zakte men namelijk met geweld door deze 200-MA lijn en sindsdien is de DAX enorm aan het sukkelen.
Verder laat de AEX ook een negatief koerspatroon zien. De Nederlandse hoofdindex heeft precies rond dezelfde niveaus, vlak boven het 200-MA, een dubbele top genoteerd. Ik vind dit een zwakke ontwikkeling helemaal gezien het feit dat de toppen vlak boven het 200-MA (normaal steunbiedend) worden gevormd waarna de index makkelijk onder het 200-MA zakt. Dit houdt in dat de druk op de koersen aanzienlijk is en blijft en vooralsnog de onrust het winst van normale technische patronen.
Daily AEX:Daily DAX:Wall Street
In Amerika blijft het dus allemaal wat onrustig op de markten. De beurzen draaiden richting de opening van Amerika en dat heeft in mijn ogen nog steeds te maken met de politieke instabiliteit die Trump met zich meebrengt. Beleggers houden nou eenmaal niet van onzekerheid en al helemaal niet wanneer het vitale punten aangaat zoals bijvoorbeeld de vrije handel van de wereld en de Verenigde Staten.
Dat het met name de grote industrials aangaat is natuurlijk logisch. Waar andere sectoren zich voornamelijk richten op tech, innovaties en dienstverlening gaat het voor een aantal grote bedrijven binnen de Dow Jones met name over het verwerken van grote hoeveelheden staal. Vliegtuigen, groot werktuig voor in de bouw of andere infrastructuur projecten die van heel veel staal hele sterke producten maken. Waarom het zo pijn kan doen als deze fondsen beginnen te haperen en uiteindelijk beginnen te dalen kan ik makkelijk uitleggen aan het volgende voorbeeld.
De Dow Jones is een prijsgewogen index en elke daling in Dollars (absoluut gezien dus) kan erg veel pijn doen. In dat opzicht is de aandelenkoers vaak belangrijker dan de marktkapitalisatie binnen een index. In begin 2016 waren fondsen zoals Boeing, Caterpillar en 3M nog redelijk bescheiden fondsen binnen de Dow Jones. Met een notering van respectievelijk $100, $60, $135 waren deze fondsen weliswaar redelijk van formaat maar was het allemaal nog redelijk in perspectief met de rest en waren er nog een aantal fondsen die veel grote waren. Deze fondsen noteren nu, schrik niet, $330, $155 en $235. Daarmee zijn deze fondsen dusdanig opgelopen dat ze een veel belangrijkere rol hebben gekregen binnen de Dow Jones. Boeing is inmiddels zelfs het grootste fonds qua prijs binnen de prijsgewogen Dow Jones en dat betekent dat wanneer Boeing begint te rammelen dit goed te merken is in de VS. Neem daarbij bijvoorbeeld een Caterpillar en een 3M en er ontstaan grote koersbewegingen.
Voor nu is het dan ook voornamelijk zaak om de instabiliteit weg te nemen. Dit gaan wij met z’n allen niet kunnen doen en is een taak voor de Amerikaanse politiek die naar mijn mening een toontje lager zal moeten gaan zingen en snel in gesprek moeten gaan met buitenlandse partijen om deze aanstaande crisis/handelsoorlog in de kiem te smoren. Trump wil weliswaar zijn eigen markt en werkers beschermen maar op den duur doet hij zijn eigen volk alleen maar maar pijn door het algehele prijspeil te verhogen door tarieven en een handelsoorlog.
Voor nu verwacht ik dan ook dat de markten nog wel wat verder kunnen wegzakken. De Dow Jones kan de komende dagen terug richting de 24.000 punten nu men de 25.000 grens heeft doorbroken. De index heeft namelijk ook een serie van lagere toppen neergezet en zal normaliter deze dalende trend ook volgen door een lagere bodem te noteren. Verder zien we de Nasdaq weer onder de oude ATH van 7.505 punten staan, de index zakt door de grens van 7.500 punten en daarmee valt de Nasdaq weer binnen de oude trend en is de uitbraak volledig mislukt. Dit geldt ook voor de S&P 500 die gisteren opnieuw wat moesten inleveren, een halve procent verloren en onder de 2.750 punten sloten.
Daily Dow Jones:Daily S&P 500:Daily Nasdaq:Met vriendelijke groet,