Goed nieuws voor de liefhebbers van Aandelen en Indices: analist Daïm Boscart verzorgt ook signalen op aandelen en indices via de ”TA Trading Aandelen & Indices Service”. U kunt dit abonnement uitproberen tot 1 maart 2018 voor slechts €39,-. Voor meer informatie zie:
Europa
In Europa ziet men name de AEX er nog steeds behoorlijk sterk uit. Ondanks enkele verwoede pogingen van de BEARS wil de AEX er nog niet aan toegeven. De Nederlandse hoofdindex blijft behoorlijk stand houden en handhaaft zich boven het belangrijke 50-daags gemiddelde. Hier wacht nu rond de 546 punten een zeer belangrijk krachtpunt voor de AEX op de daggrafiek waar men in mijn ogen niet zo makkelijk onder zal gaan zakken. Daarnaast is het 50-MA in mijn ogen een zeer belangrijke graadmeter voor momentum en vorm van een onderliggende waarde. Zo hanteer ik met name voor korte termijn beslissingen de volgende vuistregel, bijneen notering onder het 50-MA is op de korte termijn sprake van een negatief beeld op de beursvloer terwijl er bij een notering boven het 50-MA nog steeds hoop op meer is. Zo zie ik voor de AEX dus nog hoop op meer en kan de index met een beetje geluk nog wel richting de jaartopzone van 555⁄558 punten.
Voor de DAX ziet het er allemaal wat moeizamer uit de afgelopen dagen. De Duitse hoofdindex glijdt telkens weg tot vlak onder het 50-MA maar blijft hier wel erg dichtbij staan. Ook houden de BULLS de DAX boven de 13.000 puntengrens die nog steeds erg belangrijk is voor de Duitsers. Een notering onder het 50-MA én de 13.000 punten zou in mijn ogen namelijk een serieuze technische verzwakking zijn die voor een ommekeer van de korte termijn trend zou kunnnen zorgen. Voor nu is het doel voor de DAX dan ook vrij duidelijk: handhaven boven de 13.000 punten en aan de hand van de oplopende steunbiedende lijn onder de bodems weer groeien tot boven het 50-MA om vervolgens de 13.350 zone opnieuw te testen. Bij een doorbraak van de 13.350 punten in 2018 kunnen we volgend jaar mooi beginnen en direct al een nieuwe All Time zien wanneer de DAX zal doorschieten tot boven de 13.525 punten.
De Euro/Dollar verhouding blijft de laatste weken nog wat rommelen. Na vele omzwervingen en uitschieters blijft de Euro koers de laatste dagen/weken nu wat steken rond de 1,18÷1,19 waar het tussen een belangrijke steun en weerstand noteert. Aan de bovenzijde zien we namelijk de topzone van dit jaar rond de 1,20÷1,21 terwijl vlak onder de huidige koers een belangrijk steungebied wacht rond de 1,162÷1,172. We kunnen ervan uitgaan dat de Euro/Dollar koers rond de 1,18÷1,19 het jaar uitgaat maar het wordt interessant om volgend jaar te zien hoe deze koers zich zal gaan ontwikkelen. De Europese indices zijn de afgelopen maanden namelijk erg afhankelijk gebleken van de Euro en waar deze steeg moesten de Europese beurzen aan waarde inleveren. Aan de andere kant was elke dip van de Euro een mooie mogelijkheid voor de beurzen om te stijgen richting de topzones die we dit jaar hebben gezien. In 2018 komt er weer een grote stroom aan belangrijke Macro-Economische cijfers aan die de Euro en Dollar richting kunnen geven. Daarnaast zullen de Centrale Banken, overheden en de inflatie- en werkgelegenheidscijfers voor de nodige reuring kunnen zorgen. Daarnaast heeft de FED in de vorm van Powell een nieuwe directeur die in februari zijn opwachting zal maken en wellicht voor een verrassing op de markten kan gaan zorgen. Mijn devies voor volgend jaar is dan ook de Euro/Dollar zeer nauwlettend te volgen wanneer u handelt op de Europese beurzen.
Daily AEX:Daily DAX:Daily Euro:Wall Street
In Amerika waren de beurzen gisteren wel geopend en hier zagen we een klein verlies op een redelijk kalme dag. De techbeleggers probeerden de boel echter wel wat op te schudden zo viel te zien aan de bewegelijke Nasdaq. Die viel intraday toch even redelijk terug met een min van ruim 45 punten maar aan het einde van de sessie was hier nog zo’n 23 minpunten van over waardoor de schade voor de Nasdaq gisteren enigszins beperkt bleef. Dit hoort ook op dage zoals deze, de periode tussen Kerst en Oud & Nieuw is van oudsher namelijk een zeer rustige periode op de beurs waar handelaren en fundmanagers hun verlof opnemen en er weinig belangrijke events op de agenda staan. Ook op Wall Street worden er dus geen grote uitslagen meer verwacht en zodoende kunnen de beurzen de opgaande trend ”gewoon” volgen.
De Amerikaanse indices blijven dan ook redelijk stabiel liggen en houden de toppen in het vizier. Zo sloot de Dow Jones gisteren keurig rond de 24.750 punten waardoor de 25.000 grens binnen 1% van de huidige koers blijft. Ook de S&P 500 deed het naar behoren gisteren en wist net als de Dow Jones haar koerswaarde vast te houden. De indices bezweken dus niet onder de neerwaartse druk die de Nasdaq de markt probeerde op te leggen en respecteren hiermee de rust die normaliter in deze periode van het jaar op de beurzen te vinden is.
Technisch blijven de indices in Amerika de uitbraak voortzetten aangezien de indices boven de uitbraakzones blijven staan. Daarnaast blijft men nieuwe, hogere toppen vormen waar de bodems minder diep worden. De opwaartse trend wordt dus doorgetrokken tot 2018 waar een nieuw, naar mijn idee totaal anders, beursjaar staat te wachten. Vooralsnog blijft de trend echter opwaarts en die dienen we dan ook te respecteren. Zodoende koppel ik de volgende koersdoelen aan de Amerikaanse indices voor de korte termijn:
Dow Jones 25.000
S&P 500 2.700
Nasdaq 7.000
Dow Transport 11.000
Daily Dow Jones:Daily Nasdaq:Daily S&P 500:Met vriendelijke groet,