...

TA in de olie

1 juni 2020, 09:16 | Marcel Bronner | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Bij de analyse van afgelopen vri­jdag kwam ik het ver­zoek tegen een aan­tal aan­de­len uit de olie sec­tor te bek­ijken. Lez­er Dman­tione” kwam met deze lijst: RD, ENI, Total, Equinor en BP. Wel, lat­en we direct van start gaan!


Ik begin met BP en hoewel ik enige twi­jfel heb of ik de goede” BP uit de sys­te­men heb gehaald vol­gt hier het plaatje:

Begin okto­ber 2019 werd hier een belan­grijke top neergezet en ver­vol­gens zien we British Petro­le­um lagere top­pen en lagere bodems neerzetten. Bij veel aan­de­len hebben we de gap’ op de grafiek gezien en BP vormt daar geen uit­zon­der­ing op. 

Vanaf de tweede helft van maart houden kop­ers en verkop­ers elka­ar min of meer in even­wicht en gaat het zijwaarts. Op moment van schri­jven ben ik niet geïn­ter­esseerd BP te kopen en is dit een grafiek die ik mor­gen” weer bekijk.

Door naar ENI:

Ook deze grafiek heb ik op een langer time­frame gezet om aan te geven dat er niet vlak voor Coro­na een belan­grijke top werd neergezet. Née, ENI was al lang voor de uit­braak bezig lagere top­pen en bodems neer te zetten. De gap’ ont­breekt ook bij ENI niet.

Rechts op de grafiek ziet u dat de koers de komende beurs­da­gen gaat uit­breken, het­z­ij opwaarts door de rode trendli­jn het­z­ij neer­waarts door het groene lijn­t­je. Als tech­nisch anal­ist ga ik direct door naar de vol­gende grafiek en kijk ik ook mor­gen” weer of de grafiek inter­es­san­ter wordt. Op moment van schri­jven sluit ik een neer­waartse uit­braak niet uit.

Equinor:

In detail een ander plaat­je, maar het ver­toont grote overeenkom­sten met de twee boven­staande aan­de­len. Rechts op de grafiek zien we tussen de rode en groene lij­nen een koersvorm­ing die lijkt op een soort wig.

Op moment van schri­jven over­weeg ik niet Equinor op te nemen in een porte­feuille, waar­bij ik verwacht dat de groene sti­j­gende trendli­jn neer­waarts gaat wor­den doorbroken. 

Dan ga ik naar Roy­al Dutch en die hebben we al in een eerdere analyse voor­bij zien komen, dus een update:

Het­zelfde lak­en en pak, ook geen belan­grijke top vlak voor de uit­braak van het virus, wel lagere top­pen maar ongeveer gelijke bodems. Coro­na zorgde ook voor een rit zuid­waarts en als reac­tie op de dal­ing schoot RD weer omhoog. 

Rechts op de grafiek heb ik de koers­be­weg­ing gevan­gen in een dal­end trend­kanaal en ook daarin wijkt RD af van de hier­boven beschreven aan­de­len. Mijn per­soon­lijke inter­esse in RD is nu richt­ing nul, ook dit aan­deel bek­ijk ik mor­gen” wel weer, op zoek naar nieuwe ontwik­kelin­gen en een eventuele uitbraak.

Dan gaan we naar de laat­ste voor van­daag: Total.

Ik zou zeggen zoek de overeenkom­sten met de andere aan­de­len uit de oliesec­tor, met dien ver­stande dat ik rechts op de grafiek iets zie dat mij iets posi­tiev­er (min­der negatief?) maakt. Total probeert/​probeerde door de rode dal­ende trendli­jn te breken, het­geen er op zou kun­nen wijzen dat kop­ers tra­cht­en de over­hand te kri­j­gen. Zeg ik dan direct kopen? Née, ik wil meer beves­tig­ing zien en zie andere plaat­jes (die ik van­daag niet heb bespro­ken) die er beloven­der uitzien.

Con­clusie:

Alle vijf ver­zoeknum­mers in de olie doen mijn hart niet sneller klop­pen. Alle vijf zou ik mor­gen” weer bek­ijken, op zoek naar nieuwe ontwik­kelin­gen op de grafiek en hopelijk met ver­be­terin­gen in het tech­nis­che plaatje.

Tech­nisch anal­ist voor US Mar­kets

Mar­cel Bron­ner is zelf­s­tandig tech­nisch analist. 

Hij benadert de markt op basis van tech­nis­che analyse. Zijn analy­ses zijn geen beleg­gingsad­vies noch een advies om te kopen of verkopen. U kunt de analy­ses gebruiken als één van de vele com­po­nen­ten om uw besliss­ing op te baseren. Hij heeft geen posi­tie in de indi­vidu­ele aan­de­len die hij bespreekt.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »

3 comments

2 juni 2020, 18:34

Inmiddels lijken de olieaandelen toch het noorden te kiezen.

(0)
1 juni 2020, 15:21

Dank voor deze analyse Marcel. Feitelijk kunnen we dus zeggen dat de hele oliesector op een belangrijk beslispunt staat en is het even afwachten om te kijken welk pad gekozen wordt. Het is kennelijk niet zo dat één van de oliebedrijven er heel hard bovenuit komt.

(0)
1 juni 2020, 15:18

Even wat achtergrond erbij, ik denk dat veel lezers iets minder bekend zijn met deze aandelen:

Equinor heette voorheen Statoil en is het Noorse staatsoliebedrijf. Het bedrijf exploiteert de Noorse olievelden en is ook actief in olieprojecten wereldwijd, verder is het redelijk groot in bio-ethanol. Voordeel van Equinor dat het in in ieder geval in Noorwegen in een gebied opereert met een rustige politieke situatie, nadeel is dat een groot deel van de winsten rechtstreeks de Noorse staatskas ingaan en dus niet beschikbaar zijn voor aandeelhouders. Equinor betaalt per aandeel rond de 250 Noorse kronen per kwartaal aan dividend maar heeft aangekondigd dit net als Shell fors te gaan verminderen.

Total heeft een redelijke merkbekendheid. Het zit in olievelden in Noord-Afrika, Nigeria, Iran en Birma. Politiek allemaal wat minder stabiel, dus lijkt mij gevoeliger voor politieke strubbelingen. Total betaalt in 2020 €0,66 dividend per aandeel, geen dalingen in zicht.

Eni is een Italiaanse oliemaatschappij. Traditioneel had het veel activiteiten in Libië en was daardoor gevoelig voor de politieke situatie daar. Het exploiteert nu veel olievelden in Rusland, Irak en Venezuela. Eni betaalt in 2020 €0,89 aan dividend per aandeel en beslist in juli wat ze met het dividend voor de komende jaren gaan doen.

BP is ook een bekende naam en heeft veel activiteiten in Groot-Brittanië en de Golf van Mexico. Andere gebieden waar het actief is zijn Azerbeijan, Angola, Irak en Australië. BP betaalt ongeveer 8,5 pence aan dividend per kwartaal. BP heeft gezegd aan zijn dividenden vast te houden.

(0)
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.