...

TA: Matige sessie zorgt voor lagere koersen, industrials blijven onder druk staan

15 maart 2018, 07:49 | Daïm Boscart | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (2)

Wederom wis­ten de beurzen gis­teren niet op gang te komen en richt­ing de open­ing van Wall Street zagen we dan ook meer en meer onrust ontstaan. De groene futures maak­ten plaats voor rode getallen op de bor­den en met name de Dow Jones had het erg lastig. De Amerikaanse hoofdin­dex viel na open­ing direct terug zak­te zelfs even meer dan 300 pun­ten in het rood en sloot uitein­delijk 1% lager met een min van 250 pun­ten. Hier­mee werd opnieuw duidelijk dat men toch behoor­lijk bli­jft vrezen voor het beleid dat het Witte Huis voert. Het ontslaan van de Min­is­ter van Buiten­landse zak­en Tiler­son die echt bek­end stond als voor­stander van vri­je han­del is een nieuwe stap van Trump in het oog­sten van onrust. Hier­bij bli­jft natu­urlijk ook angst ontstaan voor een tegen­re­ac­tie van Chi­na waarmee een han­del­soor­log kan wor­den ontke­tend. In ieder geval hebben de indus­triële par­ti­jen in de VS hier last van aangezien we fond­sen als Boe­ing en Cater­pil­lar flink zien schom­me­len en inlev­eren. Zolang er geen duidelijkheid komt over dit issue en men bli­jft dreigen met verdere belem­merin­gen van de vri­je han­del zal het sen­ti­ment in de VS wat negatief bli­jven.

Goed nieuws voor de liefheb­bers van Aan­de­len en Indices: anal­ist Daïm Boscart ver­zorgt ook sig­nalen op aan­de­len en indices via de TA Trad­ing Aan­de­len & Indices Ser­vice”. U kunt dit abon­nement uit­proberen tot 1 mei 2018 voor slechts €39,-. Voor meer infor­matie zie: 

Europa
In Europa kenden de beurzen gis­teren uitein­delijk een matige dag. Hoewel de mark­ten voor­beurs wat negatief ston­den trokken de standen richt­ing en vlak na de open­ing mooi aan waar­door de beurzen zelfs even wat win­sten lieten zien. Zo zagen we de AEX zelfs bij­na even twee pun­ten in de plus staan ter­wi­jl de CAC40 en de DAX ook leuk meed­e­den. Na de open­ing van Wall Street veran­derde natu­urlijk ook het sen­ti­ment in Europa en zagen we de aan­de­len­mark­ten over de hele breedte wat inlev­eren. De AEX sloot uitein­delijk 1,5 punt lager ter­wi­jl de CAC40 met een klein min­net­je van 10 pun­ten de dag sloot. De DAX bleef licht posi­tief met 15 plus­pun­t­jes maar vergeet niet dat deze index al zwaar achter­loopt ten aanzien van de rest van Europa en dins­dag al 200 pun­ten moest inlev­eren.

Al met al een matige dag dus in Europa die geen posi­tief ver­volg kon­den geven aan de dal­ing van een dag daar­voor. Tech­nisch gezien was dit ook redelijk gemakke­lijk te verk­laren wan­neer we kijken naar de 200-MA lij­nen en de koer­son­twik­kelin­gen ron­dom deze tech­nis­che niveaus. Zo zagen we de AEX en de CAC40 dins­dag na een kort uit­stap­je boven het 200-MA weer onder deze niveaus sluiten waar­door het plaat­je al wat negatief werd. Daar­naast hebben we bij de DAX een snelle dal­ende beweg­ing gezien nadat deze index de 12.500 weer­stand aan­tik­te. Voor de zoveel­ste keer kwam de DAX hier niet langs en inmid­dels is het ook al even gele­den dat de DAX über­haupt in de buurt is geweest van het 200-MA dat rond de 12.700 pun­ten staat. Begin feb­ru­ari zak­te men namelijk met geweld door deze 200-MA lijn en sinds­di­en is de DAX enorm aan het sukke­len.

Verder laat de AEX ook een negatief koerspa­troon zien. De Ned­er­landse hoofdin­dex heeft pre­cies rond dezelfde niveaus, vlak boven het 200-MA, een dubbele top geno­teerd. Ik vind dit een zwakke ontwik­kel­ing hele­maal gezien het feit dat de top­pen vlak boven het 200-MA (nor­maal ste­un­biedend) wor­den gevor­md waar­na de index makke­lijk onder het 200-MA zakt. Dit houdt in dat de druk op de koersen aanzien­lijk is en bli­jft en vooral­snog de onrust het winst van nor­male tech­nis­che patro­nen.

