KPN, Just Eat Takeaway, ING, IMCD en Heineken, dat zijn ze vandaag. De derde column van in totaal vijf met daarin alle 25 aandelen uit de AEX.
Ik stel voor dat we van start gaan.
We hebben al 10 aandelen uit de AEX gezien en vandaag zijn de volgende vijf aan de beurt. Ik begin met KPN.
Ik heb de koershistorie gepakt terug tot en met ergens in augustus 2019, zodoende kon ik de top van september 2019 laten zien. Met die top is KPN nu aan het worstelen.
KPN daalde extra als gevolg van het virus, maar zat daarvoor al in een dalende trend. Daarmee wijkt het aandeel af van veel andere aandelen. In september 2020 werd een duidelijke bodem neergezet en sindsdien is KPN bezig met een mooie serie hogere bodems en hogere toppen neer te zetten. Het telecombedrijf heeft in maart (2021) al even het niveau van de top van september 2019 aangetikt, maar kopers waren niet bereid meer voor KPN te betalen. Wellicht is het een kwestie van tijd en moet ik schrijven waren nog niet bereid, maar dat zullen we waarschijnlijk binnenkort weten.
Zolang KPN boven de grijze stijgende trendlijn blijft en hogere bodems en hogere toppen blijft neerzetten is ook KPN een fijn aandeel on te bezitten. U weet al wat er nu komen gaat: u kunt blijven zitten en kijkt u alleen even naar uw stop.
We gaan eten, Just Eat Takeaway is aan de beurt.
Dit aandeel was niet medeverantwoordelijk voor de enorme stijging van de AEX de laatste tijd. Ik ben bijna blij met deze grafiek met lagere toppen en lagere bodems, want de rest van de grafieken lijken allemaal hetzelfde: Stijgend.
Het is overigens niet zo dat Just Eat Takeaway het heel slecht doet, dat valt reuze mee.
Als we het uitstapje van september 2020 even vergeten dan zien we dat het aandeel een weerstand heeft op euro 102,30. Ik heb op dat niveau de rode horizontale lijn getrokken. Begin 2021 werd deze weerstand voor het laatst aangetikt en direct daaropvolgend liet de koers een serie lagere toppen en bodems zien. Rechts op de grafiek proberen kopers daar een eind aan te maken, er zijn 2 positieve ontwikkelingen te melden:
1. een hogere bodem
2. de opwaartse uitname van het dalende trendlijntje.
Waar we nu allen naar uitkijken is een hogere top dan die in maart. Bezit u het aandeel dan kunt u blijven zitten met een stop bijvoorbeeld net onder een van de recente bodems.
We gaan een financial bekijken.
+++++ + + + + +
Ik moet even kort iets kwijt. Heel veel mensen vragen mij of het niet gevaarlijk is in Brazilië met zoveel besmettingen, inmiddels al meer dan 12,5 miljoen! Dank u allen voor de bezorgdheid. Ik voel me hier 100% veilig.
Hier volgt een weetje, iets wat de media niet vertelt. In Brazilië is het aantal besmettingen op de totale bevolking 5,91%. In Nederland is het 7,22%. Ik heb de cijfers vandaag van allecijfers.nl geplukt. Zo, hebben we dat ook even in perspectief geplaatst. Terug naar de analyses.
+++++ + + + + +
ING heeft het na de enorme dreun door het virus prima gedaan. U ziet met hier en daar een hapering een aaneenschakeling van hogere bodems en toppen. Na de opwaartse doorbraak van de oranje weerstand op euro 9,76 leek ING op weg naar de volgende horizontale weerstand op euro 10,90. Er vond zelfs een mooie test van de oranje lijn plaats. Deze lijn werd als steun opgezocht en dat is meestal een teken voor de volgende stijging. Echter, afgelopen week stootte de financial voor de derde keer op rij het hoofd tegen euro 10,57. Kopers moeten ING dus door 10,57 tillen voor een rit naar 10,90. Dat is niet onwaarschijnlijk op moment van schrijven, maar we moeten ook serieus rekening houden met een triple top op euro 10,57.
Er is nog geen reden afscheid van ING te nemen, maar kijkt u wel even naar het niveau van uw stop?
Dit aandeel kunnen we er wel van beschuldigen dat het heeft bijgedragen aan de stijging van de AEX. IMCD doet het echter in etappes. Het laat een stijging zien gevolgd door een per saldo zijwaartse beweging. Dan weer een stijging en weer een zijwaartse beweging, enzovoorts. In de maanden maart en april brak IMCD met het zijwaartse verhaal en ging het alleen nog maar opwaarts.
Ik zou bij IMCD weer kunnen copy-pasten: Blijf gerust zitten en laat het aandeel lekker door stijgen. Besteed één minuutje per dag om te beoordelen of uw stop nog op de juiste plaats ligt.
We sluiten vandaag af met een biertje, als laatste is Heineken aan de beurt.
Het is vandaag iets afwisselender met de grafieken, ze laten niet allemaal dezelfde stijging zien. Niet dat Heineken niet weet wat stijgen is, kijkt u maar eens naar de mooie beweging van november 2020. Daarna raakte de bierbrouwer in een licht dalend trendkanaal en werd er per saldo licht ingeleverd.
Bij het rode pijltje ziet u een uitstapje buiten het trendkanaal. Dat duurde niet lang, al snel wist Heineken weer binnen het trendkanaal terug te keren en weer een mooie felle stijging neer te zetten. Daarna leverde de koers weer iets in, tot ongeveer het midden van het trendkanaal. Als u het vergrootglas erbij pakt, dan ziet u nu voor de tweede beursdag op rij een slot buiten (lees boven) het trendkanaal. We gaan de komende dagen zien of dat een vervolg gaat krijgen.
Zolang Heineken boven de groene stijgende trendlijn blijft kunt u relatief rustig blijven zitten, mijmerend waar u uw stop plaatst.
Donderdag ben ik terug met de volgende vijf aandelen.
Marcel Bronner schrijft als zelfstandig technisch analist columns voor US Markets.
Hij benadert de markt op basis van technische analyse. Zijn analyses zijn geen beleggingsadvies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analyses gebruiken als één van de vele componenten om uw beslissing op te baseren.
Schrijft hij over een aandeel dat hij in portefeuille heeft, dan meldt hij dat in die column.