Door het sterke slot van de AEX gisteren kon de index gisteren 2.4 punten bijschrijven, hiermee eindigde de index boven de belangrijke 453 weerstand. Nabeurs zagen we dat men in Amerika gewoon doorging met waar men vorige week mee bezig was. De indices op Wall Street schoten richting het einde van de dag omhoog en sloten hiermee de dag af met enkele nieuwe verbazingwekkende records. Zodoende blijft men in Amerika hangen in de enorme ”Bullmarkt” van de afgelopen weken na de verkiezingen in de VS. De Dow Jones sloot de dag af rond de 18.960 punten terwijl de S&P de dag sloot rond de 2.200 punten. Nu de AEX hard op weg is naar de 458 – 460 weerstand zone kan het dit duwtje in de rug van de grote jongens uit Amerika wel gebruiken. De futures voorbeurs geven een opening aan voor de AEX die hoger zal zijn en zodoende lijkt het erop dat de AEX wel heel snel de 458 – 460 zone kan gaan bereiken.
AEX ”Bullish”
Op de dagchart van de AEX is het technisch beeld voor de Nederlandse index ook nog ”Bullish”. De index blijft hangen in de opwaartse trend op de middellange termijn. Na de forse correctie van eind vorig jaar / begin dit jaar heeft de index in februari een bodem gevormd op 378 punten. Vanaf dit punt is de huidige uptrend in gang gezet, de oplopende bodem steunlijn loopt sindsdien als een rode draad door de dagchart van de AEX en leidt de index naar hogere koersen. Aan de bovenkant blijft de 458 weerstand een moeilijk te nemen horde en het lukte dit jaar slechts vier keer om deze grens (tijdelijk) te slechten.
Vanaf juli is het koersverloop van de AEX redelijk zijwaarts te noemen, de index beweegt in een range van 20 punten met als bodem 437,6 en als top 458 punten. Op enkele uitschieters omhoog na ”zwerft” de AEX al een half jaar in deze range. Een test aan de bovenkant resulteerde meerdere malen in een terugval richting de onderkant van de range rond de 437,6 punten. Hier is in deze periode drie keer een bodem gevormd wat duidt op een driedubbele bodem formatie. Wanneer deze formatie zal worden voltooid en er een uitbraak zal plaats vinden aan de bovenkant (458−460 punten) kan er een koersdoel worden geformuleerd aan de hand van de opzet van deze formatie. Het verschil tussen de bodem en de bovenkant van de range (437.6−458 punten) wordt dan geëxtrapoleerd aan de bovenkant van de chart waarmee het koersdoel voor de AEX bij een uitbraak 475 – 478 punten wordt.
Druk aan onderkant wordt opgevoerd
De afgelopen dagen komen er ook meer signalen naar boven die de druk voor de AEX vergroten. Met name aan de onderkant van de trading range zie ik wat ontwikkelingen die het speelveld voor de AEX verkleinen:
- De oplopende bodem steunlijn op de dagchart loopt dusdanig op dat hij ruim boven de 437,6 punten staat. De steunlijn wacht nu rond de 443 punten.
- Het 200-daags gemiddelde nadert de bodem steunlijn en staat momenteel ook rond de 443 punten.
- Het 50-daags gemiddelde van de AEX staat op 450,45 en dient nu als steun voor de index.
- Het grijs gemarkeerde gebied toont dat de er veel opwaartse druk ontstaat rond de steunlijn van 445 punten.
Weerstand voor de AEX nu eerst 455 punten waarna de AEX op zoek kan gaan naar de 458 – 460 weerstandzone. Hierboven zal de AEX weerstand ondervinden bij de 463 punten waarna de AEX de jaartop op 466,17 punten kan gaan testen. Steun voor de AEX nu eerst 453 punten met daaronder het 50-daags gemiddelde op 450,5 als steun voor de AEX. Hieronder zal eerst de steunlijn van 448 punten de koers van de AEX moeten opvangen waarna de zojuist beschreven steunzone van 443 – 445 punten in het vizier komt.
Daily AEX:Op de uurchart is de stijgende trend die vorige week maandag is ingezet duidelijk te zien. De AEX is na het bereiken van de steunlijn op 445 punten de weg omhoog weer ingeslagen. Vanaf dit punt is een aaneenschakeling aan hoger toppen en bodems waar te nemen. Op de uurchart had de AEX veel moeite met het doorbreken van de weerstand op 453 punten maar aan het einde van de sessie gisteren is de AEX erin geslaagd deze weerstand te doorbreken. Als we de futures mogen geloven zal de AEX vandaag ruim boven de 453 punten openen en dus zal dit punt nu als steun voor de AEX fungeren. Weerstand voor de AEX op de dagchart eerst de bovenkant van het trendkanaal op 456,5 punten met daarboven de 458 punten als weerstand. Steun voor de AEX op de uurgrafiek nu eerst de 453 punten met daaronder de onderkant van het trendkanaal op 452 punten. Hieronder steun voor de AEX rond de 448,8 waarna de 445 steunlijn de koers van de AEX zal moeten opvangen.
Hourly AEX:Aandeel in focus:
Vandaag bespreek ik het aandeel Heineken. De Nederlandse bierproducent heeft de afgelopen weken flink wat aan koerswaarde mogen inleveren en lijkt een van de grote verliezers van de aanstelling van Trump. Het bedrijf heeft een groot aandeel in de Mexicaanse biermarkt en zoals men weet wordt er gevreesd dat de protectionistische maatregelen van Trump ten opzichte van Mexico de handel tussen deze twee landen geen goed zal doen.
Technisch is Heineken zeer diep terug gevallen en staat de koers van het aandeel weer rond hetzelfde niveau als september vorig jaar. Destijds luidde deze bodem een rally richting de 85.5 in en werden verbeterde de technische condities van Heineken. Ook nu viel de koers van Heineken terug tot de meest recente bodem van 69,25. Hier is de koers van Heineken opgevangen en weer wat hersteld tot 71,5. Hier is het herstel van Heineken gaan stagneren en terug gevallen tot de steunlijn van 70,75. Aangezien de koers van Heineken hier een tijdelijke bodem lijkt te vormen verwacht ik dat de koers van Heineken binnen afzienbare tijd weer richting de volgende weerstand van 73,5 zal stijgen:
- Longkans Heineken
- Koersdoel 73.5−75
- StopLoss: 68.5
In mijn TA van gisteren besprak ik een Longkans voor het aandeel Galapagos. De koers van het aandeel leek te consolideren rond de 56,25 steun maar zakte hier gisteren toch doorheen. Hieronder consolideert de koers rond de 55,75 wat kan duiden op een tijdelijke bodem. Hierdoor blijft Galapagos koopwaardig en dus blijft de Longkans staan onder dezelfde voorwaarde.
Hourly Galapagos:Met vriendelijke groet,
Daïm Boscart
US Markets