Dai­ly AEX:Dai­ly DAX:Wall Street
In Ameri­ka bli­jft het dus alle­maal wat onrustig op de mark­ten. De beurzen draaiden richt­ing de open­ing van Ameri­ka en dat heeft in mijn ogen nog steeds te mak­en met de poli­tieke insta­biliteit die Trump met zich mee­brengt. Beleg­gers houden nou een­maal niet van onzek­er­heid en al hele­maal niet wan­neer het vitale pun­ten aan­gaat zoals bijvoor­beeld de vri­je han­del van de wereld en de Verenigde Stat­en.

Dat het met name de grote indus­tri­als aan­gaat is natu­urlijk logisch. Waar andere sec­toren zich voor­namelijk richt­en op tech, inno­vaties en dien­stver­len­ing gaat het voor een aan­tal grote bedri­jven bin­nen de Dow Jones met name over het ver­w­erken van grote hoeveel­he­den staal. Vlieg­tu­igen, groot werk­tu­ig voor in de bouw of andere infra­struc­tu­ur pro­jecten die van heel veel staal hele sterke pro­ducten mak­en. Waarom het zo pijn kan doen als deze fond­sen begin­nen te haperen en uitein­delijk begin­nen te dalen kan ik makke­lijk uit­leggen aan het vol­gende voor­beeld.

De Dow Jones is een pri­js­ge­wogen index en elke dal­ing in Dol­lars (absolu­ut gezien dus) kan erg veel pijn doen. In dat opzicht is de aan­de­lenko­ers vaak belan­grijk­er dan de mark­tkap­i­tal­isatie bin­nen een index. In begin 2016 waren fond­sen zoals Boe­ing, Cater­pil­lar en 3M nog redelijk beschei­den fond­sen bin­nen de Dow Jones. Met een noter­ing van respec­tievelijk $100, $60, $135 waren deze fond­sen weliswaar redelijk van for­maat maar was het alle­maal nog redelijk in per­spec­tief met de rest en waren er nog een aan­tal fond­sen die veel grote waren. Deze fond­sen noteren nu, schrik niet, $330, $155 en $235. Daarmee zijn deze fond­sen dus­danig opgelopen dat ze een veel belan­grijkere rol hebben gekre­gen bin­nen de Dow Jones. Boe­ing is inmid­dels zelfs het groot­ste fonds qua pri­js bin­nen de pri­js­ge­wogen Dow Jones en dat betekent dat wan­neer Boe­ing begint te ram­me­len dit goed te merken is in de VS. Neem daar­bij bijvoor­beeld een Cater­pil­lar en een 3M en er ontstaan grote koers­be­weg­in­gen.

Voor nu is het dan ook voor­namelijk zaak om de insta­biliteit weg te nemen. Dit gaan wij met z’n allen niet kun­nen doen en is een taak voor de Amerikaanse poli­tiek die naar mijn mening een toon­t­je lager zal moeten gaan zin­gen en snel in gesprek moeten gaan met buiten­landse par­ti­jen om deze aanstaande crisis/​handelsoorlog in de kiem te smoren. Trump wil weliswaar zijn eigen markt en werk­ers bescher­men maar op den duur doet hij zijn eigen volk alleen maar maar pijn door het alge­hele pri­jspeil te ver­hogen door tarieven en een han­del­soor­log.

Voor nu verwacht ik dan ook dat de mark­ten nog wel wat verder kun­nen wegza­kken. De Dow Jones kan de komende dagen terug richt­ing de 24.000 pun­ten nu men de 25.000 grens heeft door­bro­ken. De index heeft namelijk ook een serie van lagere top­pen neergezet en zal nor­maliter deze dal­ende trend ook vol­gen door een lagere bodem te noteren. Verder zien we de Nas­daq weer onder de oude ATH van 7.505 pun­ten staan, de index zakt door de grens van 7.500 pun­ten en daarmee valt de Nas­daq weer bin­nen de oude trend en is de uit­braak volledig mis­lukt. Dit geldt ook voor de S&P 500 die gis­teren opnieuw wat moesten inlev­eren, een halve pro­cent ver­loren en onder de 2.750 pun­ten sloten.

Dai­ly Dow Jones:
Dai­ly S&P 500:Dai­ly Nas­daq:Met vrien­delijke groet,

Daïm Boscart | US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.